Sitges celebra el 13 de febrer, el Dia Internacional del Xató, jornada que l’Ajuntament, presidit per Pere Junyent, va decidir instaurar el 1996 en commemoració amb el centenari de la primera aparició coneguda del terme “xató”. Va ser en una crònica publicada per El Eco de Sitges el 16 de febrer de 1896, que feia referència a un xatonada de Dijous Gras celebrada tres dies abans. L’acte, qualificat de “memorable” a l’article va comptar amb la presència de Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo i Gaietà Buïgas, a més de vint persones més, que van degustar “l’indispensable xató”, tot evidenciant que ja es tractava aleshores d’una menja típica de Carnaval a Sitges.
Segons alguns estudiosos, Santiago Rusiñol i Ramon Canudas estan darrere l’aparició del mot xató. La tesi d’aquests estudiosos exposa que en trobar-se per primer cop davant un plat de xató, l’artista del Cau i el seu amic Ramon Canudas van respondre “sembla un château”, en referència a l’arquitectura i majestuositat del plat, que s’erigia com un castell.
Enguany, Museus de Sitges torna a participar a la campanya la Ruta del Xató, que impulsen diferents municipis de les tres comarques del Penedès. Els participants del menú en alguns dels dinou restaurants de Sitges que s’han sumat a la campanya tenen accés al Cau Ferrat, Museu de Maricel o Fundació Stämpfli.
Informació general del Cau Ferrat
Informació general del Museu de Maricel