Sitges ret homenatge a Joaquim Folch i Torres, primer director del Cau Ferrat

El nom de Santiago Rusiñol estarà eternament vinculat a Sitges. La conversió del Cau Ferrat en temple del Modernisme i el llegat que va fer a la vila va modificar el rumb de la història de Sitges i va contribuir de manera decidida a atorgar-li la condició de pàtria universal de les arts. Però si Joaquim Folch i Torres no hagués estat en el lloc precís i el moment indicat, probablement el resultat ni les conseqüències haguessin estat les mateixes. Per aquest motiu, Museus de Sitges s’ha sumat de manera entusiasta a la commemoració del cinquantenari de la mort de Joaquim Folch i Torres (Barcelona, 1886 – Badalona, 1963), que va tenir un paper crucial en la conversió de l’antiga casa-taller de Santiago Rusiñol en museu públic, ara fa precisament vuitanta anys.  
El Palau de Maricel serà dimarts 10 de desembre (a les 18 hores) l’escenari de l’acte commemoratiu organitzat per Museus de Sitges dins el programa oficial del cinquantenari de la mort de Folch i Torres, promogut per la fundació que du el seu nom i la Generalitat de Catalunya.  
El col·loqui Joaquim Folch i Torres, primer director del Museu Cau Ferrat, comptarà amb la participació de Vinyet Panyella (directora del Consorci del Patrimoni de Sitges) i Mercè Vidal (doctora en Història de l’Art) parlaran del que va ser l’artífex de la recuperació i conversió de l’antiga casa-taller de Santiago Rusiñol en espai museístic. Just després de la taula rodona, el quartet musical Argent –format pel compositor Jordi Clapés i la soprano Esther Ribot– faran un petit concert a partir de dos poemes musicats: El vell mirall (1946) i A tu (1947). La sessió es clourà amb el visionat d’un documental sobre la trajectòria vital i artística de Folch i Torres, que sintetitza la seva gran aportació a l’estudi, la preservació i la internacionalització del patrimoni català.  
Durant l’acte es presentarà també el llibre El Cau Ferrat i la museïtzació del Modernisme, un recull d’articles de Joaquim Folch i Torres i estudis entorn la seva figura i obra, editat per Curbet Edicions i que constitueix una valuosa aportació al cinquantenari de la mort del que va ser el primer director del Cau Ferrat com a museu públic.  
Ferm defensor i clar exponent del Noucentisme a Catalunya, l’historiador, crític i museòleg Joaquim Folch i Torres va destacar des de ben aviat per la seva visió moderna i avançada de la museografia. Va ser l’impulsor de la primera metodització catalogràfica de les obres d’art catalanes i, convençut que el catalanisme també havia de tenir visió d’Estat en l’àmbit cultural, va promoure i liderar el Pla de Museus de Catalunya, que va culminar amb la creació del Museu d’Art de Catalunya, el salvament dels murals romànics del Pirineu i la protecció de les obres d’art catalanes durant la Guerra Civil. El seu paper en la conversió del Cau Ferrat en museu públic, un cop Santiago Rusiñol el va llegar al poble de Sitges, va resultar fonamental.  
 
Jornada-col·loqui: "Joaquim Folch i Torres, museòleg del Cau Ferrat". Dimarts 10 de desembre, 18 hores. Palau de Maricel  
Hi intervindran: Mercè Vidal, historiadora-biògrafa, i Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges  
Concert amb dos poemes musicats: El vell mirall casolà (1946) i A tu (1947). A càrrec de Quartet Argent, amb Jordi Clapés Bot (compositor) i Esther Ribot (soprano)  
Projecció del documental sobre Joaquim Folch i Torres Presentació del llibre El Cau Ferrat i la museïtzació del Modernisme, amb estudi introductori de Vinyet Panyella i articles de Mercè Vidal, Miquel Utrillo, Joaquim Borralleres i el mateix Folch i Torres. Curbet Edicions.  
Programa d’activitats  
A la foto: Joaquim Folch i Torres, el primer de la dreta, durant una visita que intel·lectuals catalans van realitzar al Cau Ferrat, poc després de la seva inauguració com a museu públic