Sitges esdevé l’epicentre de l’Any Ramon Casas

L’exposició central de la commemoració es farà al Museu de Maricel la propera tardor

L’Any Ramon Casas ha començat a caminar. Ahir, el conseller de Cultura, Santi Vila, i la comissària de la celebració i directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, van presentar el programa de la commemoració, que inclou exposicions, rutes, conferències i edicions arreu del territori i, d’una manera rellevant, Sitges.

El Cau Ferrat i el Museu de Maricel tenen 100 obres de Ramon Casas als seus fons. El Cau disposa de 15 olis i 80 dibuixos (la majoria en la Col·lecció Santiago Rusiñol), mentre que el Maricel té un oli, tres dibuixos i un plafó de rajoles. Aquest important fons, sumat a l’estreta relació de Casas amb Sitges (l’artista va adquirir Can Rocamora, l’edifici que enllaça el Cau Ferrat i el Maricel i va mantenir intensos vincles artístics amb Santiago Rusiñol i Charles Deering) situen la vila en primera línia de la celebració.

De fet, els actes de Ramon Casas a Sitges van començar el passat 29 de gener, amb la dedicació de la Peça del Mes al Ball al Moulin de la Galette (1890-91) –una de les obres més emblemàtiques del Cau Ferrat i la més sol·licitada per a exposicions temporals– i la carta que Casas va enviar a Rusiñol el 1890 quan va arribar a París.

L’acte principal de la commemoració serà l’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada, que acollirà el Museu de Maricel entre el 10 de novembre i el 19 de febrer. produïda pel Consorci del Patrimoni de Sitges, l’Ajuntament de Sitges i la Fundació La Caixa, la mostra viatjarà posteriorment a Madrid i Palma de Mallorca. L’exposició estarà comissariada per Ignasi Domènech i Francesc Quílez. Ramon Casas, la modernitat anhelada presentarà 200 obres en cinc grans blocs temàtics formats per una selecció molt acurada d’algunes de les produccions més emblemàtiques del pintor barceloní. La narració es veurà enriquida amb un conjunt molt selecte de realitzacions d’un repertori molt notable de creadors, en els quals o bé es va emmirallar o bé va exercir algun tipus d’influència. La inclusió, com a elements visuals de referència, d’obres d’aquells pintors que van influir en la modulació de la seva poètica, com fou el cas, entre d’altres, de: Carolus-Duran, Toulouse-Lautrec, Manet, Sargent, Degas, Bastien-Lepage, Withsler, Rusiñol, o Sorolla; es veurà complementada pel paper de mestratge que ell va exercir sobre autors tan importants com: Torres-Garcia, Picasso o Julio Romero de Torres, l’obra dels quals també estarà representada a l’exposició.

A més d’aquesta exposició, l’Any Ramon Casas també tindrà altres actes a Sitges, com una ruta pel Cau Ferrat i el Museu de Maricel a partir de la seva obra o la participació en el cicle Lectures i visions de Ramon Casas, que organitza la Institució de les Lletres Catalanes. Entre la resta d’activitats de la celebració destaquen també les exposicions Ramon Casas. La vida moderna, que inaugura aquest dijous el Museu del Modernisme, o Júlia i el desig, al Cercle del Liceu el mes de maig; i Ramon Casas i les ombres xineses dels 4 Gats, al MNAC.

Més informació