Tallers de titelles, concerts de jazz i la Peça del Mes porten la Festa Major fins als Museus

Els Museus estaran tancats divendres 24, diada de Sant Bartomeu, però sí que obriran durant la vigília

Sitges enceta la setmana grossa de la Festa Major en honor a Sant Bartomeu i, com cada any, els Museus hi contribueixen amb l’organització de diversos actes paral·lels. El primer, avui dimarts, és tot un clàssic del Sitgestiu Cultural i ja s’ha pogut gaudir durant els dimarts de juliol i agost al Cau Ferrat. Es tracta de les sessions de jazz del grup sitgetà Retrio, que reinterpreta d’una manera particular les composicions musicals més conegudes de la Festa Major de Sitges i de la cultura popular catalana.

La segona proposta festamajorenca d’enguany és la Peça del Mes d’agost, que tornarà a estar dedicada a un ball popular. Després dels Gegants de la Vila, el Drac i l’Àliga, el protagonista d’aquest any serà el Ball de Gitanes, en una sessió que anirà a càrrec de Josep Maria Esteban, exballador d’una de les dues colles de gitanes de la vila i estudiós del folklore sitgetà. La cità serà divendres 31 d’agost al Palau de Maricel.

Però els Museus de Sitges ja fa setmanes que han anat cultivant caliu previ de Festa Major. Durant els tres primers dimecres del mes d’agost, un total de 52 nens i nenes han creat titelles de paper inspirades en les figures i els personatges de la festa sitgetana. Ha sigut en el transcurs del taller familiar La Festa Major en Dansa, que ha tornat a omplir de creativitat el Racó de la Calma.

Precisament, aquest indret icònic de Sitges, amb els museus a banda i banda, oferirà de nou una de les estampes més idíl·liques i esperades de la Festa Major sitgetana amb el pas dels balls populars. En aquesta ocasió, a part dels recorreguts tradicionals de la Matinal i la Processó de Sant Bartomeu, pel Racó de la Calma també hi transcorrerà la Processó Cívica de la vigília quan el seguici es dirigeixi ja de tornada cap a la Parròquia.

Com és habitual, els Museus de Sitges estaran tots tancats durant el divendres 24 d’agost, diada de Sant Bartomeu. A diferència d’altres anys, però, el dijous 23 sí que estaran oberts. Una bona ocasió per a contemplar el quadre La Processó de Sant Bartomeu, de Felip Masó i de Falp, al Museu de Maricel.

Els museus de Sitges reobriran les seves portes el dissabte 25 amb una altra proposta estrella d’aquest estiu: el Capvespre de Lluna a Maricel. Una visita guiada nocturna pel conjunt de Maricel per descobrir el seu passat esplendorós i la història dels seus creadors.

Dimarts 21 d’agost | 19h | Cau Ferrat
Jazz al Cau amb Retrio 2/3

Dissabte 25 d’agost | 21h | Museu de Maricel i Palau de Maricel
Capvespre de Lluna a Maricel

Divendres 31 d’agost | 20h | Palau de Maricel
Peça del Mes d’agost: ‘El Ball de Gitanes a Sitges’