Comencen els treballs de restauració de l’escultura ‘La Sirena’ de Pere Jou

L’emblemàtica obra ha estat traslladada de les escales de la Punta fins a la planta baixa de Can Falç per a iniciar els treballs de recuperació

L’escultura ’La Sirena’ de Pere Jou s’ha traslladat aquest dijous per portar a terme els treballs de conservació i restauració. Els operaris l’han traslladat des de l’inici de l’espigó, que hi ha davant les escales de La Punta, fins a la planta baixa de Can Falç. L’Ajuntament de Sitges, amb la col·laboració els Museus de Sitges, impulsen la intervenció, que s’allargarà un parell de mesos amb l’objectiu de preservar l’estàtua de bronze, situada a la via pública. La restauradora Mamen Fradera és l’encarregada dels treballs de restauració per tal de recuperar l’esperit original i emotiu de l’obra.

L’estat de conservació de ‘La Sirena’ ha anat patint tant físicament com estèticament els efectes de la proximitat del mar i la pressió turística. Amb el pas del temps, el metall es va transformant per l’alt nivell d’humitat de l’aire carregat de sal, els factors climàtics i l’incivisme de la gent. Les interaccions tant físiques com químiques de l’obra escultòrica són rellevants. El dany físic també es veu a través de les esquerdes amb senyals de corrosió activa amb els seus colors verds blaus, que s’han fet més intensos i vius, i les concrecions calcàries i cristal·litzacions.

El procés de restauració es desenvoluparà en diferents fases. Primer es farà el dessalatge perquè ‘La Sirena’ està impregnada de l’ambient marí i cal treure-li les sals. Seguidament, es durà a terme l’estudi preliminar, en què es faran cales de neteja i raspats. Després es farà la neteja mecànica i química de la peça i, seguidament, els tractaments químics per aturar la corrosió i estabilitzar l’escultura. Els treballs de restauració de ‘La Sirena’ formen part del programa per rehabilitar el patrimoni artístic local, en què també s’han restaurat escultures de la via pública com el monument al Doctor Robert i el canó original del Baluard.

‘La Sirena’ va ser creada i modelada amb guix per l’escultor Pere Jou l’any 1955 i, posteriorment, un grup d’intel·lectuals van promoure el 1964 la fosa en bronze per subscripció popular. L’obra va ser acabada l’any 1965, un any després de la mort de l’escultor. Després de passar per diversos emplaçaments, l’any 2012 va ser col·locada a l’inici de l’Espigó de les escales de La Punta, on ja havia estat anteriorment.