Rutes

RUTES GUIADES PER A GRUPS

Ruta Literària
Es tracta d'un recorregut pels principals escenaris del Modernisme que Rusiñol i Maragall van compartir entre 1893 i 1898, en el que es combinen la informació sobre els indrets i esdeveniments, i la lectura de textos literaris i poètics de tots dos escriptors. La ruta s'inicia a la plaça de l'estació del tren, que és el mitjà de transport amb què viatjaven Rusiñol, Maragall i els que van prendre part en les Festes Modernistes. La primera parada és al Casino Prado, on van tenir lloc la Segona (1893) i la Quarta Festa Modernista(1894). Se segueix pel carrer de Jesús, d'Àngel Vidal – o del Retiro – on hi ha el Pati Blau, que va inspirar el cicle pictòric, la narració i l'obra teatral amb aquest nom i s'arriba al Monument a Rusiñol, a la Platja de Sant Sebastià. D'allí s'arriba fins el Cau Ferrat, on va tenir lloc la Tercera Festa Modernista (1894) en la que Maragall va ser guardonat al Certamen literari per les seves estrofes decadentistes. Pocs anys més tard va evocar la vetllada al text titulat “Sitges”. La ruta literària Rusiñol-Maragall finalitza al peu del Monument al Greco, al passeig de la Ribera amb un fragment del discurs de Rusiñol sobre el Greco.

Ruta dels Americanos
La ruta dels "americanos" (o els "indians") de Sitges és un passeig pels carrers més cèntrics de la vila. Es podrà observar l'arquitectura dels americanos sitgetans que, des de finals del segle XVIII fins a meitat del segle XIX, van emigrar a Cuba en busca de fortuna ("fer les amèriques" en deien) i que en tornar a Sitges van invertir gran part dels seus estalvis en la construcció d'edificis i mansions. Aquests sitgetans retornats van formar part d’una nova burgesia econòmicament forta i culturalment singular que va contribuir en la renovació del paisatge urbà de la vila i de la seva vida social i cultural.

Ruta pel Nucli Antic
És un itinerari pel nucli antic de la vila per conèixer els seus orígens i comprendre el seu present. És una passejada que ens portarà des del segle XI, amb les restes emmurallades del seu castell fins al segle XX, amb tota la seva esplendor cultural (del Modernisme als nostres dies). El recorregut ens portarà al barri mariner de la Ribera, a la Punta, la muralla del mar, el castell i els baluards. La història i l'evolució d'una vila marinera a una vila turística.

- Dia, hora i idioma a convenir.
- Màxim de 25 persones.
- Cal reserva prèvia.

Ruta Una mirada feminista al Museu Maricel
Les pràctiques del que avui anomenem art han tingut al llarg de la història múltiples funcions. Han servit per idolatrar déus i deesses, per reunir la comunitat, per fer pedagogia o propaganda, per ennoblir palaus, temples i cases o per fer negoci. Actualment, als museus hi trobem les obres descontextualitzades, lluny dels entorns pels quals es van crear o en què es van exhibir, cosa que dificulta comprendre què hi ha darrere l’origen i com es van relacionar amb les persones del passat. Amb tot, les imatges que ens presenten influeixen la nostra manera d’imaginar-nos el món del passat i del present, i les expectatives que fem pel futur.
Més info