Tallers de dissabte

L'Escola Pia es cola als Museus de Sitges

L’escola Pia de Sitges i la seva AFA amb col·laboració amb el Departament d’Educació dels Museus de Sitges tornem a organitzar el conjunt de tallers plàstics relacionats amb els museus de la vila i el seu patrimoni, i que malauradament vam haver de suspendre l’any passat amb motiu de la Covid-19.

El motiu de reprendre aquesta col·laboració és el de seguir oferint a l’alumnat de l’Escola Pia i d’altres centres l’oportunitat de gaudir de diferents activitats els dissabtes al matí en l’espai del mateix centre, apropar i donar a conèixer els Museus de Sitges i el seu Patrimoni.
Aquest any els tallers que es duran a terme aniran dedicats a les exposicions temporals del Museu de Maricel i Can Falç de Mar, exposicions que ja han marxat, i d’altres que estan per venir.

També recuperem els tallers que la pandèmia no ens va deixar acabar com va ser els de la celebració del 125è aniversari del Museu del Cau Ferrat, la figura de l’artista Santiago Rusiñol serà present en alguns tallers a través de les seves obres. En cada sessió de taller els nens i nenes coneixeran a través de diferents tècniques plàstiques el patrimoni i les obres d’artistes que han passat pels museus.

Per desenvolupar la capacitat imaginativa i artística dels infants, apreciar i respectar el seu patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement, el Departament d’Educació dels Museus de Sitges proposa els següents tipus de taller amb el títol de: Els tallers de les exposicions temporals! Els tallers estan adreçats a nens i nenes de 5 a 11 anys i als pares i mares que també hi vulguin participar.

6 de novembre, de 11h a 12.30h
Tota Pedra fa paret

Taller de fang. (Activitat de la passada exposició temporal Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya)
Un taller on aprendrem l'ancestral tècnica de construcció de la pedra seca. Les barraques de pedra seca es construeixen apilant pedres unes sobre les altres i arranjant sense cap mena d'argamassa d'unió, tan sols amb l'ajuda de petites falques de la mateixa pedra.
Durant el taller construirem la maqueta d'una barraca o d’un marge amb materials que permeten fer construccions sense necessitat d'utilitzar cap altre material d'unió com és el fang.

11 de desembre, de 11h a 12.30h
Fem un trencadís

Taller de construcció (Activitat de l’exposició temporal Gaudí & trencadís. Fins al mes de març al Museu de Maricel)
Heu visitat algun cop al Parc Güell de Barcelona on hi ha un llarg banc per descansar i està decorat per rajoles trencades i tornades a enganxar? D’això se’n diu trencadís i és una tècnica inventada per l’arquitecte Antoni Gaudí. En aquest taller ens trobarem amb un munt de rajoles trencades que anirem enganxant sobre una fusta tot realitzant una bonica forma de la natura.

15 de gener, de 11h a 12.30h
Experimentem amb el color i la matèria

Taller de pintura (Activitat de la passada exposició temporal Miquel Villà. La pintura sense atzar)
Pintures, sorres, terres, pinzells, espàtules ... seran els materials que utilitzarem per crear una obra pictòrica que a partir de conèixer algunes de les obres de Miquel Villà ens portarà a experimentar amb les barreges de colors i les matèries orgàniques. Un taller per gaudir des del principi fins al final.

12 de febrer, de 11h a 12.30h
La fantasia a la màscara

Taller creatiu i pintura (Activitat de la passada exposició temporal José Segrelles, mestre de la fantasia)
José Segrelles era un pintor, il·lustrador i cartellista valencià que des de ben petit va començar a dibuixar. Ell deia que els treballs que més l’il·lusionaven eren els dibuixos de fantasia. S’acosta Carnestoltes i posarem tota la imaginació per pintar una mascarà ben fantàstica.

12 de març, de 11h a 12.30h
La taca a la tela

Taller de pintura (Activitat de la passada exposició temporal Hermen Anglada-Camarasa. Els anys de París)
Després d’explicar i veure com pintava l’artista Hermen Anglada-Camarasa, realitzarem un taller on donarem formes i vida a les taques de colors i experimentarem amb la pintura per si mateixa. Jugarem amb els colors i ens oblidarem del llapis i de la goma desborrar.

9 d’abril, de 11h a 12.30h
Un llibre d’artista

Taller manual i creatiu (Activitat de la passada exposició temporal 125 anys del Cau Ferrat)
Una de les obres literàries més emblemàtiques de Santiago Rusiñol és L’auca del Senyor Esteve. Al Museu del Cau Ferrat la podeu veure pintada pel pintor Ramon Casas, i a la botiga dels Museus La Puntual la podem trobar en llibre. En aquest taller serem molt creatius! Realitzarem un llibre d’artista. Doblegarem papers, enganxarem, pintarem i cosirem amb cordons de colors.

14 de maig, de 11h a 12.30h
Rusiñol i el teatre

Taller manual i creatiu (Activitat de la passada exposició temporal 125 anys del Cau Ferrat)
Santiago Rusiñol també va ser escriptor de moltes obres de teatre. En el Cau Ferrat podem veure quadres inspirats amb aquestes obres, com L’alegria que passa, El Pati Blau, L’Auca del Senyor Esteve. En aquest taller realitzarem un teatret i els decorats d’una obra de teatre, així podrem interpretar les nostres obres. Utilitzarem cartolines, colors, pintures, retalls de roba... i més per fer el teatret.

11 de juny, de 11.30h a 12.30h
Rusiñol i els rams de flors (Activitat de la passada exposició temporal 125 anys del Cau Ferrat)

Arriba la festa de Corpus, la festa de les flors, i al Museu del Cau Ferrat no hi falten mai flors des de fa vuitanta-nou anys gràcies a les Senyores del Ram
de tot l’any! En aquest taller realitzarem rams de flors amb diferents materials. Després les podem portar al Jardí de Rusiñol a la platja de Sant Sebastià.

Tallers gratuïts i oberts als nens de totes les escoles
Prèvia reserva a: sitges.escolapia.cat

Informació 93.894.9534 Escola Pia de Sitges / 93.894.0364 Museus de Sitges
Tots els tallers es duran a terme a l’Escola Pia, C/ Sant Isidre, 19