La Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus va omplir, divendres passat, el Saló d’Or del Palau de Maricel d’un públic plural i heterogeni, que va seguir amb atenció i interès les set ponències que integraven el programa. El centenar d’inscrits van constituir el públic de les diferents sessions, però també van esdevenir protagonistes d’una iniciativa que traspassa l’àmbit estrictament ponencial per esdevenir un necessari punt de trobada del col·leccionisme en tota la seva dimensió.
Organitzada per Museus de Sitges, amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona, i coordinada per Bonaventura Bassegoda i Ignasi Domènech, la tretzena edició de la Jornada va ser especialment rellevant pel contingut exposat, però també per l’interès que va despertar en diferents capes del col·leccionisme. A Sitges hi van coincidir, d’una banda, museòlegs, professors i estudiosos de les arts i, d’una altra, col·leccionistes i filantrops catalans, especialment interessats en el contingut i el perfil de la Jornada.
Fa anys que la Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus s’ha consolidat en el calendari acadèmic i artístic com una cita imprescindible per aproximar-se als interiors de diferents col·leccions del país i l’exterior. En aquestes tretze primeres edicions s’hi han presentat 85 treballs, que constitueixen un complet corpus del col·leccionisme a Catalunya.
Divendres passat, Bonaventura Bassegoda, Mª Antonia Casanovas, Elsa Espin, José Ángel Montañés, Eva Pascual, Artur Ramon i Mariona Seguranyes van exposar els diferents estudis i presentacions de la Jornada, centrades en les col·leccions Muñoz Ramonet, Arnó-Vila, Dr. Joan Ramon Malagelada Benaprés i la de dibuixos de Manuel Puig, a més de les vinculades al Museu del Joguet de Catalunya, el Museu de l’Empordà i les pintures ibèriques en les col·leccions públiques franceses.
Però, a més del seu perfil academicista, la Jornada s’està projectant actualment com una visita obligada per a col·leccionistes catalans, com es va posar de manifest divendres passat. Aquest perfil enllaça amb l’aposta de Museus de Sitges per posar en valor les col·leccions privades del país a través d’exposicions monogràfiques permet facilitar al gran al públic l’accés a obres desconegudes. D’acord amb aquesta línia, Museus de Sitges ja ha presentat dues mostres (la Col·lecció Bertrán i la Col·lecció Casacuberta Marsans) amb peces d’accentuat valor artístic.
En aquest sentit, un dels aspectes rellevants de la Jornada va ser la posada en comú d’informacions relatives als processos de recepció de les obres d’art, com aspecte que marca el comerç del sector i les vies en què acaben ingressant a les col·leccions dels museus.
Durant la Jornada es va presentar també el llibre que recull les ponències de l’anterior edició, amb treballs d’Álvaro Casacuberta, Cèlia Querol, Rosa Creixell, Francesc Fontbona, Santos M. Mateos, Vinyet Panyella,