Els anys bohemis de Miquel Utrillo pugen a escena amb motiu del centenari de Maricel

Els Museus de Sitges i La Bufa Seca coprodueixen ‘Cabaret d'ombres’, un espectacle amb textos originals d'Utrillo, cançons de cabaret i teatre d'ombres xineses

Tres personatges i els periples d'una vida d'artista: Miquel Utrillo –crític d'art, artista, arquitecte, periodista–, la model i pintora francesa Suzanne Valadon i la sitgetana Lola Vidal, muller d'Utrillo, protagonitzen Cabaret d'ombres, un viatge per l'etapa més bohèmia de l'ideòleg del conjunt de Maricel. L'espectacle transporta el públic a tres escenaris de cabdal importància per a la conformació de la personalitat d'Utrillo: el París de Montmatre i del Moulin de la Gallete (1890), el Chicago de l'Exposició Internacional de 1894, i el Sitges de tombants de segle XIX, on el protagonista hi desplegà les seves vessants d'artista plàstic, d'autor d'espectacles d'ombres xineses, de crític d'art i de cronista del modernisme.

Cabaret d'ombres recupera música modernista i cuplets escrits per Enric Morera, Santiago Rusiñol i Erik Satie, i viatja a través de cançons de cabaret francès i de vaudeville americà. La dramatúrgia està basada en textos autobiogràfics del propi Utrillo, i també en articles de Santiago Rusiñol i Vinyet Panyella. Completen l'espectacle escenes d'ombres xineses creades seguint la tècnica escènica de finals del segle XIX, i que volen rememorar i homenatjar els espectacles que Utrillo dirigí al Clou du Chat parisenc, a Chicago i als Quatre Gats de Barcelona. 

L'espectacle és interpretat per Mercè Garcia en el paper de Suzanne Valadon, Joana Fort en el paper de Lola Vidal i Joan Duran en el paper de Miquel Utrillo. Juzz Ubach interpreta al piano totes les peces musicals de l'obra, i Josep Milan, amb membres de La Tija, dona vida a les escenes d'ombres. La dramatúrgia, el guió i la direcció de Cabaret d'ombres és a càrrec de Joan Duran.

L'espectacle, coproduït pel Consorci del Patrimoni de Sitges i La Bufa Seca, ha estat concebut per a commemorar el centenari de Maricel, projecte culminant en la vida artística i intel·lectual de Miquel Utrillo, i estendard del Noucentisme. Les representacions tindran lloc al Saló d'Or del Palau de Maricel dissabte 9 de febrer (22 h) i diumenge 10 de febrer (12 h i 19 h). Dilluns 11, la companyia oferirà una funció especial per als alumnes de batxillerat dels instituts sitgetans. Les entrades, al preu de 5 euros, es poden adquirir a al web dels Museus de Sitges i a les taquilles del Museu de Maricel, en els horaris d'obertura habituals.

Cabaret d'ombres, Saló d’Or del Palau de Maricel
Dissabte 9 de febrer, 22h
Diumenge 10 de febrer, 12h
Diumenge 10 de febrer, 19h
Dilluns 11 de febrer (per als alumnes dels instituts de Sitges)

Miquel Utrillo i Lola Vidal, a les terrasses de Maricel el 1912