La segona edició del curs de conservació de forja es posa en marxa el 4 de febrer

Museus de Sitges i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya ja tenen a punt la segona edició del curs universitari de Restauració i Conservació de Forja. La presentació es farà dimarts 4 de febrer a Barcelona (a la seu de l'Escola), coincidint amb el lliurament de certificats d’assistència a la quarantena d’alumnes inscrits en aquesta primera edició. El nou curs, que mantindrà l’estructura de l’actual, tornarà a centrar-se en la recuperació i la conservació preventiva del conjunt de peces de ferro del Cau Ferrat. Aquesta col·lecció –amb peces que van del segle XIII al XX– va ser adquirida per Santiago Rusiñol en la seva faceta de col·leccionista, fins al punt de convertir-la en la més gran d’Europa de les seves característiques.  
Els alumnes que s’inscriguin al curs podran participar activament, i de manera eminentment pràctica, en la restauració i la posada al dia de la col·lecció de ferro del Cau Ferrat. L’actuació preveu tenir a punt la col·lecció restaurada per a l’obertura del museu, prevista per aquest 2014. Això permetrà als estudiants sentir-se partícips de la conservació del patrimoni cultural en el propi context d’un museu i, alhora, adquirir experiència en els processos de restauració d’objectes de ferro i metall. El curs permetrà als estudiants interactuar amb les principals eines, procediments i mètodes de prevenció i restauració de l’art de la forja.  
Igual que en la primera edició, el curs s’adreça essencialment als alumnes graduats en Conservació i Restauració de Béns Culturals, i als estudiants del grau del mateix nom que s’imparteix a la Universitat de Barcelona i a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. Les classes, que s’allargaran fins al 31 de maig i tenen una durada total de 100 hores, es faran de forma simultània a Sitges (Palau de Maricel) i a Barcelona, en horari de matí (de 9 a 13 hores) i de tarda (de 15 a 19 hores), agrupades en dues sessions setmanals.  
Els protocols d’actuació en les peces es realitzarà amb fonaments museístics, mentre que els processos de conservació i restauració s’efectuaran sota els criteris establerts a Catalunya per a les obres d’art, els béns culturals i el patrimoni històric. Aquests criteris es basen en la llegibilitat original de l’obra, en la reversibilitat dels materials utilitzats i en la no adició de falsos històrics. Els responsables del curs tornaran a ser Pep Pascual, cap de Restauració de Museus de Sitges, i Anna González, diplomada en Conservació i Restauració.  
Curs pràctic de restauració de ferro