Vinyet Panyella deixa la direcció dels museus després de set anys de creixement i projecció

En aquest temps, el patrimoni de Sitges ha millorat les seves estructures i ha sumat visibilitat i dinamisme cultural

Vinyet Panyella i Balcells deixa avui la direcció i la gerència del Consorci del Patrimoni de Sitges, el dia que compleix 65 anys. Ho fa deixant els museus de Sitges amb la màxima projecció assolida i amb diferents projectes encarrilats per reforçar el mapa del patrimoni de Sitges.

Vinyet Panyella va accedir a la direcció del Consorci del Patrimoni de Sitges el novembre del 2011, quan el Cau Ferrat i el Museu de Maricel es trobaven en ple procés de reforma. Tot i la pronunciada crisi econòmica del moment, Panyella va gestionar amb les diferents administracions que intervenien en el finançament, significatives millores en el projecte, per protegir els elements patrimonials. Els dos museus van tornar a obrir el desembre del 2014 i des del primer moment van atraure un volum notable d’afluència, que multiplicava les xifres dels anys anteriors a la reforma, amb una mitjana de 80.000 visitants anuals. Tant el Cau Ferrat com el Museu de Maricel van aconseguir el passat mes de gener la distinció de Museus d’Interès Nacional per part de la Generalitat.

Com a directora dels Museus de Sitges, Panyella ha traçat un discurs cultural als diferents organismes que gestiona el Consorci del Patrimoni de Sitges, amb l’objectiu de difondre el patrimoni, fer-lo visible i actiu i participar en les dinàmiques socioculturals de la vila i del país. El cas més evident va ser el de l’exposició central de l’Any Ramon Casas, que es va celebrar al Museu de Maricel, enlloc de Barcelona, com és habitual en aquest tipus de commemoracions. L’exposició (que després va viatjar a Madrid i Palma) va rebre 38.000 visitants i va mostrar més d’un centenar d’obres de Casas i coetanis arribats d’una trentena de col·leccions, algunes internacionals.

A més de l’exposició de Ramon Casas, en aquests anys, sota la direcció de Vinyet Panyella, hi ha hagut dues exposicions rellevants més, que s’han fet a les sales del Museu de Maricel: les dedicades a l’escultor Gustau Violet i la del Centenari de Maricel. A més, els Museus de Sitges també han organitzat altres exposicions, de format mitjà o petit, com les dedicades a Emerencià Roig i Raventós, Enric Morera, les rajoles hidràuliques, els logicofobistes o el paisatge noucentista de Joaquim Sunyer. Algunes d’aquestes mostres han estat coproduïdes amb altres organismes, com l’Ajuntament de Sitges, la Biblioteca de Catalunya o el Festival de Cinema.

En l’apartat de projectes, la gestió de Vinyet Panyella també deixa un llegat destacat en la imminent reforma del Palau de Maricel (que començarà en els propers mesos i que suposa una inversió de 3 milions d’euros aportats per l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona), la cessió de Can Falç (parcialment adaptat i que acollirà un museu de la història marítima i agrícola de la vila), la millora del Museu Romàntic – Can Llopis (que s’executarà aquest 2019) i l’ampliació de la Fundació Stämpfli (que s’inaugurarà el proper mes de març).

En els set anys que Panyella ha ocupat la direcció del Consorci del Patrimoni de Sitges, els diferents espais gestionats per aquest organisme han rebut 454.541 visitants, han rebut 56 obres noves (adquirides o cedides) i han convocat 850 activitats culturals.

Panyella s’ha acomiadat aquest migdia amb una celebració al Palau de Maricel que li han ofert els treballadors i col·laboradors del Consorci del Patrimoni de Sitges. Abans, ha tingut l’oportunitat de visitar, junt amb el matrimoni Pere i Anna Maria Stämpfli l’ampliació de la Fundació Stämpfli, on ja llueixen les noves obres arribades la setmana passada. Els Stämpfli li han ofert a Panyella la primera visita de les noves instal·lacions, en reconeixement al suport que el Consorci ha efectuat a la Fundació, amb la qual mantenen un acord de col·laboració en la gestió.