Vine a celebrar el Dia de la Gent de la Mar als Museus de Sitges

Un any més, aquest 25 de juny tornem a celebrar Dia de la Gent de la Mar. Reconeixement als 1,5 milions de persones que es dediquen al comerç marítim i fan valdre l’aportació del mar a la societat, promogut per les Nacions Unides fa més d’una dècada.

Un dia assenyalat on els museus marítims juguen un paper important. Per la salvaguarda i la protecció del patrimoni, per ajudar en l’estudi i la difusió del mar i per sensibilitzar la mateixa societat sobre el món marí. Objectius de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, on trobem el Consorci del Patrimoni de Sitges.

Superat el primer any de reobertura, després del tancament per la pandèmia, els Museu del Cau Ferrat i de Maricel, i el Palau de Maricel de Sitges es preparen per rebre una nova temporada d’estiu. Mesos de bon temps i de retrobament amb els més de 800 quilòmetres d’extensió de la costa de Catalunya que arrenquen amb la celebració del Dia de la Gent de la Mar per l’Organització Marítima Internacional (IMO).

La reobertura té lloc amb el record de l’adquisició de fons fotogràfic Joaquin Tusquets de Cabirol per part del Museu Marítim de Barcelona (MMB). Una col·lecció formada per milers d’instantànies de la postguerra amb un rerefons marítim, recuperada fa una any i que avui motiva una nova exposició temporal al MMB.

I alhora amb la invitació dels Museus de Sitges al seu públic. Una oportunitat per retrobar-se amb el Cau Ferrat, degà entre els museus marítims de tot Catalunya, recordar la col·lecció de marineria d’Emerencià Roig al Museu de Maricel, gaudir de les espectaculars vistes al mar del Palau de Marcel i retrobar els paisatges costaners en la nova exposició ‘Miquel Villà. La pintura sense atzar.

Tot un conjunt artístic i patrimonial que demostra, un cop més, l’important paper testimonial dels museus en donar a conèixer el món marí.

La recerca submarina dels Museus de Sitges

Els membres de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana organitzen anualment una jornada per la col·laboració en aquest àmbit, essent els Museus de Sitges els organitzadors de IX edició celebrada el maig de 2019. Una jornada enfocada als Museus i la Recerca, temes que no havent pogut fer-se la trobada d’enguany, segueixen plenament vigents.

Monedes trobades l’any 1962 al fons marí de Sitges procedents d’un enfonsament de 1642

Entre els temes de recerca més impulsats pels impulsats pels Museus de Sitges mereixen menció especial els jaciments arqueològics de la seva costa. Prospeccions subaquàtiques que donen a conèixer un patrimoni encara desconegut per molts submarinistes, i que cal divulgar i conservar.

De cada nova troballa d’aquests jaciments, incorporats a la Carta Arqueològica de Catalunya, en dóna compte cada dos anys la Jornada d’Arqueologia de Sitges.

Enguany però, els Museus de Sitges tenen una cosa important a anunciar i es que ha estat editada en paper la 2a Jornada d’Arqueologia de Sitges (2016). Volum que ve a sumar-se a la 1a Jornada d’Arqueologia de Sitges (2014), disponible en paper i en línia.

Visitar les exposicions (temporals i permanents) dels Museus de Sitges, descobrir les seves publicacions i explorar les seves col·leccions (arqueologia, marineria, pintura,..). Necessites més raons per tornar a Sitges?

Història catalana vora la Mar Mediterrània

L’adquisició d’una col·lecció de negatius, atribuïts al fotògraf amateur Joaquin Tusquets de Cabirol, amb imatges del port de Barcelona i espais litorals de pobles de la costa catalana va ser una de les grans notícies del passat any per la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana.

La col·lecció, formada per 3.800 fotografies, en blanc i negre i format 6×6, corresponen al període de postguerra, dels anys 1942 a 1959. Unes imatges històriques del Port de Barcelona -gent passejant a la vora del mar i entre diferents establiments de l’època–, de platges de la costa catalana –instantànies des de Montgat a Castelldefels o Sitges–, de l’interior de Catalunya, i d’altres ciutats europees.

Fotografia de l’exposició #MiremelPassat, als Museus de Sitges (2020)

Es tracta d’escenes de la vida quotidiana als mateixos molls i als seus espais de treball, així com retrats d’embarcacions, platges i zones d’esbarjo que conformen un gran arxiu fotogràfic amb imatges inèdites i vàlua històrica. Com ho van ser les fotografies exposades a la mostra #MiremElPassat el passat juliol de 2020 al Museu de Maricel.

Enguany, el record al passat marítim es trasllada a Barcelona amb l’exposició temporal de la Barcelona marítima de postguerra a través de la citada mirada de Joaquín Tusquets. L’exposició temporal del seu fons fotogràfic es podrà visitar a les Reials Drassanes de Barcelona fins al 10 d’octubre de 2021.

‘Emerencià Roig, de la mar al paper’ en línia

El complement a aquest record fotogràfic ens l’ofereixen les col·leccions de marineria creades per iniciativa d’artistes i estudiosos de les arts i la vida marítima. I una de les més notables la trobem a Sitges.

Situats davant mateix de la costa, un dels principals fils conductors dels Museus de Sitges és l’univers marí. El Cau Ferrat com a casa-taller de Santiago Rusiñol, Can Falç de Mar per la vinculació amb la vida marítima, o el Palau de Maricel, també conegut com a Maricel de Terra. I com no el Museu de Maricel, o Maricel de Mar, que allotja la col·lecció de marineria catalana d’Emerencià Roig i Raventós amb més de 300 obres disponibles a través de Museu Obert.

Aquest fons especial va motivar la celebració de l’exposició ‘Emerencià Roig. De la mar al paper‘ l’any 2017. Amb un catàleg monogràfic que aquests dies obren al públic els Museus de Sitges a través de la seva pàgina.

Fons artístic i patrimonial mariner als Museus de Sitges

Amants del món marí, aquest estiu tornareu a tenir moltes raons per tornar a visitar els Museus de Sitges.

Les terrasses del Palau de Maricel amb calma
Una visita renovada al la residencia de Charles Deering on podreu gaudir dels espais i l’entorn al vostre ritme.

La col·lecció d’arqueologia del Santiago Rusiñol
Una de les facetes més sorprenents del creador del Cau Ferrat ens apropa al Rusiñol viatger i col·leccionista.

L’exposició ‘Miquel Villà. La pintura sense atzar
El Museu de Maricel ofereix una mostra plena de paisatges costaners, des del Masnou a Altea o Eivissa.

Tres dels molts plans que el Museu del Cau Ferrat, el Museu de Maricel i el Palau de Maricel us oferiran aquests propers mesos.

No deixeu fugir l’oportunitat i celebreu el Dia de la Gent de la Mar i l’estiu des d’un dels Museus Marítims de la Costa Catalana. Us hi esperem!

Crèdits fotogràfics i vídeo

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges
© Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona

Xavier Garcia, bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d