‘Els Vallmitjana a Sitges’

26 juliol 2019 a 1 març 2020
Can Rocamora

Entrada amb l’accés al Cau Ferrat i el Museu de Maricel

La sala d’exposicions de Can Rocamora (l’edifici que enllaça el Cau Ferrat i el Museu de Maricel) presenta un homenatge a la família dels escultors Vallmitjana, amb motiu de la commemoració de l’Any Vallmitjana. Es tracta d’una mostra amb nou obres: cinc de Venanci Vallmitjana i Barbany  (Barcelona, 1826-1919), tres del seu fill Agapit Vallmitjana i Arbaca (Barcelona, 1850-1915) i una del seu germà Agapit Vallmitjana i Barbany (Barcelona, 1833-1905). Totes les peces formen part de la Col·lecció del Dr. Jesús Pérez-Rosales, integrada en el fons del Museu de Maricel. La mostra es podrà veure fins el 12 de gener.

Venanci Vallmitjana va ser un reconegut escultor, autor d’emblemàtiques obres en espais públics de Barcelona i Montserrat i amb obra en alguns dels museus de major prestigi de l’Estat, com el Prado, el MNAC, el Bellas Artes de Bilbao, el Marítim de Barcelona o l’Academia de San Fernando de Madrid. Considerat un escultor avançat a la seva època, la Col·lecció del Dr. Jesús Pérez-Rosales té cinc obres seves, quatre dels quals són bustos i l’altre un retrat d’una nena.

La Col·lecció del Dr. Jesús Pérez-Rosales també té una peça del seu germà, Agapit, que té obra seva en espais públics de Barcelona, Montserrat, València, Sevilla, Màlaga o Buenos Aires, a més del Prado, el Museu Diocesà de Barcelona o el Víctor Balaguer de Vilanova. Per la seva part, el fill de Venanci, també anomenat Agapit, és autor d’escultures de lleons al Palau de la Generalitat, al Monument a Colom, al Parc de la Ciutadella i al Retiro de Madrid, a més de tenir obra al Prado, el MNAC, el Museu Diocesà o el Museu d’Art Modern de Madrid.

Les nou obres dels Vallmitjana són de terracota i datades, en tots els casos, del darrer terç del segle XX. La mostra es pot visitar fins el 12 de gener, amb l’accés al Cau Ferrat i el Museu de Maricel. L’exposició es va inaugurar divendres passat, amb l’assistència del director de Museus de Sitges, Pere Izquierdo, i el regidor d’Ensenyament, David Martínez.

LES OBRES DE LA MOSTRA

Venanci Vallmitjana i Barbany
‘Majo’ o bust de ‘Fígaro,(c. 1873)
Terracota

Venanci Vallmitjana i Barbany
Bust de ‘Mignon’(c. 1883)
Terracota

Venanci Vallmitjana i Barbany
Retrat de nena (c. 1887)
Terracota

Venanci Vallmitjana i Barbany
Bust de nen, amb ceps al cap (segona meitat segle XIX)
Terracota 

Venanci Vallmitjana i Barbany (atribuït)
‘Maja’(c. 1890-96)
Terracota

Agapit Vallmitjana i Barbany
Sant Joan de Déu(c. 1890)
Terracota

Agapit Vallmitjana i Abarca
Lleona amb els seus cadells(c. 1883)
Terracota

Agapit Vallmitjana i Abarca
Figura femenina tocant instrument musical(finals segle XIX)
Terracota

Agapit Vallmitjana i Abarca
Caçador de lleons(c. 1882)
Terracota