Museus de Sitges i la UAB convoquen experts en col·leccionisme d’art

El proper 5 d’octubre, el Saló d’Or del Palau Maricel acollirà la I Jornada de Mercat de l’art, col·leccionisme i museus, organitzada conjuntament per la Universitat Autònoma de Barcelona i Museus de Sitges. La sessió, que aplegarà experts d’arreu del país, pretén aprofundir en l’estudi del col·leccionisme d’art i desvetllar la curiositat sobre els col·leccionistes i els seus lligams amb el mercat de l’art.  
La jornada presenta deu ponències a càrrec de diferents experts, entre els quals la directora-gerent de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, que parlarà sobre la col·lecció del doctor Pérez Rosales; el conservador de Museus de Sitges Ignasi Domènech, que abordarà “L’exposició d’El Greco a Sitges i la inauguració de Maricel com a museu secció del Cau Ferrat, el juny de 1936”. A més, les sessions comptaran amb ponències de Jaume Barrachina, Bonaventura Bassegoda, Francesc Fontbona, Francesc Quílez, Artur Ramon, Imma Socias, Alberto Velasco i Pilar Vélez.  
L’organització de la jornada a Sitges enllaça amb la tradició del col·lecionisme d’art que atresora la vila: el Cau Ferrat, el projecte Maricel de Charles Deering i la donació de la col·lecció del Dr. Pérez-Rosales són tres projectes fonamentals en el desenvolupament de la cultura del col·leccionisme a Catalunya. La seva celebració a la vila adquireix plena justificació, a més, pels perfils del Cau Ferrat i el Museu Maricel.  
Com relata el text de presentació de la jornada, “el museu de col·leccionista és una tipologia singular que ens acosta de forma directa a la intensa activitat del seu creador en la troballa i el rescat de les peces en el mercat de l’art. El seu estudi ens pot donar informació molt valuosa sobre l’evolució del gust i sobre les actituds envers els objectes del passat”.  
La coordinació científica de la jornada va a càrrec de Bonaventura Bassegoda i Ignasi Domènech. La participació té un cost de 15 euros per persona i la inscripció es pot realitzar a través del web www.museusdesitges.cat.  
Ponents JAUME BARRACHINA (Museu Castell de Peralada): Sobre les procedències de les pintures de la col·lecció Muntadas: les anotacions del col·leccionista. BONAVENTURA BASSEGODA (UAB): Mite i realitat de la pinacoteca de Sebastià Anton Pascual (1807-1872). IGNASI DOMÈNECH (Museus de Sitges): L’exposició d’El Greco a Sitges i la inauguració de Maricel com a museu secció del Cau Ferrat, el juny de 1936. FRANCESC FONTBONA (IEC): Les col·leccions artístiques de la Biblioteca de Catalunya. VINYET PANYELLA (Museus de Sitges): La col·lecció del doctor Jesús Pérez-Rosales. Art antic i art modern. FRANCESC QUÍLEZ (MNAC): Rossend Partagàs i Lluch (1888-1945), col·leccionista de dibuix. ARTUR RAMON (Artur Ramon Art): Una aproximació a l’antiquariat modern de Barcelona (1936-2012). IMMA SOCIAS (UB): El diàleg entre Walter William Cook (1888-1962) i Josep Gudiol Ricart (1904-1985). Notes per a una història del col·leccionisme. ALBERTO VELASCO (Museu de Lleida: diocesà i comarcal): Antiquaris, Església i vendes patrimonials al primer terç del segle XX. El cas de les terres de Lleida. PILAR VÉLEZ (DHUB): Frederic Marès (1893-1991): vocació d’artista i passió pel col·leccionisme. Coordinació científica: Bonaventura Bassegoda i Ignasi Doménech  
INFORMACIÓ Inscripció: 15 € Es lliurarà certificat d’assistènciaInscripcions: www.museusdesitges.cat Palau Maricel carrer Fonollar, Sitges Consorci del Patrimoni de Sitges Tel. 93.894.03.64 Fax. 93.894.85.29  
PROGRAMA 9.30 h Benvinguda: Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges Lliurament de documentacio? 10 h Francesc Fontbona. “Les col·leccions artístiques de la Biblioteca de Catalunya” 10.30 h Jaume Barrachina. “Sobre les procedències de les pintures de la col·lecció Muntadas: les anotacions del col·leccionista” 11 h Imma Socias. “El diàleg  entre Walter William Cook (1888-1962) i Josep Gudiol Ricart (1904 - 1985). Notes per a una història del col·leccionisme” 11.30 h Pausa cafe? 12 h Pilar Vélez. “Frederic Marès (1893-1991): vocació d'artista i passió pel col·leccionisme” 12.30 h Francesc Quílez. “Rossend Partagàs i Lluch (1888-1945), col·leccionista de dibuix” 13 h Bonaventura  Bassegoda. “Mite i realitat de la pinacoteca de Sebastià Anton Pascual (1807-1872)” 13.30 h Debat sobre les ponències presentades 14 h Pausa dinar 16 h Artur Ramon. “Una aproximació a l’antiquariat modern de Barcelona (1936-2012)” 16.30 h Alberto Velasco. “Antiquaris, Església i vendes patrimonials al primer terç del segle XX. El cas de les terres de Lleida” 17 h Ignasi Domènech. “L’exposició d’El Greco a Sitges i la inauguració de Maricel com a museu secció del Cau Ferrat, el juny de 1936” 17.30 h Vinyet Panyella. “La col·lecció del doctor Jesús Pérez- Rosales. Art antic i art modern” 18 h Debat sobre les ponències presentades