Estudiants de Conservació de Béns Culturals restauraran la col·lecció de forja del Cau Ferrat

Museus de Sitges i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya han iniciat una col·laboració acadèmica i pràctica per tal de restaurar la col·lecció de ferro de forja del Cau Ferrat. Aquest acord es plasma en un curs universitari, valorat en cinc crèdits ETCS, que s’imparteix tres cops per setmana a la Sala Vaixells del Palau Maricel. Les classes van adreçades als alumnes de l’Escola Superior i als del grau de Conservació de Béns Culturals de la Universitat de Barcelona. Dimecres passat, 2 d’octubre, es va fer la sessió inaugural amb un acte institucional al Saló d’Or del mateix Palau.  
Per a aquesta primera edició del curs, Museus de Sitges ha fet una preselecció de peces de ferro del Cau Ferrat que van des del segle XIII fins al XX. Els protocols d’actuació sobre cadascuna d’elles es realitzaran amb fonaments museístics, mentre que els processos de conservació i restauració s’efectuaran sota els criteris establerts a Catalunya per a les obres d’art, els béns culturals i el patrimoni històric. Aquests criteris es basen en la llegibilitat original de l’obra, en la reversibilitat dels materials utilitzats i en la no adició de falsos històrics.  
El curs està coordinat per Pep Pascual, cap de restauració de Museus de Sitges, i per la conservadora Anna González. L’objectiu és que, al final de les classes, els estudiants coneguin i domini les eines, els materials, els procediments i els mètodes de conservació i restauració de l’art del ferro. Es tracta d’unes habilitats difícils d’adquirir si no és a través de cursos especialitzats com aquest, que complementen els coneixements teòrics apresos a l’aula.  
La col·lecció de forja del Cau Ferrat, la més gran d’Europa de les seves característiques, va ser adquirida per Santiago Rusiñol al llarg de la seva vida. Precisament, Rusiñol va ser un dels pocs intel·lectuals de la seva època que va considerar les peces de ferro com a figures artístiques. La intenció és que bona part de la col·lecció ja estigui restaurada per la reobertura del Cau Ferrat, prevista per als propers mesos.