Visites i rutes

  • Ruta de les Ànimes

Els Museus de Sitges, íntegrament dedicats a lart i plenament vinculats a la història cultural del país, ofereixen l’oportunitat de fer un recorregut complet per la història de lart. Un recorregut des de lart antic fins el contemporani entre dobres de gran qualitat.

VISITES LLIURES
Museu del Cau Ferrat

Museu de Maricel
Museu Romàntic Can Llopis
Fundació Stämpfli – Art Contemporani
Palau de Maricel

VISITES GUIADES

Consulta les visites guiades de cada equiment

VISITES GUIADES PER A GRUPS

Museu del Cau Ferrat
La visita guiada ens presenta la que va ser casa-taller de Santiago Rusiñol i, a partir d'aquesta, descobrim els fets més rellevants de la seva vida, tant des del punt de vista humà com artístic: l'enfrontament de l'artista amb la burgesia industrial de l'època, la bohèmia dels pintors catalans a París a finals del XIX, el paper d’agitador cultural de Rusiñol, les Festes Modernistes, el concepte d’Art Total, l’impacte de l’impressionisme en la pintura catalana i les figures d’artistes com Ramon Casas, Darío de Regoyos, Miquel Utrillo, Enric Clarasó, Manuel de Falla, Erik Satie, Enric Morera, Alexandre de Riquer, Picasso...

Museu de Maricel
Visita i comentari de les obres del Museu de Maricel. Art Antic: Romànic, Gòtic, Barroc. Art Modern: Romanticisme, Realisme, Modernisme, Noucentisme, Avantguardes, Figuració Segle XX. Així mateix explicarem la història del Museu de Maricel, des de la construcció de l'Hospital de Sant Joan al segle XV fins la creació de l'actual museu, passant per la fundació del conjunt de Maricel per Charles Deering, i les actuals col·leccions d’art procedents de la donació del doctor Jesús Pérez Rosales.

Museu Romàntic Can Llopis (temporalment tancat per obres)
A través del recorregut per la Casa dels Llopis de finals del segle XIX anem descobrint com era la vida i els costums d'una família benestant de l'època (fabricació del vi, transport de viatgers, il·luminació, gustos,...) Veiem l'arquitectura romàntica i les col·leccions d’estris de treball i d’ús quotidià, així com d’altres considerats de luxe i prestigi del mateix període. El celler, on elaboraven la Malvasia sitgetana, al voltant del qual girava el negoci familiar.

Fundació Stämpfli – Art Contemporani
Donar a conèixer l'Art Contemporani a través de la pintura i l'escultura que el pintor Pere Stämpfli ha reunit per crear la Fundació que porta el seu nom. El Centre d'Art permet contemplar expressions plàstiques de diverses tendències com la Figuració Narrativa, el Nou Realisme, el Surrealisme, el Cinetisme o l’Abstracció Geomètrica. 

Palau de Maricel 
El 1909 l’industrial, filantrop i col·leccionista d’art nord-americà Charles Deering arribà a Sitges de la mà del seu amic Ramon Casas. En descobrir el Cau Ferrat de Santiago Rusiñol i la bellesa de la vila, decidí que era el lloc ideal per instal·lar les seves col·leccions d’art. Després d’adquirir l’antic Hospital de Sant Joan i les cases de pescadors de la plaça del mateix nom va bastir, sota la direcció tècnica i artística de Miquel Utrillo, el Palau de Maricel, autèntica joia arquitectònica noucentista de la nostra vila. Una visita guiada pels seus espais ens permetrà recordar la importància de la figura de Deering, del col·leccionisme a principis del segle XX, de Miquel Utrillo i del Noucentisme.

Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla
Un recorregut dins de la història de l’art del nostre país. Del romànic al noucentisme. A l’exterior comentari del Baluard, la Fragata, els primers Cavallers, les Vagueries, la transformació de l’edifici. A l’interior comentari sobre els Credença, els Sarcòfags, Ferré Bassa, la Contrareforma i el conjunt de retaules barrocs. Al primer pis amb l’arribada d’un conjunt d’imatges romàniques, gòtiques, renaixentistes i barroques que formen part de la col·lecció del Dr. Jesús Pérez Rosales, i que pertanyen al Museu de Maricel, podem contemplar una de les millors col·leccions d’art sacre del nostre país.

RUTES GUIADES PER A GRUPS
Ruta Modernista
Itinerari comentat pels principals edificis modernistes de la vila sitgetana, tot explicant els trets fonamentals i els ideals d’aquest moviment cultural i artístic que va desenvolupar-se a Catalunya a finals del segle XIX i principis del XX. Sitges fou bressol del modernisme, amb teatres, festes modernistes, arquitectes de renom i la presència constant d’intel·lectuals i artistes que varen deixar la seva empremta en la vila.

Ruta Literària
Es tracta d'un recorregut pels principals escenaris del Modernisme que Rusiñol i Maragall van compartir entre 1893 i 1898, en el que es combinen la informació sobre els indrets i esdeveniments, i la lectura de textos literaris i poètics de tots dos escriptors. La ruta s'inicia a la plaça de l'estació del tren, que és el mitjà de transport amb què viatjaven Rusiñol, Maragall i els que van prendre part en les Festes Modernistes. La primera parada és al Casino Prado, on van tenir lloc la Segona (1893) i la Quarta Festa Modernista(1894). Se segueix pel carrer de Jesús, d'Àngel Vidal – o del Retiro – on hi ha el Pati Blau, que va inspirar el cicle pictòric, la narració i l'obra teatral amb aquest nom i s'arriba al Monument a Rusiñol, a la Platja de Sant Sebastià. D'allí s'arriba fins el Cau Ferrat, on va tenir lloc la Tercera Festa Modernista (1894) en la que Maragall va ser guardonat al Certamen literari per les seves estrofes decadentistes. Pocs anys més tard va evocar la vetllada al text titulat “Sitges”. La ruta literària Rusiñol-Maragall finalitza al peu del Monument al Greco, al passeig de la Ribera amb un fragment del discurs de Rusiñol sobre el Greco.

Ruta dels Americanos
La ruta dels "americanos" (o els "indians") de Sitges és un passeig pels carrers més cèntrics de la vila. Es podrà observar l'arquitectura dels americanos sitgetans que, des de finals del segle XVIII fins a meitat del segle XIX, van emigrar a Cuba en busca de fortuna ("fer les amèriques" en deien) i que en tornar a Sitges van invertir gran part dels seus estalvis en la construcció d'edificis i mansions. Aquests sitgetans retornats van formar part d’una nova burgesia econòmicament forta i culturalment singular que va contribuir en la renovació del paisatge urbà de la vila i de la seva vida social i cultural.

Ruta pel Nucli Antic
És un itinerari pel nucli antic de la vila per conèixer els seus orígens i comprendre el seu present. És una passejada que ens portarà des del segle XI, amb les restes emmurallades del seu castell fins al segle XX, amb tota la seva esplendor cultural (del Modernisme als nostres dies). El recorregut ens portarà al barri mariner de la Ribera, a la Punta, la muralla del mar, el castell i els baluards. La història i l'evolució d'una vila marinera a una vila turística.

Ruta de les Ànimes
Un recorregut per l'antic cementiri de Sant Sebastià ens permetrà descobrir la gran riquesa patrimonial de finals del segle XIX i principis del segle XX, fruit del desig dels americanos de descansar en una sepultura monumental. Destaquen obres dels escultors Josep Llimona, Frederic Marés, Manuel Fuxà, Agapit Vallmitjana, Alexandre Mariotti, Josep Reynés, Joan Rebull o Pere Jou. El recorregut pot  finalitzar al Mirador del Museu de Maricel, un immens finestral obert a la Mediterrània, on s’exposa una important mostra d’escultura modernista i noucentista, amb obres d’artistes de la talla d’Enric Clarasó, Josep Llimona, Josep Clarà, Joan Rebull, Pablo Gargallo o Pere Jou, entre d’altres.

Ruta de la Malvasia
Un recorregut des del Museu de Maricel fins l’actual Hospital Sant Joan Baptista, ens aproparà a la història de la malvasia i d’aquesta institució. En el recinte de l’Hospital entrarem al celler (temporalment tancar per obres) on abans s’elaborava la malvasia -vi dolç típic de Sitges- llegat de la família Llopis. Explicarem com s’elabora la malvasia i farem un tastet d’aquest apreciat vi dolç.

INFORMACIÓ I RESERVES

www.museusdesitges.com

museusdesitges@diba.cat

reservesms@diba.cat

T. 93 894 03 64 (extensió 1)