Vinyet Panyella exposa el projecte museogràfic a un grup d’emprenedors

La directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, ha exposat aquest matí, dijous 15 de novembre, l’actuació de reforma dels museus de Sitges i el seu projecte museogràfic al cercle d’emprenedors Co-meetings, durant la sessió mensual celebrada al restaurant Pic-nic. Panyella ha subratllat que “la marca Sitges pot sortir reforçada amb un ús actiu i responsable del patrimoni” i ha ressaltat el paper que poden desenvolupar els museus un cop finalitzin les obres de millora i reforma i s’apliqui el nou mapa museogràfic elaborat pel Consorci del Patrimoni de Sitges, presentat el passat 30 de març.  
Durant la seva intervenció, davant una trentena d’emprenedors, Vinyet Panyella ha presentat les línies generals de les col·leccions dels quatre museus sitgetans (Cau Ferrat, Maricel de Mar, Romàntic i Fundació Stämpfli) i ha destacat el seu valor no únicament en el mapa local sinó més enllà: “entre Barcelona i València, llevat de Tarragona, no hi ha cap altra població a la costa que tingui un potencial de patrimoni i turisme cultural com nosaltres”. En aquest sentit, Panyella ha apuntat que els museus han de ser equipaments que tinguin cura de la conservació del patrimoni i que al mateix temps desenvolupin un paper actiu en el teixit cultural i social que els envolta.  
D’acord amb aquesta línia, la directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, ha incidit en la necessitat que l’actuació de reforma dels museus es dotés d’un projecte museogràfic: “no calia només adaptar els edificis, sinó també aportar coherència a la mostra de les col·leccions”. Amb la reforma i el nou discurs museogràfic, “el Cau Ferrat quedarà tal com era abans de la intervenció però amb la seva estructura salvada, mentre que el Maricel adoptarà un circuit raonat que mostri les seves col·lecions des de l’art antic i el romànic fins l’art modern”. La directora-gerent ha assenyalat que la modificació del projecte que ara fa un any va fer el Consorci arran dels canvis de govern a l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona ha permés conservar els elements patrimonials i evitar que les obres en malmetessin la seva imatge, així com treure profit i rendabilitzar al màxim l’actuació de millora.  
Consulta el document ‘La reforma dels Museus de Sitges. Situació actual i línies d’actuació’