L'ART MODERN. OBRES MESTRES DEL CAU FERRAT

Edifici Miramar. Del 30 de març al 24 de novembre de 2012  
Horaris:
De L’1/10 AL 30/6: De dimarts a dissabtes: De 10 a 14 h. i de 15,30 a 19 h. Diumenges i festius: D’11 a 15 h.  
De L’1/7 AL 30/9: De dimarts a diumenges i festius: D’11 a 20 h.  
Mostrar el patrimoni del Cau Ferrat mentre duren les obres de l’emblemàtic museu. Aquest és l’objectiu que la directora del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella, s’ha marcat amb l’exposició Art modern: obres mestres del Cau Ferrat, que acollirà l’edifici Miramar fins el 25 de novembre, poc abans que culmini la reforma el Cau. L’exposició obre divendres 30, a les 20 hores i, com a prova del relleu que li dóna el Consorci, és que serà inaugurada pels màxims representants institucionals que integren l’organisme: l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.  
Art modern: obres mestres del Cau Ferrat aplega prop de 150 obres del museu actualment en reforma. Es tracta d’una oportunitat excepcional per a veure una acurada selecció d’obres de la modernitat finisecular de la pintura catalana, entre les quals hi ha vint-i-vuit olis de Santiago Rusiñol i vint-i-dues obres de Ramon Casas. La mostra, produïda i organitzada pel Consorci del Patrimoni de Sitges amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), del que el Museu Cau Ferrat és secció, és comissariada per l'especialista i llicenciat en Història de l'Art, Ignasi Domènech.  
Amb l’organització d’aquesta mostra, el Consorci del Patrimoni de Sitges pretén que el procés de reforma i condicionament dels museus de la vila no sigui un impediment per a que els ciutadans i els visitants de Sitges puguin visitar les col·leccions del Cau Ferrat. Per aquest motiu, Art modern: obres mestres del Cau Ferrat tindrà una durada especial, de més de vuit mesos. Quan es tanqui, la reforma dels museus –adaptada als criteris de respecte del patrimoni que han establert els nous governs de l’Ajuntament de Sitges i de la Diputació de Barcelona– es trobarà en la seva fase final i, en poc temps, els tresors del Cau Ferrat podran contemplar-se en el seu entorn natural.  
La modernitat artística en tres àmbits L’exposició està estructurada en tres àmbits: ‘Santiago Rusiñol, senyor del Cau Ferrat’, ‘El col·leccionisme com una de les belles arts’ i ‘L’art modern’. L’itinerari de la mostra recorre els fons que han fet del Cau Ferrat un dels espais més significatius i rellevants del Modernisme i de l’Edat d’Or de la pintura catalana.  
A més d’una representativa mostra d’olis de Santiago Rusiñol i Ramon Casas, Art modern: obres mestres del Cau Ferrat exhibeix pintures de Pablo Picasso, Isidre Nonell, Carles Casagemes, Ignacio Zuloaga, Miquel Utrillo i Anglada-Camarasa, entre d’altres, així com els dos Grecos que va adquirir Rusiñol i que van arribar al Cau el 1894. La mostra també exposa escultures de Manolo Hugué, Enric Clarasó i Pablo Gargallo, així com fotografies (algunes de les quals inèdites) i objectes de vidre i ferro.  
El Cau Ferrat El Cau Ferrat va ser la residència temporal del pintor, escriptor i col·leccionista Santiago Rusiñol (Barcelona 1861-Aranjuez, Madrid, 1931). Constitueix una veritable declaració de principis sobre a seva visió de l'art. Construït sobre dues antigues cases de pescadors (1893-1894) l'edifici acollí les diverses col·leccions d'art antic i modern, així com una representativa part de l'obra del seu propietari.  
A la seva mort, Rusiñol va fer donació en testament del Cau Ferrat i les seves col·leccions a la vila de Sitges i l’abril de 1933 obrí les seves portes com museu públic. Des de gener del 2010 roman tancat per causa de les necessàries obres de rehabilitació i restauració en favor de la seva conservació estructural, molt malmesa per l'acció del mar, i per la conservació i la seguretat de les col·leccions, l’actualització de les instal·lacions i millora de l'accessibilitat per a tot tipus de públic  
Galeria d'imatges de la inauguració de l'exposició  
Galeria d'imatges del fons de Museus de Sitges  
Dossier per a escoles  
Dossier de l'exposició  
Vídeo de l'exposició