Els Museus de Sitges amb la diversitat

Els museus de Sitges es sumen a la celebració dels Museus d'Art de Catalunya en el dia de l'alliberament LGBTIQ+ buscant referents a les seves col·leccions.

Una placa homenatge de Sitges a Santiago Rusiñol l’any 1913de Mariano Andreu Estany (Mataró, 1888- Biarritz, 1976) és l’obra presentada pel projecte #referentsartLGBTIQ amb l'objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d'identificar-se, sentir-se i estimar.

L'objectiu és la revisió crítica d'uns museus on el discurs heteropatriarcal ha estat el predominant, tot excloent, tant a les dones com a protagonistes actives de la creació artística, com a d'altres identitats de gènere i d'orientació sexual i afectiva.

Per començar a visibilitzar aquesta feina, tot coincidint amb el 28 de juny, dia de l'Alliberament LGBTIQ+ o dia de l'Orgull, la XMAC planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.

L'objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d'art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre'ns, no per etiquetar. Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s'amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.   

En definitiva, és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la SOCIAL. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs, perquè ningú se senti al marge.

L

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Biblioteca Museu Víctor Balaguer

Museu del Disseny de Barcelona

Fundació Palau

 

G

Museu de l'Empordà

Museu de Reus

Museu d'Art de Sabadell

Museu d'Art Jaume Morera

 

B

Museu Frederic Marés

Museu de Lleida

 

T

Museu d'Art de Girona

Museu Abelló

 

I

Museu d'Art Modern de Tarragona

 

Q

Museu d'Art de Cerdanyola

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Museus de Sitges

Museu de la Garrotxa

 

L’any 1913 l’Ajuntament de Sitges va encarregar a l’artista Mariano Andreu una placa en homenatge a Santiago Rusiñol com a fill adoptiu de la vila, que es conserva al Museu del Cau Ferrat. Vinculem aquesta obra amb la lletra Q d’aquelles persones que no se senten representades pel sistema binari de gènere o pels rols de gèneres que cada cultura els hi assigna. #referentsartLGBTIQ#XMAC

Mariano Andreu Estany (Mataró, 1888 – Biarritz, 1976)

Placa homenatge de Sitges a Santiago Rusiñol, 1913

Coure repussat, amb esmalt pintat i champlevé, i cuir gravat

53,3 x 42,3 x 9 cm

Museu del Cau Ferrat, Sitges. Col. Santiago Rusiñol, núm. inv. 31.286

Placa homenatge de Sitges a Santiago Rusiñol, 1913