Comença la restauració de l'obra gòtica de més valor del Museu Maricel

És probablement l’obra gòtica de major valor patrimonial de la col·lecció Pérez Rosales. Es tracta d’El Retaule del Salvador, procedent d’Alzina de Ribelles, a la Noguera, datat pels volts de 1400 i atribuït a Jaume Cabrera. I tot just ha iniciat un acurat treball de restauració als tallers del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).  
La setmana passada, aquesta monumental obra de grans dimensions (2,79 metres de base per 2,47 d’alt) va arribar a les dependències del MNAC, a Montjuïc, per dur a terme els treballs de recuperació i reintegració, que duraran al voltant de deu mesos. El Retaule del Salvador tornarà a lluir a l’antiga capella de l’Hospital, al Museu Maricel, un cop finalitzin les obres de reforma, previstes per a 2014 (el Cau Ferrat, per la seva part, culminarà les seves obres i tornarà a obrir la propera tardor).  
El Retaule del Salvador presentava diverses patologies, com clivelles, problemes amb la fixació de la capa pictòrica o petites pèrdues. A més, també necessita eliminar alguns dels retocs de les intervencions que ha patit en els darrers cinquanta anys.  
Els tallers de restauració del MNAC són les millors instal·lacions que hi ha a Catalunya per a dur a terme una restauració de la magnitud i complexitat que implica aquest retaule. Les grans dimensions de l’obra i la necessitat d’un treball interdisciplinari, amb la participació de diferents perfils d’especialistes, aconsellaven que la restauració es dugués a terme al MNAC. En aquest museu, a més, és possible realitzar proves radiològiques i fotogràfiques amb infrarojos, així com altres anàlisis de caràcter químic, que requereixen uns equipaments precisos com els de Montjuïc.  
La restauració serà possible gràcies a un acord entre el Consorci del Patrimoni de Sitges i el mateix Museu Nacional d’Art de Catalunya. De fet, és la segona vegada que el MNAC restaura una obra del fons del Museu Maricel, ja que l’any passat ja ho va fer amb la taula de Sant Joan Baptista de Tobed, del segle XIV, i que es va exhibir a l’exposició El museu explora. Obres d’art a examen, que el mateix MNAC va organitzar el passat hivern.  
Els treballs de restauració executats pels especialistes del MNAC compten amb la participació i supervisió dels tècnics de Museus de Sitges. Aquesta restauració d’El Retaule del Salvador serà paral·lela als treballs de reintegració patrimonial ordinaris que realitza el servei de restauració del Consorci del Patrimoni de Sitges als seus tallers i que ha permès la recuperació d’una significativa llista de peces, tant dels fons dels Museus de Sitges com d’altres institucions sitgetanes amb obres d’important valor patrimonial, com la Parròquia, el santuari del Vinyet, la Biblioteca, l’Hospital o l’Ajuntament.