Una guia acompanya la ruta pel conjunt de Maricel

‘Un passeig pel Maricel de Charles Deering i Miquel Utrillo’ es reparteix gratuïtament als participants de les visites guiades dels diumenges

La història, els secrets i els itineraris pel conjunt arquitectònic de Maricel han quedat recollits en una nova guia editada pel Consorci del Patrimoni de Sitges amb motiu del centenari de l’edifici i de les activitats que s’hi han programat al seu voltant. La guia porta per títol Un passeig pel Maricel de Charles Deering i Miquel Utriilo (1909-1921) i acompanya les rutes guiades que es realitzen cada diumenge per tot el conjunt com a activitat complementària a l’exposició del centenari, que acull el Museu de Maricel fins el 24 de febrer.

La guia és de 64 pàgines i conté un centenar de fotografies, la major part antigues procedents de l’Arxiu Miquel Utrillo, així com també de Deering Estate, totes elles titulades i amb els respectius crèdits. El text de la guia, tot ell documentat, ha estat escrit per Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges i comissària de l’Any Maricel. Se n’editen tres versions: en català, castellà i en anglès i es lliura gratuïtament a tots els participants en les visites guiades que es realitzen cada diumenge al matí pel conjunt de Maricel, exposició inclosa, per conèixer com va ser el projecte ideat per Miquel Utrillo per encàrrec de Charles Deering.

La guia efectua un recorregut cronològic, que parteix de l’antic Hospital de Sant Joan, que el setembre de 1909 va ser adquirit per Charles Deering per dur a terme el seu projecte de Maricel. Un passeig pel Maricel de Charles Deering i Miquel Utriilo (1909-1921) explica com va ser l’arribada de Deering a Sitges, com va conèixer Rusiñol, Casas i Utrillo, de quina manera va encarregar  aquest darrer el projecte de transformació de Maricel i quines van ser les etapes de la seva construcció.

El llibret recorre les diferents sales de tots els edificis de Maricel i contraposa quina funció van tenir als seus inicis amb l’actual, en tant que espais integrats al Museu de Maricel, el Palau de Maricel, l’Arxiu Històric, la Casa Lola Anglada i la Biblioteca Santiago Rusiñol. La guia conté tota mena de detalls sobre els edificis, la seva decoració i les seves funcions.

L’itinerari del llibret acaba amb la fi del Maricel de Deering, l’any 1921, quan l’industrial nord-americà va deixar Sitges i es va endur la seva col·lecció d’art.

Un passeig pel Maricel de Charles Deering i Miquel Utriilo (1909-1921) ha estat editada amb motiu del Centenari de Maricel i constitueix una avançada del  Llibre de Maricel, que apareixerà en els propers mesos i que també és una edició inclosa en la programació d’activitats i que compta amb la participació d’Ignasi Domènech, Sebastià Sánchez Sauleda, Roland Sierra i Jennifer Titshammer, sota la direcció i coordinació de Vinyet Panyella.