Els Museus de Sitges celebren els trenta anys de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya

Les Jornades Europees de Patrimoni 2021 celebren aquest any tres dècades d’història amb una inesgotable llista d’activitats arreu del país. Aniversari del qual participen els Museus de Sitges amb una agenda diversa de propostes del divendres 8 al diumenge 10 d’octubre.

Per commemorar els 30 anys d’aquest esdeveniment creat l’any 1991 sota l’eslògan “Europa, un patrimoni comú”, les JEP 2021 proposen com a lema “un patrimoni per a tothom” (Heritage: All Inclusive).

Paraules que ens conviden a fer el patrimoni encara més a accessible i inclusiu, no perdent de vista el passat però sense deixar de mirar cap al futur. És per això que els Museus de Sitges han volgut ser un espai obert a tothom, des dels experts en el mercat de l’art als coneixedors del patrimoni literari, els fidels de la història local, els amants de les arts decoratives o els artistes del futur.

Alhora, el Consorci del Patrimoni de Sitges commemora els quinze anys de les seves primeres Jornades Europees de Patrimoni que van tenir lloc el 2006. Enguany, el Museu del Cau Ferrat, el conjunt arquitectònic i artístic de Maricel, la Fundació Stämpfli-Art Contemporani, la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla i els carrers i places de la vila seran l’escenari de les JEP 2021 a Sitges.

Aniversari de les Jornades Europees de Patrimoni

Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni 2021, volem aprofitar per mirar enrere i recordar tots aquells fets que conformen l’imaginari col·lectiu recent del patrimoni sitgetà. Donant espai a les anècdotes, els actes assenyalats i els visitants il·lustres que han participat de les Jornades Europees de Patrimoni de Sitges durant els darrers anys.

Com, per exemple, l’edició de 2015 en què l’arqueologia va ser protagonista de les jornades de la vila. En aquella ocasió vam poder gaudir de la conferència ‘El Patrimoni sitgetà vist pels escriptors forasters‘ a càrrec de Montserrat Esquerda, assistir a la presentació de les actes de la I Jornada d’Arqueologia de Sitges o convidar a les famílies al taller infantil ‘Arqueologia i Cinema, el 7è Art‘.

A les JEP 2016 es van dedicar espais a l’ahir i el demà del patrimoni sitgetà a través de dues conferències: ‘Actualitat i futur dels Museus de Sitges‘ i ‘Guerra, naufragis i recerca de galions a Sitges‘. A més d’un taller familiar titulat ‘L’art contemporani també és patrimoni‘.

Un any més tard, l’octubre de 2017, van tenir protagonisme les exposicions dedicades a Joaquim Sunyer i Emerencià Roig, a més d’un taller infantil a la casa-taller de Santiago Rusiñol titulat ‘Un cau d’animals’.

Les Jornades Europees de Patrimoni 2018 van permetre recordar l’escultor Gustau Violet amb una gran exposició, presentar les actes del I Simposi Internacional sobre el Noucentisme, celebrar el centenari de Maricel i la reforma de la Fundació Stämpfli, així com tallers i visites guiades.

L’any següent, amb motiu de les JEP 2019, el públic va esdevenir el gran protagonista amb diverses visites guiades, jornades de portes obertes, un joc de pistes familiar, i el Racó de la Calma convertit en espai de lectura i escenari d’un concert d’òpera.

Tot i les restriccions sanitàries per la covid, les Jornades Europees de Patrimoni 2020 van comptar amb un bon grapat d’activitats als Museus de Sitges: exposicions (‘José Segrelles, el mestre de la fantasia’), una conferència (‘El llibre català en temps del Modernisme‘, a càrrec d’Aitor Quiney), visites guiades (‘Maridatge d’art i vins‘, al Museu de Maricel), un concert de guitarra, un nou taller familiar i jornades de portes obertes.

Les JEP 2021 als Museus de Sitges

En el darrer any, no només han tornat els visitants nacionals i internacionals a Sitges. Els museus han portat a terme diverses activitats i millores per seguir sorprenent el públic i ser cada vegada més inclusius.

En línia amb el lema de les JEP 2021 “un patrimoni per a tothom”, els Museus de Sitges han promogut noves maneres d’apropar-se a l’art català des d’una altra perspectiva. Alhora que s’han posat en marxa iniciatives inclusives, com les promogudes al Museu del Cau Ferrat, des de les noves mesures d’accessibilitat a les seves instal·lacions a la proposta cultural i educativa ‘Una Mirada Feminista al Cau Ferrat‘ que presenta al seu fons artístic.

Una estratègia que ve complementada pels continguts de les JEP 2021. Una agenda d’activitats oberta a tothom.

Divendres 8 d’octubre els Museus de Sitges seran l’escenari de la 10a Jornada Mercat de L’Art, col·leccionisme i Museus. Activitat que oberta a experts, antiquaris, col·leccionistes i apassionats dels museus. Un acte que tindrà lloc al Saló d’Or del Palau de Maricel de 9:30 h a 19 h.

Dissabte 9 d’octubre, les activitats donaran a conèixer els Espais Escrits, permetran gaudir del patrimoni religiós i participar d’un taller familiar.

A les 11 h tindrà lloc la Ruta Literària Rusiñol-Maragall amb visita guiada al Museu del Cau Ferrat. A les 17:30 h es farà una visita guiada a la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, amb pujada al campanar. I a les 18 h està previst un Taller familiar entorn de l’exposició ‘Hermen Anglada Camarasa. Els Anys de París‘.

Diumenge 10 d’octubre, les JEP 2021 comptaran amb la tradicional jornada de portes obertes al Museu del Cau Ferrat i Museu de Maricel (de 10 h a 19 h), el Palau de Maricel (de 10 h a 14 h) i la Fundació Stämpfli (de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h).

Finalment, a les 19:30 h tindrà lloc l’activitat ‘L’Art de la Forja‘ que consta d’una xerrada amb demostració pràctica a entorn de la col·lecció de ferro de Santiago Rusiñol ubicada al Museu del Cau Ferrat.

Seran doncs tres dies de visites, conferències, tallers i fins i tot concursos oberts a tots els públics amb reserva prèvia.

Una oportunitat perquè tothom conegui les singularitats del patrimoni sitgetà sense cap mena de barrera, ni arquitectònica ni d’altra índole, en una aposta per fer dels museus un espai accessible i inclusiu.

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges.

Xavier Garcia, bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d