El pensament de Rusiñol torna a casa. I ho fa amb la conversa al voltant dels tres llibres reeditats per L’Avenç. Divendres 13, el Museu de Maricel acull un diàleg entre tres especialistes de Santiago Rusiñol entorn els seus llibres: Margarida Casacuberta, professora de literatura catalana de la Universitat de Girona; Josep Maria Mestres, director de teatre, que va dirigir la posada en escena de l’obra de Rusiñol Llibertat! al Teatre Nacional de Catalunya, i Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges.
El col·loqui s’ha convocat amb motiu de la l’edició de tres obres que Rusiñol va escriure durant el primer terç del segle XX i que han estat editats per L’Avenç. El conjunt de llibres mostra la panoràmica del pensament de Rusiñol, la combinació de l’humor i la paròdia amb l’anàlisi crític de la societat.
A El català de la Manxa hi trobem una paròdia del Quixot. La construcció de l’Hidalgo català instal·lat a La Manxa que llegeix Marx i Kropotkin li serveix a Rusiñol per analitzar la postura del reformisme català dins d’Espanya. Una posició que cent anys després encara es reprodueix.
A La niña gorda, Rusiñol segueix amb l’humor i la paròdia per a posicionar-se lluny dels ideals noucentistes i la societat burgesa.
Finalment, a Màximes i mals pensaments esdevé la recopilació de les conclusions morals a les que va arribar. Un volum que serveix per a enquadrar el pensament de l’autor.