‘Cinetik !’

27 abril 2013 a 27 octubre 2013
Fundació Stämpfli – Art Contemporani

Cinetik ! presenta un recorregut per l’art òptic i lumino-cinètic de la mà de tretze artistes de diferents generacions i de sòlida trajectòria i representativitat d’aquest moviment. La mostra està organitzada per la Fundació Stämpfli amb la col·laboració dels Museus de Sitges i del Grand Palais de París, que presenta fins el 22 de juliol Dynamo, una àmplia mostra sobre el lumino-cinetisme.

Cinetik ! (Sitges) i Dynamo (París) estan comissariades, en tots dos casos, pel professor emèrit de la Sorbonne Serge Lemoine, exdirector del Museé d’Orsay de París. Lemoine ja va dirigir la primera exposició de la col·lecció de les obres inicials de la Fundació, realitzada a l’Edifici Miramar de Sitges, i ha estat el responsable dels dos muntatges a les instal·lacions de la Fundació, l’abril del 2011 i l’octubre del 2012.

Cinetik ! se centra en un corrent artístic que es va desenvolupar durant els anys 1950 i 1960: el lumino-cinetisme. Els artistes que en van formar part es van dedicar a tractar a les seves obres les nocions de visió, d’espai, de llum, d’estructures i de moviments, mitjançant instal·lacions amb les quals el visitant pot interaccionar.

La Fundació Stämpfli presenta una selecció dels actors històrics de l’art òptic i cinètic que participaren en aquest moviment i que tenen la particularitat de compartir un origen espanyol i llatinoamericà, tot i que la majoria d’ells acabà vivint a París: Antonio Asís, Martha Boto, Carlos Cruz-Díez, Iván Contreras-Brunet, Hugo Demarco, Ángel Duarte, Horacio García-Rossi, Francisco Sobrino, Jesús Rafael Soto, Luís Tomasello, Gregorio Vardanega. Arribats des d’Argentina, Xile, Veneçuela o Espanya, els tretze artistes van fer-se un nom a la capital francesa, on van integrar els diferents corrents de l’art òptic.

Aquest moviment continua influenciant nombrosos artistes contemporanis –com ara Elías Crespin, que es presenta aquí–, que reinterpreten els temes explorats per la generació anterior: les reixes, les interferències, la inestabilitat, la programació, la permutació, la casualitat, els camps de força, el centelleig, el moviment real o virtual... Totes les creacions es basen en l’experiència de la visió, en l’apreciació dels fenòmens i en la utilització exclusiva d’un llenguatge abstracte.

Les obres dels artistes que integren la mostra s’exposen segons dos eixos principals: la llum (espai 2) i el moviment (espai 3). Serge Lemoine també ha decidit presentar una obra de Peter Stämpfli, Ligne continue (Línia continua) (espai 3), una pel·lícula creada el 1974, que presenta imatges de línies contínues o alternes –provinents de la senyalització viària que desfila de manera lineal–, com a representació d’una trajectòria decididament abstracta. L’espai 1 acull una selecció d’obres d’onze artistes de la col·lecció permanent de la Fundació orientats entorn la figuració.

Horaris Fundació Stämpfli - Art Contemporani

De l'1 d'octubre al 30 de juny
- Divendres: de 15.30h a 19h.
- Dissabtes: de 10h a 14h i de 15.30h a 19h.
- Diumenges i festius: d’11h a 15h.
 

De l'1 de juliol al 30 de setembre
- Dijous i divendres: de 16h a 20h.
- Dissabtes: de 10h a 14h i de 16h a 20h.
- Diumenges i festius: de 10h a 15h.

Visites guiades en català (fins al 15 de setembre)
- Diumenges a les 12h 

Visites guiades en castellà (fins al 15 de setembre)
- Diumenges a les 13h 

Visites guiades en anglès i francès (fins al 15 de setembre)
- Horaris concertats

Informació: Tel. 93 894 03 64 / m.sitges@diba.cat
Comissari: Serge Lemoine

Àlbum de fotos de l’exposició
Àlbum de fotos de la inauguració