Un total de 200.000 persones van visitar l’exposició itinerant de Ramon Casas

Sitges, Madrid i Palma van mostrar obres de Casas i els seus coetanis, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement

L’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada –organitzada conjuntament per Museus de Sitges l’Obra Social “la Caixa” i el Museu Nacional d’Art de Catalunya– va rebre la suma de 200.000 visitants en les tres mostres realitzades a Sitges, Madrid i Palma. Ramon Casas, la modernitat anhelada va ser l’exposició central de l’Any Ramon Casas i ha estat activa durant gairebé un any en les tres poblacions per mostrar una acurada i completa síntesi de l’obra de Casas i el seu temps.

Al Museu de Maricel, on hi va estar entre el 16 de novembre de 2016 i el 19 de febrer passat, Ramon Casas, la modernitat anhelada va rebre 38.162 visitants. Al CaixaForum de Madrid –on va estar exposada entre el 6 de març i l’11 de juny– va ser visitada per 119.000 persones, mentre que al CaixaForum de Palma –del 6 de juliol al 22 d’octubre– van ser 40.780 visitants. Es tracta de la quantitat més elevada de visitants que ha rebut una mostra sobre Ramon Casas.

L’exposició va estar comissariada per Ignasi Domènech, cap de Col·leccions dels Museus de Sitges; i Francesc Quílez, coordinador de Col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya i va ser la principal activitat organitzada per commemorar els 150 anys del naixement de Ramon Casas. L’exposició va permetre mostrar l’obra de Casas en el context en el qual va aparèixer, agrupada en cinc àmbits temàtics. Amb la presència d’obres d’altres artistes, el recorregut es va plantejar com a un joc de miralls, un camí de doble sentit, que va permetre visualitzar les influències, analogies i interessos comuns que van existir entre Casas i altres autors contemporanis. Les tres mostres no han estat calcades, ja que les dimensions dels espais eren diferents en els tres casos. En el cas de Sitges, la mostra va ocupar el conjunt del Museu de Maricel –que va ser buidat expressament amb aquest motiu– i Can Rocamora.

El proper 14 de gener tanca la darrera activitat de l’Any Ramon Casas, que va començar la seva celebració el 4 de gener de 2016, data en què es commemorava exactament els 150 anys del seu naixement. La darrera mostra és Rusiñol i Casas, per Catalunya en carro, que organitza el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i que està comissariada per Vinyet Panyella. La mostra exposa una trentena d’obres, entre les quals una desena cedides pel Cau Ferrat i el Museu de Maricel.