Els alumnes de restauració del curs de forja presenten les peces que han treballat

El Saló d’Or del Palau de Maricel ha acollit aquest dijous, la cloenda de la segona edició del curs de conservació de forja. La cinquantena d’alumnes participants provenen de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, popularment coneguda com “Aiguablava”. La formació rebuda equival a dos crèdits del grau de conservació i restauració de béns culturals. El curs s’ha celebrat entre el 4 de febrer al 29 de maig. Els treballs de formació i restauració realitzats pels alumnes han permès intervenir algunes de les peces de ferro de forja de la col·lecció de Santiago Rusiñol ubicada al Cau Ferrat.  
L’acte va comptar amb la presència de Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges; Miquel Mirambell, director de l’Aiguablava; Pep Pascual, restaurador dels Museus i Anna González, coordinadora del curs i col·laboradora de l’àrea de restauració dels Museus de Sitges.  
Panyella va destacat “que la col·lecció de forja era la més estimada per Santiago Rusiñol”. En aquesta línia, Miquel Mirambell va considerar els estudiants com “uns afortunats de poder haver treballat amb ferros d’autor i d’un indret tant important com és el Cau Ferrat”. Per concloure la ronda de parlaments, Pep Pascual va animar als joves “a seguir treballant i que valorin l’emoció que suposa veure una obra treballada exposada en un museu”.  
L’acte va finalitzat amb la presentació per part d’alguns alumnes, de les peces que han restaurat durant el curs. David Ballester va explicar el procés de recuperació aplicat a una clau de forja, datada d’entre el s. XVI – XVII i d’autor desconegut. Es tracta d’una peça a la qual se li ha aplicat una neteja química que evita qualsevol futura degradació. Ballester va especificar “que aquesta tipologia de peces requereixen una atmosfera seca, una humitat inferior al 40%, una temperatura superior als 20 graus i no entrar en contacte amb altres objectes oxidats”.  
El curs ha permès recuperar algunes peces de la col·lecció de Rusiñol que requerien una intervenció necessària. Durant la formació, els alumnes també han rebut nocions genèriques de conservació preventiva.  
Davant l’èxit de les dues darreres edicions, Museus de Sitges i els centres educatius col·laboradors, ja preparen la tercera edició del curs, que es preveu que comenci el proper mes de setembre, també a la Sala Vaixells del Palau de Maricel.  
Notícies relacionades:  
El segon curs de restauració de ferro convoca més de 50 alumnes La segona edició del curs de conservació de ferro es posa en marxa el 4 de febrer