10A. JORNADA MERCAT DE L’ART, COL·LECCIONISME I MUSEUS

Saló d’Or del Palau de Maricel, Sitges 8 d’octubre de 2021

Aquesta Jornada és una iniciativa per aprofundir en l’estudi del col·leccionisme d’art a Catalunya i intenta desvetllar la curiositat sobre els col·leccionistes i sobre els seus lligams amb el mercat de l’art, una problemàtica que ha estat molt poc analitzada per la historiografia, fins i tot la més recent. La trobada es realitza novament a Sitges, on dos dels seus espais patrimonials més importants representen dues importants fites de la història del col·leccionisme al nostre país: el Cau Ferrat de Rusiñol i Maricel de Charles Deering.

La donació de la col·lecció d’art de Santiago Rusiñol a la seva mort l’any 1931 no va ser la primera rebuda als museus de Catalunya, l’havien precedit Camil Fabra Marquès d’Alella el 1902, Enric Batlló i Batlló el 1914, Josep Font i Gumà el 1922, o Emili Cabot i Rovira el 1924, entre d’altres que també podríem citar. Rusiñol sí va ser però el primer en llegar-nos el conjunt dels seus afanys, el Cau Ferrat, on el contingut i el continent es presenten -i han perdurat!- en una perfecta simbiosi. Fou el primer en oferir-nos un espai de col·leccionista. Han vingut altres després: Marés, Pérez Rosales, Deu, Abelló, Godia, Mascort, Daurella, Sorigué, Bassat o Vila Casas. D’altres s’han perdut en el camí, com ara el mateix Maricel de Deering.
El museu de col·leccionista és una tipologia singular que ens acosta de forma directa a la intensa activitat del seu creador en la troballa i el rescat de les peces en el mercat de l’art. El seu estudi ens pot donar informació molt valuosa sobre l’evolució del gust i sobre les actituds envers els objectes del passat.

CONSULTA EL PROGRAMA
9.30 h Benvinguda i presentació del volum de la 9ª Jornada de 2020
10:00 h Carlos Reyero. La sátira gráfica del coleccionista y del anticuario. Narración y representación.
10:30 h María de los Santos García i Òscar González. Amb la ma trencada. Carlos Duran Torrens, col·leccionista de fotografia i fotògraf.
11:00 h Bonaventura Bassegoda. El col·leccionisme de dibuix antic a Catalunya.
11:30 h Pausa cafè
12:15 h Eduard Vallés. Joan Vidal i Ventosa o l’ubic invisible: Fotògraf? Artista? Col·leccionista?
12:45 Ignasi Domènech. Alfons Macaya, col·leccionista de vidre.
13:15 h Debat
14:00 h Pausa. Dinar (lliure).
16:15 h Clara Bertrán i Vicente de la Fuente. Paul Tachard, antiquari i col·leccionista de teixits i de ceràmica.
16:45 h Sebastià Sánchez. Salvador Babra, llibreter, editor, col·leccionista i antiquari.
17:15 h Presentació del llibre Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges, a càrrec de Susanna Portell.
18:45 h Debat i clausura.

Enllaç per la retransmissió en streaming. 

Descàrregues