Santiago Rusiñol i el xató
dimarts 12 febrer 2013
![EntreAmigos](https://museusdesitges.cat/sites/default/files/styles/large/public/wp-content/uploads/2013/02/EntreAmigos-168x300.jpg?itok=_GSKti85)
Segons alguns estudiosos, Santiago Rusiñol i Ramon Canudas estan darrere l’aparició del mot xató. La tesi d’aquests estudiosos exposa que, en trobar-se per primer cop davant un plat de xató, l’artista del Cau i el seu amic Ramon Canudas van respondre “sembla un château”, en referència a l’arquitectura i majestuositat del plat, que s’erigia com un castell.
Per altra banda, i fidel al seu compromís amb el patrimoni -en aquest cas, gastronòmic-, Museus de Sitges s’ha adherit al Menú del Xató en el qual participen divuit restaurants de la vila. Els participants en el Menú poden accedir gratuïtament al Museu Romàntic i la Fundació Stämpfli – Art Contemporani.
Exemplar d’El Eco de Sitges, del 16 de febrer de 1896, que fa referència a la xatonada de Dijous Gras