Sitges serà un dels eixos centrals de l’Any Ramon Casas

El programa de la commemoració es donarà a conèixer en les properes setmanes i inclourà exposicions, edicions i una ruta cultural

L’Any Ramon Casas, que se celebra aquest 2016 per commemorar el 150è aniversari del naixement de l’artista, tindrà a Sitges un dels seus pols centrals. Una de les principals exposicions de l’any –Ramon Casas, la modernitat anhelada– es farà al Museu de Maricel, entre el 27 d’octubre i el 8 de gener. El Museu del Cau Ferrat té en el seu fons 95 obres de Casas (15 olis i 80 dibuixos) i el Museu de Maricel un oli, un plafó de rajoles i tres dibuixos.

El programa de l’Any Ramon Casas s’està enllestint actualment i tindrà un triple eix: l’accés a la seva obra, la creació i consolidació del seu coneixement, i la incentivació a la creativitat. La celebració buscarà la participació d’un públic heterogeni i l’organització d’activitats arreu del territori.

L’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada estarà comissariada per Ignasi Domènech i Francesc Quílez i organitzada per Museus de Sitges. La mostra reunirà una col·lecció de l’obra de Casas i el seu temps i estarà acompanyada d’altres activitats paral·leles, com un itinerari per l’obra de l’artista al Cau Ferrat i el Museu de Maricel, a més de conferències i concerts.

Museus de Sitges dedicarà dues sessions de la Peça del Mes a Ramon Casas, aquest 2016. Una estarà centrada en una de les seves obres més emblemàtiques, Ball al Moulin de la Galette (1890-91, Museu del Cau Ferrat) i l’altra en una carta de Ramon Casas a Santiago Rusiñol del 1891, en què anuncia la seva arribada a París el 1891, també del fons del Cau Ferrat.

Paral·lelament, el Cercle de Liceu de Barcelona acollirà la propera primavera una altra exposició organitzada per aquesta institució i l’Obra Social de la Caixa, centrada en la figura de Ramon Casas i la que va ser la seva musa, Júlia Peraire. La mostra estarà comissariada per Isabel Coll i José García Reyes.

El programa general de l’Any Ramon Casas es donarà a conèixer en les properes setmanes i, a més d’aquestes exposicions, contemplarà una Ruta Ramon Casas i diferents edicions. L’organització de l’Any Casas està impulsada per la Generalitat de Catalunya i compta amb la participació de diferents institucions, com la Fundació la Pedrera, la Fundació La Caixa, la Fundació Rocamora, el Cercle del Liceu, la Galeria Dolors Junyent i el Consorci del Patrimoni de Sitges.

El Govern de la Generalitat nomena Vinyet Panyella comissària de l’Any Ramon Casas

‘Ball al Moulin de la Galette’, de Ramon Casas (1890-91)