Un any en imatges: el llegat del 2021 als Museus de Sitges

L’any 2021 ja és història. Tot i això, moltes de les coses que ens han donat aquests darrers 365 dies quedaran en el nostre record per sempre. Artistes recuperats d’arreu del país, col·leccions pròpies que han voltat pel món, llibres que recullen la història dels Museus de Sitges i projectes que encara fan més gran el patrimoni sitgetà.

2021 estava cridat a ser l’any de la recuperació del sector cultural, on dotze mesos marcarien l’alleujament de la pandèmia enfront de l’evolució de la vacunació contra la Covid.

Però el retrobament del públic amb els museus encara necessitarà més temps per ser realment efectiu. I després d’uns mesos d’estiu i tardor en què activitats i noves exposicions s’han anat succeint, les darreres setmanes del 2021 ens han demostrat que caldrà paciència en el dia a dia, constància en les mesures sanitàries i suport al sector cultural.

La cultura és un element fonamental per la Vila de Sitges. On a la importància de les festes populars afegim, any rere any, grans esdeveniments artístics i culturals, i als que sumem cada nova temporada diverses exposicions de referència amb peces vingudes d’arreu del territori.

Fets que els Museus de Sitges han reunit en un recull de les 50 imatges pel record de l’any 2021.

I als quals avui venim a fer un repàs general.

2021 en activitats dels Museus de Sitges

Commemoracions i tradicions sitgetanes

Els Museus de Sitges abracen alhora la tradició i les noves tecnologies. D’una banda, participant d’esdeveniments com la Festa Major de Sitges 2021 (Sant Bartomeu i Santa Tecla). I de l’altra participant de festivitats com el Corpus a celebracions com la de la Setmana de la Malvasia de Sitges.

Sense oblidar les grans commemoracions anuals, com el 90è aniversari de la mort de Santiago Rusiñol que el 2021 ha fet encara més especial l’ofrena floral de les dones de l’Associació del Ram de tot l’Any de Sitges.

Fets als quals podem sumar tant la posada en valor de les col·leccions artístiques, gràcies a la Peça del Mes dels Museus de Sitges, com la celebració anual de la Nit de premis de Sitges i el concurs literari Antoni Sella i Montserrat. I la xarxa ajuda a promoure dins i fora de la vila, sigui a través de les xarxes socials, de programes de digitalització 3D del patrimoni cultural català com Giravolt, o de projectes com el videojoc desenvolupat des dels museus.

Un racó per aprendre i divertir-se

Els Museus de Sitges han obert un espai virtual dedicat a difondre i compartir els seus recursos amb infants, escoles i famílies. El Racó familiar i educatiu ha agrupat tots els tallers, jocs i recursos disponibles a través de la xarxa. Mentre que el Departament educatiu ha celebrat activitats a diversos racons de la vila, des de tallers de gent gran a l’Hospital de Sant Joan Baptista als tallers celebrats a l’Escola Pia de Sitges o el realitzat al Centre d’Interpretació de la Malvasia.

Però això no vol dir que els esdeveniments presencials als museus hagin desaparegut del calendari d’activitats. Els tallers familiars com els dedicats a la Pedra Seca o al Peix al Cove, els oberts a tots els públics com el de Cal·ligrafia Gòtica i infantils com els celebrats durant el passat Nadal han tingut lloc d’acord amb totes les mesures sanitàries. Sense oblidar esdeveniments tradicionalment lligats als museus com el Dia de l’artista de Sitges o el Joc de pistes. O conferències, com la titulada “Rusiñol a Sitges. Una història d’art i amistat” a càrrec de Vinyet Panyella.

Jornades i Festivals Internacionals

Sitges és un lloc de celebració, però també un punt de trobada. Diversos son els esdeveniments que porten tots els anys al públic i als professionals del país fins Sitges, com el Festival Internacional de Cinema Fantàstic. Però els Museus de Sitges també tenen una agenda de jornades actuals.

Tots els anys, durant el mes de maig, Sitges participa del Dia Internacional del Museus amb un calendari propi d’activitats on destaca la Nit dels Museus. En l’arribar el bon temps, cultura i patrimoni van tornar a retrobar-se al voltant dels Museus de Sitges amb motiu del festival Sitgestiu. Mentre que a principis d’octubre de 2021, va tenir lloc una altra trobada anual: la 10a Jornada del Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus. Aquest passat any dins del marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2021.

Reunions, simpòsiums i celebracions que tornaran a repetir-se en aquest nou any.

Cultura oberta i propera a Sitges

El 2021 ha estat un any de cultura propera i accessible. Tal com han demostrat els Museus de Sitges a través d’iniciatives com la traducció de rutes literàries i visites guiades a la Llengua de Signes en Català (LSC) o amb visites com la de la Fundació Ave Maria a través d’Apropa Cultura o la dels avis de l’Hospital de Sant Joan Baptista. Però també amb les noves mesures d’accessibilitat del Cau Ferrat.

Però el 2021 també ha estat l’any d’una renovació del discurs museístic, tant en clau de gènere amb Una mirada feminista al Cau Ferrat, com apropant-se al col·lectiu LGBTIQ+ amb Miralls d’Art. Identitats infinites. Sense oblidar la nova Visita literària al Cau Ferrat i el club de lectura Santiago Rusiñol que estaran complementats pel futur Espai Escrit de Lola Anglada, en el si del Museu romàntic Can Llopis, un projecte a càrrec de Neus Real.

I no podem passar per alt els espais literaris sense aturar-nos a rellegir els llibres que han estat presentats en el marc dels Museus de Sitges. Començant pels catàlegs dedicats a Miquel Villà. La pintura sense atzar i Hermen Anglada Caramasa. Els anys de París, i acabant per la publicació de l’obra Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges.

Grans exposicions de referència pel país

Les grans i petites exposicions són una de les principals raons que fans dels museus punt de trobada entre el públic local i els visitants d’arreu del país. En aquest últim any, fins a cinc exposicions temporals han coincidit amb la col·lecció permanent del Museu del Cau Ferrat, el Museu de Maricel i de la Fundació Stämpfli-Art Contemporani.

Pels volts de Sant Jordi, els Museus de Sitges van acomiadar una gran exposició dedicada a El Llibre català en temps del Modernisme que va mostrar tot l’art amagat darrere algunes de les pàgines més brillants de la literatura catalana. Mentre que el dia 2 de maig va finalitzar l’exposició José Segrelles, mestre de la fantasia, després d’un llarg període amb gran èxit de públic.

Del 29 de maig al 26 de setembre, el Museu de Maricel va servir d’escenari per redescobrir un artista de pinzellada irrepetible amb Miquel Villà. La pintura sense atzar. Mostra que gairebé va coincidir en calendari amb Hermen Anglada-Camarasa. Els anys de París, celebrada 20 juny 2021 a 10 octubre 2021 amb motiu dels 150 anys del seu naixement. Dues exposicions a les quals ha succeït Gaudí & trencadís, que estarà present als Museus de Sitges del 6 novembre 2021 a 27 març 2022.

Han estat un any, dotze mesos o 365 dies plens d’emocions, de cultura i de molt d’art que volem tornar a assolir amb aquest 2022. Comptem amb vosaltres!

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autor

Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

, , , ,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d