Alumnes de l’Escola Pia creen una exposició reinterpretant obres mestres del Cau Ferrat i el Museu de Maricel

L’exposició ‘Una imatge val més que mil paraules?’ es pot visitar al pati de la Biblioteca Santiago Rusiñol

Cinquanta-set estudiants de 4t d’ESO de l’Escola Pia han creat l’exposició Una imatge val més que mil paraules?, que es pot visitar al pati de la Biblioteca Santiago Rusiñol. Els 14 treballs dels joves analitzen des d’un punt de vista artístic, científic i social obres mestres del Cau Ferrat i del Museu de Maricel. Els quadres reinterpretats són creacions d’artistes de renom, com Ball al Moulin de la Galette, de Ramon Casas; La cursa de braus, de Pablo Picasso; La Processó de Sant Bartomeu, de Felip Massó i Falp; Platja de Sitges, de Joan Batlle i Amell; Estació de Sitges, de Joan Roig i Soler; La recol·lecció de la malvasia, de Joaquim de Miró; o Vista del Baluard i la platja des d’El Greco, de Joaquim de Miró. Els alumnes de 15 i 16 anys també s’han inspirat en les creacions de Santiago Rusiñol com La nena de la clavellina, Morfina, La casa de préstecs, Granadina, Retrat de Modesto Sánchez OrtizL’Auca del Senyor Esteve i Cementiri de Montmartre

Aquesta mostra dels alumnes de 4t d’ESO s’emmarca en un itinerari d’aprenentatge interdisciplinari que forma part del projecte SUMMEM de l’Escola Pia de Catalunya, en el qual els alumnes han fet recerca de temes actuals a partir d’un seguit d’obres que es poden trobar als museus locals. Els quadres han permès buscar informació de temàtiques com les addiccions, el rol de la dona, el poder de decisió, el territori  i el paisatge, el maltractament animal, la revolució tecnològica, l’ofici de periodista, l’oci i la multiculturalitat, entre d’altres. L’alumnat també ha treballat altres àrees del coneixement com les ciències socials i la química, i han fet recerca sobre pigments i l’elaboració de les pintures. 

La iniciativa és fruit de la col·laboració entre l’escola, el Consorci del Patrimoni de Sitges i la regidoria de Cultura, Tradicions i Festes amb l’objectiu d’apropar l’art als estudiants. Alhora, a través d’aquesta proposta, es vol donar més valor al patrimoni local i fer partícips els joves del que és el procés de creació d’un artista. 

Per dur a terme aquest projecte, els alumnes van fer visites guiades especialitzades sobre les obres escollides i que s’exposen al Museu Cau Ferrat i el Museu de Maricel. Després de l’explicació dels quadres, van fer una activitat de llançament a les terrasses del Palau de Maricel. El passat 7 de juny es va exhibir el resultat d’aquest treball a través d’una mostra i els alumnes van explicar en dos torns els seus projectes davant la resta de companys, famílies i mestres a la Biblioteca Santiago Rusiñol.