El Museu Romàntic exposa quatre obres d’Arcadi Mas i Fondevila

Quatre obres de l’artista Arcadi Mas i Fondevila es poden veure al Museu Romàntic fins el propers 16 de març. Aquesta petita mostra és la contribució de Museus de Sitges a la discreta commemoració del 80è aniversari de la mort d’un dels impulsors de l’Escola Luminista de Sitges i figura clau en la història de la pintura local.  
Les obres de Mas i Fondevila exposades al Romàntic formen part del fons del Cau Ferrat. La més rellevant és l’oli Paisatge de Granada (1895), de 24 x 18,9 centímetres i que té la dedicatòria “Á mon estimat amich Santiago”, que Mas i Fondevila va fer a Rusiñol. L’oli ha estat exhibit també en cinc exposicions en els darrers 30 anys i va protagonitzar la Peça del Mes de gener, en una presentació a càrrec d’Ignasi Domènech.  
A més d’aquest oli, la petita mostra presenta tres dibuixos més de les experiències andaluses de Mas i Fondevila. Es tracta d’Escalinata amb testos, un original que va dibuixar per il·lustrar el llibre Impresiones de Arte, de Santiago Rusiñol (1897) i dues peces que van il·lustrar l’article escrit pel mateix Rusiñol i titulat “Cartas de Andalucía II. El Generalife”, publicat a La Vanguardia el 28 de novembre de 1895: Passeig de xiprers a l’entrada del Generalife i Columna de marbre del Generalife. Els fons dels Museus de Sitges tenen dotze obres de Mas i Fondevila, cinc de les quals són del Cau Ferrat i set del Museu de Maricel.  
Mas i Fondevila va morir a Sitges als 81 anys d’edat el 31 de gener de 1934, només onze dies després del traspàs de la seva dona, Eulàlia Carreras i Robert, el mateix dia precisament que va morir Miquel Utrillo. Nascut a Gràcia el 1852, va arribar a Sitges el 1882, de la mà del seu amic, l’artista Joan Roig i Soler, que feia quatre anys que ja hi vivia. Plegats, Roig i Soler i Mas i Fondevila van impulsar l’Escola Luminista als anys vuitanta, que va permetre situar Sitges com una de les referències de l’art a Catalunya. El 1887, Mas i Fondevila va guanyar la Medalla a l’Exposició Nacional de Belles Arts a Madrid per l’obra La processó de Corpus, que forma part dels fons del Museu de Maricel. El 1892 va formar part del comitè organitzador de la Primera Festa Modernista impulsada per Santiago Rusiñol.