Fes una visita guiada a la Fundació Stämpfli - 'Vibrances'
La Fundació Stämpfli reuneix una de les col·leccions d’art contemporani més rellevants de Catalunya. Impulsada pel matrimoni Pere i Anna Maria Stämpfli, la Fundació exhibeix en les seves instal·lacions, situades a la plaça de l’Ajuntament de Sitges, una selecció del seu fons, format per 90 obres de 60 artistes de 22 nacionalitats.
La Fundació Stämpfli va néixer l’any 2006 per canalitzar el projecte del matrimoni Stämpfli de dotar Sitges d’un centre d’art contemporani que aplegués obres d’artistes significatius del panorama internacional. Totes les obres que integren la col·lecció han estat donades pels propis artistes, els seus descendents o galeristes de relleu i configuren, en la seva globalitat, un corpus singular de l’art contemporani dels darrers 50 anys.
L’any 2011, la Fundació va inaugurar les seves instal·lacions, que disposen de tres sales que exhibeixen una selecció del seu fons. En aquests primers anys de funcionament, la Fundació ha programat també exposicions monogràfiques dels artistes Erró, Jacques Villeglé i Miguel Chevalier i la mostra Cinetik !, que –en aliança amb el Gran Palais de París– va aplegar obres d’art òptic i cinètic de tretze artistes llatinoamericans que han realitzat part de la seva trajectòria a la capital francesa.
L’exposició actual de la Fundació presenta 36 obres de la seva col·lecció, estructurades en quatre àmbits diferents: la figuració narrativa, l’abstracció, els universos particulars de diferents artistes, i les obres que posen l’accent en nocions numèriques i de quantitat. La selecció i distribució ha anat a càrrec del professor Serge Lemoine.
El fons de la Fundació està format per François Arnal, Eduardo Arroyo, Antonio Asís, Gianni Bertini, Pierrette Bloch, Mark Brusse, Pierre Buraglio, Pol Bury, Rafael Canogar, Tom Carr, Philippe Cazal, Miguel Chevalier, Robert Combas, Carlos Cruz-Díez, Henri Cueco, Marco Del Re, Gérard Deschamps, Marc Desgrandchamps, Daniel Dezeuze, Richard Di Rosa, François Dufrêne, Erró, Gérard Fromanger, Daniel Humair, Christian Jaccard, Claire-Jeanne Jézéquel, Konrad Klapheck, Peter Klasen, Peter Knapp, Piotr Kowalski, Jean Le Gac, Jean-Jacques Lebel, Jean-Michel Meurice, Bernard Moninot, Jacques Monory, Olivier Mosset, Jean-Luc Parant Pavlos, Daniel Pommereulle, Bernard Rancillac, Markus Ratz, Jean-Pierre Raynaud, Antonio Recalcati, Guy de Rougemont, Jean-Michel Sanejouand, Sato Satoru, Antonio Segui, Peter Stämpfli, Takis, Antoni Taulé, Pierre Tilman, Luis Tomasello, Niele Toroni, Kim Tschang-Yeul, Vladimir Velickovic, Claude Viallat, Jacques Villeglé, Jan Voss, Michael Warren, Joel-Peter Witkin i A-Sun Wu.
La Fundació Stämpfli està constituïda per un patronat, integrat pel mateix matrimoni i el notari Lluís Jou, exdirector de Política Lingüística de la Generalitat. Al mateix temps, compta amb un Consell Assessor format per Serge Lemoine, exdirector del Museu d’Orsay i professor emèrit de La Sorbonne; Henry-Claude Cousseau, director de l’École Nationale Supérieure des Beaux Arts de París; el crític d’art Daniel Giralt-Miracle, exdirector del Museu d’Art Contemporani de Catalunya, i el propi Lluís Jou.
Pere Stämpfli va ser nomenat Fill Adoptiu de Sitges l’any 2004. L’activa vinculació que el matrimoni ha mantingut amb aquesta població es remunta al 1977, quan van organitzar les primeres Festes del carrer d’en Bosc, on tenen la seva residència a Sitges, que comparteixen amb París. Des d’aleshores, els Stämpfli han realitzat constants iniciatives culturals i de mecenatge a la vila.
Pere Stämpfli és un artista conegut, valorat i cotitzat especialment a França, Suïssa, Bèlgica i els Estats Units. La seva obra foma part de les col·leccions públiques i privades més destacades d’Europa, els Estats Units, Japó o Corea. Ha realitzat una seixantena d’exposicions individuals –entre les quals al Centre Pompidou i la Galeria Nacional Jeu de Paume de París– i unes 230 col·lectives al llarg de la seva dilatada trajectòria.