L'exposició "L’home nu" estrena vídeos accessibles

Una mirada diferent als cossos masculins

El programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil de la Xarxa de Museus Locals (XML) de la Diputació de Barcelona presenta els nous vídeos de l'exposició itinerant «L’home nu», que actualment es pot visitar a Can Rocamora dels Museus de Sitges, fins al 27 de setembre.

Es tracta de 10 vídeos especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives on es presenten els continguts en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Aquests vídeos s’emmarquen en les accions que des de l'any 2007, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona desenvolupa a través del programa La Mirada Tàctil, que permeten incorporar materials en els equipaments museogràfics i els seus continguts per garantir l'accessibilitat a tots els visitants. 

Per a la producció d’aquests vídeos, que es poden visionar al canal de You Tube de La Mirada Tàctil, s’ha comptat amb la col·laboració de la Federació de Sords de Catalunya, (FESOCA).

Una mirada diferent als cossos masculins

La mostra «L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat» pretén despullar l’home fugint de mites i idees que l’han empresonat i alhora qüestionar la visió binària del gènere, plantejant un concepte molt divers i igualitari de les identitats. La mostra convida a fer una mirada diferent als cossos masculins de les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.  S’hi exposen obres de l’art català dels segles XIX i XX que fan evidents els arquetips que tradicionalment s’han associat a la masculinitat.

La sèrie de vídeos s’inicia amb una presentació general de la mostra on es fa autocrítica del fet que als museus de la XML els nus masculins romanen amagats a les calaixeres de les reserves, i ens els quals les dones queden relegades a ser protagonistes passives com a part central de la majoria de l'obra exposada, signada per artistes homes. La presència dels nus masculins no arriba a un 25% en front dels nus femenins exposats, mentre per altra banda, la presència de dones artistes exposades a les col·leccions permanents només és d’un 2%.

A continuació cada vídeo recorre cadascun dels àmbits en què està estructurada la mostra amb un recull d’obres des d'escultures romanes a instal·lacions de videoart contemporani, passant per retaules barrocs, porcellanes vuitcentistes, escultures, dibuixos i pintures modernistes i noucentistes, obra gràfica, fotografies, exlibris, portades de discos, còmics o, fins i tot, perfums.

Les obres exposades corresponen a alguns dels artistes catalans més destacats de finals del segle XIX i principis del XX: Marià Fortuny, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Ismael Smith, Josep de Togores, Marià Andreu, Josep Llimona, Manolo Hugué, Francesc Domingo, Antoni Vila Arrufat, Antoni Estruch, Joan Vilatobà, Joan Brull, Pere Prat Ubach, Carles Bacaflor, Francisco Torras i Armengol, Josep Rigol Fornaguera, Enric Cristòfol Ricart, Francesc Juventeny, Francesc Sitjar, Rafael Molins Marcet o Lola Anglada.

Aquestes peces comparteixen espai amb creacions d’artistes contemporanis com ara Antoni Miralda, Nazario Luque de Vera, Carlos Pazos, Francesca Llopis, Núria Güell, Mar C. Llop, Sebas Martín, Ivonne Navarro i Roberta Marrero, entre d’altres. Les obres contemporànies exposades actuen com a mediadores amb les obres històriques i serveixen de contrapunt per a qüestionar els aspectes que han marcat la masculinitat al llarg de la nostra història i quins papers hi juga l’home.

Mostra itinerant pels museus locals

La mostra està produïda l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, juntament amb el Museu d’Art de Cerdanyola i el Museu Abelló de Mollet del Vallès. A més d’aquests dos museus també han col·laborat cedint peces els següents equipaments: Museu de Badalona, Museu de l’Hospitalet, Museu d’Art de Sabadell, Museu de Terrassa, Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Thermalia - Museu de Caldes de Montbui i Vinseum - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

«L’home nu» es va estrenar al Museu d’Art de Cerdanyola el novembre de 2019 i els Museus Sitges és la segona escala de la seva itinerància. Properament visitarà L’Harmonia Espai d’Art del Museu de l’Hospitalet i altres equipaments de la Xarxa de Museus Locals.