Els mobles del Cau Ferrat recuperen el seu esplendor

Una vintena de mobles de fusta del Cau Ferrat han recuperat el seu esplendor gràcies al procés de restauració que ha dut a terme Museus de Sitges i l’Institut de Conservació i Restauració Aplicada al Moble (ICRAM) en un curs especialitzat. El curs estava adreçat a especialistes i professionals, que han sotmès les peces a un profund treball de recuperació, que es podrà comprovar amb la reobertura dels museus, el proper trimestre. Totes les obres restaurades foment part del fons del Cau Ferrat.  
La fórmula utilitzada per Museus i l’ICRAM ha permès la intervenció en unes peces que requerien una actuació necessària. Els treballs s’han dut a terme aprofitant les obres de reforma dels museus, en què les peces van sortir del Cau Ferrat. La intervenció ha estat dirigida per Marc Fabra, un dels principals especialistes en l’àmbit de la restauració del moble a tot l’Estat, i supervisada per la cap de conservació de Museus de Sitges, Anna Llanes, i el cap de restauració, Pep Pascual. Una vintena d’alumnes, amb coneixements avançats i formació prèvia, han participat en el curs i en els treballs de recuperació. Entre els alumnes hi havia, d’una banda, professional del sector i, d’una altra, titulats en conservació i restauració del patrimoni.  
Entre els mobles que han estat objecte de l’actuació hi ha peces del segle XV, com la caixa de noguera amb decoració de talla ubicada al vestíbul del Cau; la caixa també del segle XV decorada amb motius ogivals i situada al Gran Saló del Cau; una altra caixa de fusta datada dels anys 1458-1464 amb arqueries i rosasses amb l’escut papal de Pius II; dues mènsules de finals del XIX situades a la sala del brollador; un rellotge de caixa alta de la mateixa època, fet amb fusta de roure i que està al despatx de Rusiñol, i dos aparadors, entre d’altres peces.  
La major part de peces tenien patologies similars, com l’atac de xilòfags, pèrdua de matèries, brutícia, taques o ratllades. En algun casos, també havien estat objecte d’actuacions anteriors que no havien respectat els processos i criteris correctes de reforma i conservació. Totes les intervencions s’han dut a terme seguint els criteris més avançats en restauració i conservació del moble. L’ICRAM està considerat com la principal escola d’especialització en aquest matèria a tot l’Estat i segueix el model dels instituts italians, que són els millors considerats a nivell internacional.  
El procés de restauració de les peces del Cau Ferrat també ha comptat amb el suport del programa de restauració de la xarxa de Museus Locals de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, organisme que té com a principals objectius la consolidació d’un sistema de protecció i estudi del patrimoni cultural de la província de Barcelona, facilitar instruments per la gestió integral del patrimoni cultural i professionalitzar la gestió dels equipaments relacionats amb la conservació del patrimoni. Paral·lelament a aquest curs, una quinzena de mobles del Cau que requerien una actuació de restauració més profunda han estat recuperats en tallers especialitzats en aquests treballs. Es tracta de peces del fons del Cau, però que, a diferència de les intervingudes al curs, necessitaven actuacions més específiques, ja que el seu estat era més delicat.  
Imatge d’una selecció de les peces restaurades