... i el Drac va entrar als museus

Enguany se celebra el 90è aniversari de la naixença d’una de les peces emblemàtiques del patrimoni folklòric sitgetà. Des de la seva creació el 1922 de mans d’Agustí Ferrer i Pino, el Drac de Sitges ”ja era una obra d’art”, segons la directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges. Ara fa tot just un any, aquest element del bestiari festamajorenc entrava a les dependències del Consorci per a que el seu cap de Restauració, Pep Pascual, realitzés una necessària tasca de tornar-lo al que se suposa (ja que no hi ha constància del tot fidedigna) al seu aspecte original. A finals d’agost el Drac tornarà a entrar als museus, però aquest cop per “celebrar aquests esplèndids i tan ben portats noranta anys de vida d’una forma ben assenyalada”, comenta Panyella: “convertintse en la Peça del Mes d’agost i d’aquesta forma patrimonialitzant-lo definitivament”.  
I és que un dels eixos de la nova etapa de Museus de Sitges és apropar el valor del patrimoni museístic i cultural al públic en general. Des de fa mesos s’estan duent a terme iniciatives orientades en aquest sentit i dedicar la Peça del Mes al Drac de Sitges és fer visible el valor patrimonial de la cultura popular. “En alguns casos”, comenta la directora-gerent del Consorci, “a més són patrimoni artístic pel seu valor intrínsec, com la Fera Foguera o els Gegants Vells de la Vila”.  
El Drac o els Gegants no són els únics elements amb una vinculació entre l’art i la cultura popular. Altres exemples d’aquest lligam presents als museus sitgetans són La processó de Sant Bartomeu, de Felip Massó, o en les visions de la Festa Major des de Joaquim de Mir i Agustí Ferrer i Pino fins a Agustí Albors. Però el Drac, peça emblemàtica de la cultura tradicional sitgetana, té un pes específic per visualitzar aquesta vinculació. Els noranta anys, la magnífica restauració o que esdevingui la Peça del Mes d’agost és un pas més en el camí per a assolir un objectiu central per als responsables del Consorci del Patrimoni de Sitges: apropar al públic el valor i la importància del patrimoni cultural de la vila i fer-ho d’una forma eficaç i atractiva perquè tothom el pugui valorar i gaudir-ne.