‘L’homme est partout’
Retrats, objectes, paisatges, natures, cossos… la fotografia de Peter Knapp abraça diferents estils i disciplines, caracteritzats per la seva expressivitat. L’obra de Peter Knapp s’exposa a les sales 2 i 3 de la Fundació, mentre que l’espai 1 presenta una selecció de la col·lecció general. L’exposició està coordinada per Ferran Martínez Sancho.
Espai 2
A la sala de la planta baixa s'exposen tres sèries: la primera, Gran maquillatge, és de caràcter formal; les altres dues, El color de la pell i Famílies compostes, aborden temes socials plenament actuals: en una, el racisme i en l’altra, la composició no tradicional de moltes famílies actuals.
GRAN MAQUILLATGE
La fotografia de moda és sempre una imatge bella i atractiva, però totalment idealitzada. Per al fotògraf representa enfrontar-se a un munt de limitacions. Dibuixant damunt el negatiu de fotografies de la model, l’autor trenca amb aquestes limitacions i afegeix un nou maquillatge que canvia i redirigeix el sentit de la imatge fotogràfica primitiva.
EL COLOR DE LA PELL
A la ciutat de Cergy Pontoise, a 30 quilòmetres de París, la població està molt barrejada, amb colors de la pell que van des del negre al blanc, passant per totes les subtileses intermèdies. Una lectura digital del color de la pell dóna una xifra que correspon a un número del Pantone, la taula internacional del color utilitzat per tots els dissenyadors.
FAMÍLIES COMPOSTES
La discussió i les manifestacions al voltant del matrimoni, el divorci, l’homosexualitat i les famílies recompostes han provocat grans debats mediàtics sobre la naturalesa de la família actual. Les imatges corresponen a una sèrie de famílies recompostes amb un objecte de la seva elecció que els caracteritzés. Res sembla diferenciar-les amb les famílies tradicionals.
Espai 3
En aquesta sala es presenta un breu resum de la carrera de l’artista. Va començar els anys 60 i 70, en els que va forjar el seu prestigi com a fotògraf de moda, director artístic de la revista Elle i estret col·laborador dels dissenyadors de moda més importants, com Courrèges o Valentino.
Més tard es va llençar plenament a una important carrera artística de caràcter conceptual. Peter Knapp ens dóna una personal manera de mirar el món com ho mostren sèries com L’homme est partout, Il fait beau i Vol París-Zuric, que ocupen un lloc destacat de l’exposició.
Espai 1 (selecció de Serge Lemoine)
La col·lecció d'obres d’art de la Fundació Stämpfli reuneix formes d’expressió, tendències i estils molt diversos, sorgits a Europa a partir de 1960. Un dels corrents principals que s'hi representa és la pintura figurativa no realista, sovint amb un fort contingut crític, que es va manifestar a França a partir de mitjans de la dècada dels seixanta sota la denominació de Figuració narrativa. Aquesta tendència, nascuda de manera paral·lela a l'art pop nord-americà, va reunir a París artistes que procedien d’Espanya, d’Itàlia, d’Alemanya, de Suïssa, d’Argentina, d’Islàndia i de França. La capital francesa era una ciutat cosmopolita que continuava sent la capital de l'art per excel·lència, tant per treballar-hi com per exposar-hi.
D'aquests artistes es presenten en aquesta sala els universos oposats però amb un missatge ben afirmat de Peter Klasen i Antonio Seguí, el collage ple d'imatges d'Erró i les obres del mateix Pere Stämpfli, que magnifica les formes simples de la realitat tal com les concep la publicitat (Rouge baiser) i el món industrial amb productes concrets, com ara el pneumàtic, fonamental per al desenvolupament i la pràctica de l'automobilisme.
Sabro núm. 2, de mida impressionant, i dos dibuixos al carbó de gran format són les tres obres de Pere Stämpfli que van passar a enriquir la col·lecció de la Fundació l'any 2014.