El Govern de la Generalitat nomena Vinyet Panyella comissària de l’Any Ramon Casas

L'efemèride reivindicarà el paper rellevant que aquest artista va tenir en la pintura moderna catalana i permetrà posar en valor el conjunt de la seva obra

La gestora cultural i escriptora Vinyet Panyella –directora de Museus de Sitges– ha estat nomenada pel Govern de la Generalitat comissària de l’Any Ramon Casas, que commemorarà el 150 aniversari d’un dels artistes més significatius del Modernisme. Panyella és actualment directora-gerent dels de Museus de Sitges, que disposen  d’una de les col·leccions més destacades de Casas i que acolliran una de les exposicions principals de l’any.

L’Any Ramon Casas reivindicarà el paper rellevant que aquest artista va tenir en la pintura moderna catalana i permetrà posar en valor el conjunt de la seva obra. En les properes setmanes, Panyella farà públic el programa de la commemoració, que contindrà exposicions, col·loquis, edicions i altres iniciatives commemoratives. El nomenament de Vinyet Panyella com a comissària de l’Any Casas no és retribuït. Els Museus de Sitges tindran un paper rellevant en la celebració i presentaran una de les exposicions centrals de la commemoració. El Cau Ferrat i el Museu de Maricel acullen una important col·lecció de pintures i dibuixos de Ramon Casas.

Ramon Casas i Carbó (Barcelona, 4 de gener de 1866 – 29 de febrer de 1932) va ser, juntament amb Santiago Rusiñol, el màxim exponent del Modernisme artístic. Cartellista de primer ordre i autor d’una completa galeria de retrats de personalitats catalanes de finals del segle XIX i començament del XX, Ramon Casas escenifica la modernització de la pintura catalana, tant en la seva estètica com en la influència d’idees i corrents procedents de París, on hi va fer contínues estades. La seva obra i figura va adquirir un ampli reconeixement en la societat catalana de l’època, on va esdevenir un dels retratistes i cartellistes de referència. Entre els cartells més significatius, destaquen els que va realitzar per Anís del Mono, Codorníu, Pèl & Ploma i Els 4 Gats. Arran de la coneixença amb el col·leccionista i industrial nord-americà Charles Deering viatjà als Estats Units en diverses ocasions, on va realitzar retrats i vendre diverses de les seves obres. 

L’obra de Casas forma part de les col·leccions permanents del Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu del Cau Ferrat (que compta amb més d’un centenar d’obres entre olis i dibuixos), el Museu de Montserrat, el Museu del Modernisme, la Col·lecció Thyssen-Bornemisza, el Cercle del Liceu, el Museu Víctor Balaguer, el Museu d’Olot o el Centro de Arte Reina Sofía, entre molts altres. Als Estats Units, es troba principalment a la Universitat de Northwertern (Chicago) i a Deering Estate (Miami).

Vinyet Panyella (Sitges, 1954) és des de fa quatre anys directora – gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, l’organisme que gestiona els museus del Cau Ferrat, Maricel, Romàntic – Can Llopis i el Palau de Maricel de Sitges. Entre els anys 2000 i 2004 va dirigir la Biblioteca de Catalunya, de la que havia estat subdirectora i gerent (1989-1996). Anteriorment havia estat cap del servei de Documentació, Biblioteca i Arxiu del Parlament de Catalunya (1983-91) i responsable de l’Arxiu Històric de Sitges (1976-83). És biògrafa de Santiago Rusiñol (Santiago Rusiñol, el caminant de la terra, Ed. 62, 2003)  i de Joaquim Sunyer (Joaquim Sunyer, Columna, 1997), així com autora d’una vintena d’obres entre poesia, crítica literària i artística, biografies i narrativa breu, amb els quals ha guanyat diversos premis com el Rosa Leveroni (1992), Recull (1997), Gaziel (2001) i Màrius Sempere (2006).