Can Falç obre com a botiga d’estiu dels museus

La Puntual ofereix productes de marxandatge d’obres emblemàtiques dels museus, mentre explica les històries i secrets que amaguen

Can Falç obre les portes a partir d’avui i fins el proper 31 d’agost amb una proposta que se suma a la programació cultural d’estiu dels Museus de Sitges. La planta baixa de l’emblemàtic edifici del passeig de la Ribera acollirà la botiga d’estiu dels Museus a través d’una experiència on els visitants, a més de tenir l’oportunitat d’adquirir els productes de marxandatge amb imatges de les pròpies col·leccions, podran conèixer les històries que acompanyen algunes de les obres més rellevants del patrimoni.

Entre el 27 de juliol i el 31 d’agost, La Puntual –nom inspirat en la merceria descrita per Santiago Rusiñol a L’auca del Senyor Esteve, novel·la de la qual es commemora aquest 2017 el centenari de la seva adaptació teatral– obre una segona botiga a Can Falç. Es tracta d’un establiment efímer, que té com a triple objectiu apropar el patrimoni als visitants que rep la vila durant la temporada d’estiu, contribuir a la difusió i coneixement de les obres i començar a dotar de moviment Can Falç, abans que esdevingui un nou museu i centre patrimonial de Sitges, l’any 2019.

La Puntual d’estiu és un pop up, és a dir un establiment efímer, que aprofita l’oportunitat que ofereix un Can Falç que ja ha rehabilitat la planta baixa. La botiga ofereix l’oportunitat d’adquirir els productes de marxandatge de Museus de Sitges, tal com es pot fer a la pròpia botiga instal·lada a Can Rocamora, a l’inici de la visita pel Cau Ferrat i el Museu de Maricel.

Com si es tractés d’una merceria, La Puntual d’estiu ofereix als visitants la possibilitat d’estirar dels fils. Quan ho fan es troben que els hi apareixen imatges de nou obres del Cau Ferrat, el Museu de Maricel i el Palau de Maricel que contenen diferents històries. Es tracta de quatre olis de Ramon Casas (Ball al Moulin de la Galette, Nu amb guitarra, Carro amb vuit mules de tir i Rusiñol dalt d'un llum de ferro forjat), un de Rusiñol (La nena de la clavellina) i dos de Joaquim de Miró (La Punta de Sitges i La recol·lecció de la malvasia), a més de dues col·leccions de rajoles.

Aquesta iniciativa és la primera que acull Can Falç com a nou espai incorporat a la gestió del Consorci del Patrimoni de Sitges i que se suma als ja existents: els museus del Cau Ferrat, Maricel i Romàntic – Can Llopis, el Palau de Maricel i la Fundació Stámpfli – Art Contemporani. Can Falç va ser cedit fa dos anys al Consorci per part de la Diputació  i actualment és objecte d’un pla de reforma i adaptació per a que esdevingui un museu que mostri la vida, els hàbits i els costums els mons mariners i agrícola de Sitges. La primera fase de la reforma ha permès adaptar la planta baixa, que és on s’ha instal·lat La Puntual d’estiu.

Les obres de Museus de Sitges que protagonitzen La Puntual d’estiu:

Carro amb vuit mules de tir
Ramon Casas i Carbó / maig-juliol 1889
Museu del Cau Ferrat 

Ball al Moulin de la Galette
Ramon Casas i Carbó / París, hivern 1890-1891
Museu del Cau Ferrat 

Rajoles valencianes inspirades en  motius culinaris i populars
Segle XVIII
Can Rocamora 

Rusiñol dalt d'un llum de ferro forjat
Ramon Casas i Carbó / Barcelona, 1893
Museu del Cau Ferrat 

La nena de la clavellina
Santiago Rusiñol i Prats / Sitges, 1893
Museu del Cau Ferrat 

Nu amb guitarra
Ramon Casas i Carbó / 1894
Museu del Cau Ferrat 

La recol·lecció de la malvasia
Joaquim de Miró i Argenter / Sitges, 1895
Museu de Maricel 

La Punta de Sitges
Joaquim de Miró i Argenter / Sitges, 1895
Museu del Cau Ferrat 

Rajola blava
1910-1915
Palau de Maricel