Les escultures tornen al Museu de Maricel

El Museu de Maricel ja té al seu interior algunes de les escultures més significatives del seu fons. El passat dijous van entrar nou peces, entre les quals l’escultura del Greco feta per Josep Reynès el 1898, que fins ara estava ubicada al Palau de Maricel i que s’exhibirà al Museu. Són els primers repobladors del museu, un cop finalitzades les obres de reforma del Cau Ferrat, Can Rocamora i Museu de Maricel, que han permès la rehabilitació i recuperació patrimonial dels edificis i interiors.  
Les escultures traslladades al Museu són de gran format i s’han avançat a la resta d’obres per a facilitar la seva entrada a causa del seu volum. Les peces van entrar per la porta de Sant Miquel, al Baluard Utrillo Morlius, on aquesta setmana s’instal·larà un vidre de grans dimensions que cobrirà tota la porta. Abans d’aquesta instal·lació –que en casos necessaris permetrà la seva oberta–, s’ha volgut aprofitar l’opció d’accedir les escultures de gran format per aquesta porta, que dóna accés a la sala Sert i que, fins ara, sempre era tancada. La col·locació del vidre permetrà veure des del Baluard els interiors de la sala Sert i mostrar una part dels interiors dels museus a la gent que camini per aquesta zona d’afluència turística.  
L’operació ha permès traslladar al Museu de Maricel l’escultura d’homenatge al Greco que Josep Reynès va fer l’any 1898 per iniciativa de Santiago Rusiñol. L’estàtua va ser erigida per subscripció popular en homenatge al gran pintor cretenc, del qual Rusiñol hi va adquirir els dos olis La Magdalena penitent amb la creu i Les llàgrimes de Sant Pere, que formen part del fons del Cau Ferrat. L’escultura va romandre al Passeig de la Ribera, davant del carrer de Sant Pau, fins que el 1973 va ser substituïda per una rèplica elaborada per Nicolau Ortiz. L’original es va dur al Palau de Maricel. Ara s’hi exposarà al costat del mirador del Museu de Maricel, just abans de la galeria de les escultures.  
També ha canviat el Palau de Maricel pel Museu de Maricel l’escultura Maternitat, de Joan Borrell i Nicolau, del 1918, i que estava al pati d’entrada del palau. Les altres escultures que s’hi han traslladat ja al Museu són l’emblemàtica Desconsol, de Josep Llimona (1903); tres peces de Joan Rebull i Torroja (Descans, L’Aurora i Gitana adolescent), una de Pere Jou (Al·legoria de Sitges), una d’Enric Clarasó (Forjador català) i una anònima del darrer quart del segle XIX (Al·legoria de la Mediterrània).  
Les pintures del Cau i el Maricel tornaran als museus un cop s’hagi assolit els nivells d’estabilitat climatològica necessari a les sales, que n’assegurin la seva correcta conservació