L’esperit del Cau Ferrat regna al Miramar

L’obertura de l’exposició ‘L’Art Modern. Obres mestres del Cau Ferrat’ ha tornat a apropar els tresors de l’emblemàtic museu –actualment en reformes– als sitgetans i els visitants. La inauguració de la mostra, el passat divendres, amb l’assistència massiva d’un públic que superava les quatre-centes persones, va ser un autèntic esdeveniment que va omplir l’esplanada i les sales de l’edifici Miramar de gent delerosa de contemplar les obres del Cau Ferrat en un entorn diferent al propi i en un marc especialment dissenyat per a exhibir la seva bellesa i valor. La inauguració va ser presidida pel president de la Diputació i del Consorci del Patrimoni de Sitges, Salvador Esteve i per l’alcalde de Sitges, Miquel Forns; i va comptar amb l’assistència d’un gran nombre de regidors de tots els grups municipals, membres d’entitats artístiques i culturals de la vila, artistes i el besnét de Santiago Rusiñol, Norman Cinnamond, així com el nét de l’escultor Enric Clarasó.  
La mostra, comissariada per l’historiador de l’art i expert en col·leccionisme, Ignasi Domènech, reuneix 151 peces que integren el fons del Cau Ferrat, entre els quals hi ha la col·lecció més completa d’olis de Santiago Rusiñol. ‘L’Art Modern. Obres mestres del Cau Ferrat’ exhibeix pintures del senyor del Cau Ferrat com ‘Cementiri de Montmartre’, L’última recepta, ‘La nena de la clavellina’, ‘Nena sitgetana’, ‘Pati blau de Sitges’, ‘La casa de préstecs’, ‘La morfina’ ‘La banda del pensil’ o el tríptic de les al.legories de ‘La Pintura, ‘La Música’ i ‘La Poesia’. Els quadres i dibuixos de Rusiñol exposats permeten recórrer la biografia artística del personatge des dels dies de la bohèmia de París fins la dècada daurada de Sitges, passant per les estades a Granada –amb obres tan esplèndides com a Gitana del Albaicín i els dos quadres pintats a Víznar– i el Dijous Sant a Pollença (1902), que inicia l’etapa mallorquina de l’artista.  
L’exposició també presenta tres nus femenins de Casas, entre altres obres d’aquest artista, com ‘Noia de blanc’ i ‘Ball al Moulin de la Galette’. A més, s’hi poden veure les dues obres del Greco adquirides per Rusiñol, Les llàgrimes de Sant Pere i La Magdalena penitent amb la creu, dues de les obres d’art antic que juntament amb el Retaule de la Mare de Déu, Sant Joan Baptista i Sant Pere apòstol, retaule del segle XIV obra del pintor Guillem Ferrer que, juntament amb els Canelobres de forja (s. XV) procedents del monestir de Santa Maria de Serrateix, configuren el perfil del Rusiñol col·leccionista. Destaquen igualment ‘La cursa de braus’ i quatre dibuixos de Picasso i una representativa i significativa col·lecció de la pintura catalana del tombant de segle. L’estructura de la mostra en tres àmbits temàtics (‘Santiago Rusiñol, senyor del Cau Ferrat’, ‘El col·leccionisme com una de les belles arts’ i ‘L’art modern’) dibuixa un itinerari continu, però alhora amb perfil propi, que permet enllaçar èpoques i estils allunyats.  
El pes de les obres Un dels grans atractius de l’exposició és que permet la contemplació de les obres en un entorn on destaquen per sí mateixes, més enllà de l’atapeït entorn típic del Cau Ferrat, on eren i on tornaran a ser exhibides. L’acurat i elegant disseny de l’espai, que ha estat a cura d’Oriol Blanc, contribueix a projectar i exaltar les obres que configuren l’exposició. Bona part de les obres exhibides han estat restaurades per Pep Pascual des del departament de Restauració del Consorci del Patrimoni de Sitges.  
La inauguració de la mostra va omplir de gom a gom Miramar i va despertar els primers testimonis d’admiració i reconeixement vers el treball realitzat i els resultats assolits. L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, va ressaltar que “en dies com aquest un se sent ben orgullós de ser sitgetà”, mentre el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va mostrar-se satisfet pel rumb que ha pres la reforma dels museus sitgetans gràcies a la modificació del projecte impulsada pels nous governs municipal i provincial: “encara no havia pres possessió del càrrec, que ja tenia als responsables de l’Ajuntament amb la carpeta a la mà per a resoldre aquest assumpte”, va apuntar. La directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, va manifestar que “obrim les portes d’aquesta exposició perquè no volem que per més temps el Cau Ferrat sigui un museu de col.leccions tancades” mentre durin les obres de reforma dels museus, i que “les raons que ens han portat a emprendre l’organització i producció de la mostra són les d’atendre la demanda social, cultural, artística i turística, així com la voluntat de fer accessibles les obres mestres que van marcar l’hora i l’època de la modernitat del Cau Ferrat en el context d’uns anys convulsos i difícils en els quals Santiago Rusiñol va enarborar la bandera de la regeneració per la via de l’art”.  
L’exposició ha estat organitzada i produïda pel Consorci del Patrimoni de Sitges a l’edifici Miramar de Sitges i ha comptat amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), del qual n’és secció el Cau Ferrat. La mostra es podrà visitar fins el 25 de novembre, està oberta diàriament llevat dels dilluns en una àmplia franja horària i amb visites guiades diàries en català, castellà i anglès. Al llarg d’aquest mes d’abril s’anunciarà el calendari de visites per als socis de les entitats sitgetanes, així com el calendari d’activitats relacionades amb aquest important esdeveniment.  
Una exposició rica i plena ‘L’Art Modern. Obres mestres del Cau Ferrat’ aplega 151 obres del museu, entre les quals cal destacar: 28 olis i 10 dibuixos de Santiago Rusiñol 22 olis i 3 dibuixos de Ramon Casas 5 dibuixos de Pablo Picasso 2 olis d’El Greco 2 olis d’Ignacio Zuloaga 2 olis de Dario de Regoyos Pintures, dibuixos i gravats de: Miquel Utrillo, Anglada-Camarasa, Henri Gaspard Ibels, Federigo Zandomenegui, Ramon Pichot, Isidre Nonell, Paul Vernet, G. Degouve de Nuncques o Carles Casagemes, entre d’altres Escultures de Pablo Gargallo, Manolo Hugué o Enric Clarasó Una selecció de 20 objectes de ferro, vidre, ceràmica, escultura gòtica i mobiliari de les col·leccions de les arts de l’objecte  
Discurs de Vinyet Panyella durant l'acte d'inauguració de l'exposició Galeria d'imatges de la inauguració Informació de l'exposició 'L'Art modern. Obres mestres del Cau Ferrat'