Experts i col·leccionistes debatran el mercat de l’art al Palau de Maricel

El Saló d’Or del Palau de Maricel acollirà el proper 18 d’octubre, la segona Jornada Mercat de l’art, col·leccionisme i museus. La iniciativa està organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona i Museus de Sitges i aporta continuïtat a la primera convocatòria, celebrada l’any passat amb èxit de participació (120 inscrits) i un elevat contingut de les ponències.  
La jornada abordarà l’estudi del col·leccionisme d’art a Catalunya, un dels àmbits més desconeguts en l’ampli univers de l’art, des de diferents perspectives. Amb la finalitat de contribuir a l’estudi, el debat i la contraposició d’idees i propostes, els dos organismes convocants han elaborat un programa, que pretén recollir diferents casos de col·leccionisme d’art a Catalunya a partir de l’exposició per part de diferents experts.  
La nòmina d’experts participants –sota la coordinació de Bonaventura Bassegoda i Ignasi Domènech– prové de museus, universitats i altres centres d’estudis. La jornada està adreçada a professionals, estudiants d’art i públic interessat en les col·leccions i el mercat de l’art. El preu d’inscripció són 15 euros i els participants rebran un diploma d’assistència acreditatiu.  
El programa contempla l’estudi de dos personatges que han resultat cabdals en la història contemporània de la vila: Santiago Rusiñol i Miquel Utrillo, que protagonitzaran dues ponències a càrrec de Vinyet Panyella i Ignasi Domènech, respectivament. L’any passat, la jornada va exposar el cas de Pérez Rosales, la col·lecció del qual constitueix un dels pols del Museu de Maricel.  
La jornada d’enguany també abordarà el col·leccionisme a partir de les experiències de l’obra de Picasso, el primer col·leccionisme de ceràmiques a la Catalunya del segle XIX, els fons d’art oriental o la presència catalana als museus francesos, entre d’altres temes.  
El mateix 18 d’octubre es presentarà el llibre que recull les ponències presentades en la jornada de l’any passat, publicat dins la col·lecció Memòria Artium, la col·lecció d’estudis d’història de l’art de les universitats catalanes.  
El museu de col·leccionista és una tipologia d’estudi de l’art força singular, perquè, per una banda, apropa el paper del creador en l’obra i per l’altra, tracta el trànsit de la peça dins del mercat de l’art. Aporten una manera diferent de calibrar l’evolució de les preferències artístiques de la societat.  
Programa:
  • 9.30h Benvinguda i lliurament de documentació.
  • 10h Conferència La col·lecció de mobles i arts decoratives de la Sra. Núria Pla, a càrrec de M. A. Alarcia.
  • 10.30h Conferència Els pioners del col·leccionisme de ceràmica a Catalunya (1810-1936), a càrrec d’Albert Telese.
  • 11h Conferència Col·leccionisme d’art oriental a Catalunya (1880-1936), a càrrec de Ricard Bru.
  • 11.30h Pausa per prendre un cafè al claustre del Palau de Maricel.
  • 12.15h Conferència El col·leccionisme de Picasso a Catalunya. Llums, ombres i penombres, a càrrec d’Eduard Vallès.
  • 12.45h Conferència Miquel Utrillo i el mercat de l’art català, a càrrec d’Ignasi Domènech.
  • 13.15h Conferència Els vestits de Montpalau, entre l’obsessió i la història, a càrrec de Josep Casamartina.
  • 13.45h Debat.
  • 14.30h Pausa dinar (lliure).
  • 16.30h Conferència Pintors catalans a les col·leccions dels museus francesos, a càrrec d’Eliseu Trenc.
  • 17h Conferència La descoberta dels Primitius, a càrrec de Bonaventura Bassegoda.
  • 17.30h Conferència Santiago Rusiñol col·leccionista, a càrrec de Vinyet Panyella.
  • 18h. Debat sobre les ponències presentades i comiat.
Inscripció