Sitges acollirà el primer simposi sobre el Noucentisme, el proper mes de novembre

Situar el discurs sobre el Noucentisme al segle XXI i fer-lo visible en el context de la història cultural de Catalunya i d'Europa, així com presentar-ne una visió global en tant que moviment integral amb referents a la cultura, la societat i els idearis i programes polítics. Aquest és principal objectiu del primer simposi del Noucentisme, que se celebrarà al Palau de Maricel de Sitges entre el 28 i 30 de novembre i en el qual ja hi treballa el Consorci del Patrimoni de Sitges, entitat organitzadora de la trobada, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el suport d’altres organismes institucionals, culturals i acadèmics.  
El Simposi suposarà una revisió a fons del Noucentisme i el seu llegat, coincidint amb el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, la institució que va assumir l’autogovern del país entre 1914 i 1923 i que va traçar les línies de bona part del sistema cultural català del segle XX. El lloc de celebració de la trobada, Maricel, encaixa perfectament amb el context: icona noucentista de Sitges, que també celebra actualment el seu centenari.  
El programa del Simposi, dirigit per Vinyet Panyella, s’articularà en sis àmbits temàtics: el Noucentisme: nominalisme i ideologia; el pensament cultural europeu de l’època; la institucionalització cultural de Catalunya; la concreció d’un territori que enllaça la Catalunya-Ciutat i les anomenades Segones Ciutats; les idees i corrents estètics, i les pervivències i els límits en una època de transformacions culturals, civils i polítiques.  
La convocatòria de la iniciativa respon a la necessitat històrica de superar la situació actual d'invisibilitat cultural i manca de projecció d'aquest ampli, creatiu i únic període de la història cultural de Catalunya. Aprofitant el centenari de la Mancomunitat de Catalunya, l’organització del Simposi constitueix una oportunitat per abordar l’estudi del Noucentisme des de la perspectiva actual i projectar-lo vers el futur a partir d'un sistema de valoracions històriques i estètiques d'acord amb les orientacions actuals d'estudi i de creació de coneixement.  
El Simposi es planteja amb el format de jornada d'estudi amb la participació d'especialistes nacionals i internacionals sobre pensament i història culturals, idees estètiques, polítiques culturals, anàlisis territorials, i història social i política del primer terç del segle XX a Catalunya i a Europa. El format del Simposi – que permetrà l'assistència al públic interessat– serà amb ponències, conferències i taules rodones, a més d’activitats paral·leles. La cita neix amb la voluntat de tenir continuïtat: la segona convocatòria està prevista a Girona el 2016.  
La institucionalització de la cultura és una de les principals fites programàtiques del Noucentisme, per bé que no és l'única. En tant que moviment de reacció enfront dels aspectes més superats del Modernisme i de construcció estètica i cívica del país, el Noucentisme constitueix, a hores d'ara, el període més infravalorat i en bona part ocult de la història cultural de la Catalunya del segle XX. Així com el Modernisme ha estat i és objecte d'una constant valoració per part dels diversos agents culturals, des de les institucions fins els operadors turístics, el Noucentisme queda en segon pla quan no ocultat o silenciat per causa del desconeixement i dels prejudicis. En canvi, correspon al Noucentisme l'etapa més prolífica de creativitat i d'institucionalització cultural més profitosa per al país.  
Sitges va tenir un paper rellevant com una de les “segones ciutats” del Noucentisme. El conjunt de Maricel, la urbanització de Terramar o les publicacions impulsades per Josep Carbonell i Gener (L’Amic de les arts, Terramar, Monitor) són herència d’una època que va modernitzar i europeïtzar el país.  
Foto: Treballs de construcció del Palau de Maricel, dirigits per Miquel Utrillo, ara fa cent anys