Vint llibres per fer espai als Museus de Sitges dins casa teva

Igual que succeeix amb els llibres, els museus ofereixen a cadascun de nosaltres una experiència única. Dues persones diferents no veuen la mateixa obra, quedem captivats per idèntics espais, ni s’enduen de la seva estada un record únic.

Les exposicions són una de les activitats culturals que millor reuneixen i aglutinen les diferents facetes dels museus, des de la recerca a la divulgació i la preservació de béns patrimonials. Però també produeixen productes que permeten copsar allò que a vegades es passa per alt o que no sempre s’exposa de cara al públic.

Catàlegs raonats, guies de col·leccions, monografies dedicades a artistes, darreres edicions de clàssics literaris, facsímils de publicacions històriques, catàlegs d’exposicions, material didàctic… La llista de productes que trobem a la llibreria d’un museu és gairebé inabastable i poques vegades s’hi poden encabir tots els títols disponibles a la vista de tothom.

Si algun sentit important ens ha tret la pandèmia és el tacte. Un plaer que els Museus de Sitges permeten endur-vos amb vosaltres si en la vostra propera visita us emporteu algun dels seus títols.

Llibres que us permetran tornar a recórrer les seves sales, rellegir els detalls de les seves obres i fer espai a les seves col·leccions dins la vostra Biblioteca.

La col·lecció de llibres del Cau Ferrat

El taller compartit entre Santiago Rusiñol i Enric Clarasó a Barcelona va ser l’antecedent indispensable perquè acabés veient la llum el Cau Ferrat de Sitges. Un nucli de creativitat i d’atracció que s’acabaria consolidant com a gran Temple del Modernisme.

La publicació de El Catàleg de pintura i obra sobre paper del Cau Ferrat ha portat a les llibreries una obra de referència d’aquest museu que destaca per ser dels pocs totalment inventariats per la Junta de Museus als anys 1930. Es tracta d’un catàleg raonat i actualitzat que s’ha convertit en obra de capçalera pels estudiosos de la història de l’art.
Podeu adquirir a La Puntual: Domènech, Ignasi [et al.]. Museu del Cau Ferrat: catàleg de pintura i obra sobre paper = painting and works on paper catalog. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2019. 439 p.

Arran de l’exposició ‘Estètica per als ulls, poesia per a la vida: del llegat de Rusiñol al Cau Ferrat‘, els Museus de Sitges van reunir excepcionalment les il·lustracions originals que acompanyaven diversos dels llibres de Santiago Rusiñol. Un conjunt de peces, algunes de les quals conservades pel Cau Ferrat, que mostren l’ideari artístic, estètic i vital d’aquells intel·lectuals que van participar del naixement del Modernisme.
Podeu adquirir a La Puntual: Casacuberta, Margarida [et al.]. Estètica per als ulls, poesia per a la vida: del llegat de Rusiñol al Cau Ferrat. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2001. 70 p.

Amb motiu del recent aniversari de la casa-taller de Santiago Rusiñol, l’exposició ‘125 anys del Cau Ferrat. La construcció d’un ideal (1894-2019)‘ va reunir nombroses de les seves obres artístiques com aquelles amb les quals va començar la seva col·lecció de forja. Uns ferros vells que originaren el Cau Ferrat i motivaren la històrica conferència llegida per Rusiñol l’any 1893 a l’Ateneu Barcelonès, reeditada conjuntament amb un estudi a cura de Vinyet Panyella.
Podeu adquirir a La Puntual: Rusiñol, Santiago. Mis hierros viejos [facsímil de la conferència de Santiago Rusiñol a l’Ateneu Barcelonès el 21 de gener de 1893; edició i estudi introductori per Vinyet Panyella]. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges; Vilafranca del Penedès: Edicions i propostes culturals Andana, 2019. 55 + 44 p.

Coincidint amb l’Any Rusiñol, entre juny de 2006 I juny de 2007, els Museus de Sitges van organitzar l’exposició ‘Rusiñol desconegut‘. Una mostra que oferia al públic una aproximació a la personalitat polifacètica de Santiago Rusiñol abastant àmbits tan diversos com la pintura, el col·leccionisme, l’escriptura, el teatre o el periodisme. Facetes, totes elles, il·lustrades a través d’un conjunt de materials a partir de la recerca tant del personatge com de la seva obra.
Podeu adquirir a La Puntual: Sella Montserrat, Antoni [et al.]. Rusiñol: desconegut = desconocido. Sitges: Ajuntament de Sitges, Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales, Consorci del Patrimoni de Sitges, 2006. 281 p.

Sitges té una de les col·leccions artístiques més importants de Catalunya. Un valuós patrimoni del qual la perla és, sens dubte, el Cau Ferrat de Santiago Rusiñol. La guia d’aquest museu va més enllà d’un format que venia repetint el contingut de l’originalment publicat l’any 1933. Acompanyada amb textos de Roland Sierra i nombroses imatges, el seu to divulgatiu alhora que periodístic permet conèixer el personatge i la seva “vocació” com a col·leccionista a través de quatre edicions (català, castellà, anglès i francès).
Podeu adquirir a La Puntual: Sierra i Farreras, Roland. Guia Cau Ferrat. Barcelona: Consorci del Patrimoni de Sitges 2007. 181 p.

El Palau i el Museu de Maricel sobre paper

Entre els moments de la seva concepció, construcció i culminació, diversos noms van passar pel conjunt de Maricel deixant la seva empremta i diferents col·leccions van acabar configurant el que avui és un dels millors exemples de l’art noucentista.

La celebració dels cent anys del conjunt artístic i monumental format pel Palau i el Museu de Maricel va tenir lloc l’any 2018, amb la reobertura del Palau totalment rehabilitat, l’organització de l’exposició ‘Centenari Maricel (1918-2018)’ i una nodrida agenda cultura a l’entorn d’aquest espai entre novembre del 2018 i febrer del 2019. La joia d’aquest esdeveniment ha estat presentada pel Sant Jordi 2021, amb la signatura de públic per part de la directora de l’obra. Un llibre que suposa la culminació a un llarg treball de recerca.
Podeu adquirir a La Puntual: Panyella, Vinyet [et a.]. Maricel, Cent anys d’art i cultura a Sitges. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges; Barcelona: Diputació de Barcelona, 2021. 407 p.

Miquel Utrillo i Morlius fou el principal artífex tant de la construcció com de la formació de la seva col·lecció artística del conjunt Maricel. Un gran espai format pel Palau i el Museu que va ser promogut per Charles Deering. Arran de l’exposició ‘Miquel Utrillo I les Arts‘, els Museus de Sitges van editar un catàleg commemoratiu que destaca per ser una de les obres que millor descriu la trajectòria d’aquest gran artista.
Podeu adquirir a La Puntual: Panyella, Vinyet [et al.]. Miquel Utrillo i les arts. Sitges: Ajuntament de Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2009. 403 p.

Un dels personatges cabdals, tant per Maricel com pel Cau Ferrat, fou Ramon Casas i Carbó. Destacable entre els principals impulsors del modernisme català, Casas fou amic de Charles Deering i de Santiago Rusiñol. Amb motiu del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas, els Museus de Sitges, el MNAC I l’obra Social de La Caixa van celebrar una exposició titulada ‘Ramon Casas: la modernitat anhelada‘ amb èxit de públic i catàleg propi.
Podeu adquirir a La Puntual: Domènech, Ignasi [et al.]. Ramon Casas: la modernitat anhelada. Barcelona: Fundació Bancària “la Caixa”: Viena Edicions; Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2016. 268 p.

L’embelliment del conjunt artístic de Maricel va suposar anys de feina en una intervenció que va implicar a diversos elements arquitectònics. Els nombrosos capitells que culminen els diferents edificis, per exemple, van ser obra de l’escultor Pere Jou i Francisco. Cridat per Miquel Utrillo l’any 1915, Jou no va deixar Sitges fins la seva mort. Un artista emmarcat dins el noucentisme, l’obra del qual va comptar amb una exposició per commemorar el 50è aniversari de la seva mort i a qui Ignasi Domènech va dedicar un catàleg raonat de tota la seva obra.
Podeu adquirir a La Puntual: Domènech, Ignasi [et al.]. L’escultor Pere Jou (1891-1964): forma i matèria. Barcelona: Viena Edicions, 2016. 334 p.

Sitges compta no només amb una llarga tradició vinculada al mar sinó també artistes captivats per la seva vida costanera i personatges dedicats al seu estudi. Un d’ells ha estat Emerencià Roig i Raventós. Estudiós del patrimoni marítim català i de la marina catalana del segle XIX que va llegar, a la seva mort, una magnífica col·lecció de marineria a la Vila de Sitges. Orígen del primer museu marítim de Catalunya (juny de 1926) i eix d’una gran exposició celebrada al Museu de Maricel l’any 2017.
Podeu adquirir a La Puntual: Izquiero, Pere [et al.]. Emerencià Roig: de la mar al paper. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges; Ajuntament de Sitges; Diputació de Barcelona; Xarxa Museus Marítims Costa Catalana, 2017. 195 p.

Del mercat de l’art a l’art dels museus

Des dels seus orígens i molt abans de l’obertura del Cau Ferrat com a museu públic, l’any 1933, la història dels Museus de Sitges ha estat estretament lligada a la creativitat artística i al col·leccionisme d’art. Una vocació que segueix vigent en ple segle XXI.

Any rera any, dos dels escenaris més importants pel col·leccionisme del nostre país (el Cau Ferrat de Santiago Rusiñol i el conjunt Maricel de Charles Deering) acullen una trobada que vol aprofundir en l’estudi de les col·leccions d’art a Catalunya, divulgar les seves curiositats i establir vincles amb el mercat de l’art. Un món poc estudiat historiogràficament al nostre país i que cada dotze mesos reuneix a Sitges els principals experts i alhora impulsa la publicació de les seves actes.
Podeu adquirir a La Puntual: Bonaventura Bassegoda; Ignasi Domènech [et al.]. Mercat de l’art, col·leccionisme i museus 2019. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges; Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, Servei de Publicacions, 2020. 230 p.

A finals de novembre del 2014, Sitges va acollir el primer simposi internacional sobre el noucentisme. Congrés que va reunir una seixantena d’experts i una desena d’organismes culturals, institucionals i acadèmics amb l’objectiu de donar visibilitat a aquest moviment i fer-hi un espai en la història de la cultura del segle XXI. Un esdeveniment per revisar, actualitzar i projectar el discurs del noucentisme que ha tingut continuïtat amb la segona edició celebrada a Girona.
Podeu adquirir a La Puntual: Panyella, Vinyet [et a.]. El Noucentisme: un nou discurs per al segle XXI [actes del I Simposi Internacional sobre el Noucentisme 2014: Barcelona i Sitges, 28-30 de novembre de 2014]. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2018. 546 p.

El terme municipal de Sitges posseeix jaciments arqueològics de diverses èpoques. L’Ajuntament i els Museus de Sitges han dedicat molts esforços per tal de reunir aquest patrimoni i donar a conèixer les seves peces més notables, imprescindibles per descobrir les veritables arrels de la vila. Sent una de les activitats més importants la celebració de la Jornada d’Arqueologia de Sitges. Després de tres edicions (2014, 2016 i 2018), la quarta està prevista pel 2021.
Podeu adquirir a La Puntual: Izquierdo, Pere [et al.]. Arqueologia de Sitges: I Jornada, Palau de Maricel, 28 de febrer de 2014. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2015. 220 p.

La col·lecció de ferro forjat del Museu del Cau Ferrat és la més important d’Europa i el gresol de l’històric espai que l’acull. Amb motiu de l’exposició celebrada l’any 2006, els Museus de Sitges van editar un catàleg de referència pels estudiosos que retorna a l’origen de les activitats artístiques i les concepcions estètiques i intel·lectuals de Santiago Rusiñol, entre les que el col·leccionisme, estretament vinculat amb la recuperació del patrimoni del país, adquirí un nou sentit vindicatiu: valorar les antigues tradicions artesanes autòctones.
Podeu adquirir a La Puntual: Sella Montserrat, Antoni [et al.]. L’Art del ferro : Rusiñol i el col·leccionisme del seu temps. Sitges: Ajuntament de Sitges, Consorci del Patrimoni de Sitges, 2007. 191 p.

Les diverses col·leccions que integren el Museu del Cau Ferrat són el resultat d’una gran passió de Santiago Rusiñol i tenen com a voluntat configurar una col·lecció total. Propòsit que trobem també darrera de la col·lecció de vidre, originada a partir del fons adquirit a Alexandre de Riquer l’any 1902 que configuren una autèntica història del vidre, tant des del punt de vista cronològic com de tècniques emprades i de les tipologies de peces. Un dels darrers llibres editats sobre l’art del vidre és ‘El vidre català’ que va ser presentat pel seu autor als Museus de Sitges.
Podeu adquirir a La Puntual: Carreras Barreda, Jordi. El vidre català. Figueres: Brau Edicions, 2018. 178 p.

Catàlegs d’exposicions 2019-2021

Tot i els greus efectes que la pandèmia ha tingut en l’accés a la cultura, amb importants limitacions a la mobilitat, els museus han volgut estar sempre al costat del seu públic. A Sitges, la programació de noves exposicions i la presentació de nous llibres no s’han aturat durant aquests mesos.

L’exposició ‘El Llibre català en temps del Modernisme‘ està centrada en el llibre com a objecte d’art al nostre país durant els anys d’esplendor d’aquest corrent renovador (1890-1910). Un esdeveniment ha estat la gran mostra dels Museus de Sitges des d’octubre de 2020 i que ofereix una visió molt àmplia sobre aquell canvi de mentalitat que va fer del llibre en una obra artística en un dels períodes més brillants de Catalunya. Exposició que ve acompanya un acurat catàleg.
Podeu adquirir a La Puntual: Quiney, Aitor; Trenc, Eliseu; Vélez, Pilar. El Llibre català en temps del Modernisme. Barcelona: Viena Edicions, Consorci del Patrimoni de Sitges, 2020. 233 p.

Com a culminació de l’Any Segrelles, celebrat el 2019, els Museus de Sitges van inaugurar una exposició en el marc del Festival Internacional de Cinema de Sitges. La mostra, titulada José Segrelles, mestre de la fantasia’ ha estat present durant més de mig any a la Sala d’exposició temporal de Can Rocamora amb èxit de públic. Un esdeveniment que volia fer conversar l’artista amb l’espectador sense intermediaris, deixant que les seves obres ens permetin entrar descobrir la seva visió del món.
Podeu adquirir a La Puntual: Izquierdo, Pere [et al.]. José Segrelles, maestro de la fantasía. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges, 2020. 89 p.

Amb l’objectiu de mostrar l’impacte del període europeu d’entreguerres pels artistes catalans d’aquella època, diversos museus van organitzar una exposició titulada ‘Realisme(s) a Catalunya, 1917-1936‘. La mostra, que va comptar amb la participació dels Museus de Sitges, presentava obres de Pablo Picasso i de Salvador Dalí al costat de peces d’altres artistes com Joan Miró, Ángeles Santos, Alfred Sisquella, Joaquim Sunyer i Josep de Togores.
Podeu adquirir a La Puntual: Seguranyes Bolaños, Mariona [et al.]. Realisme(s) a Catalunya, 1917-1936: del Picasso clàssic al Dalí surrealista. Sitges: Consorci del Patrimoni de Sitges; Olot: Museu de la Garrotxa; Valls: Museu de Valls; Barcelona: Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, 2019. 223 p.

El llegat del pintor Agustí Ferrer Pino ha estat reivindicat pel Grup d’Estudis Sitgetans i la Fundació Ave Maria a partir de la restauració de tres obres de l’artista i la publicació d’un estudi sobre Ferrer Pino realitzat per Toni Sangrà. Una obra que ens permet la gran trajectòria d’un pintor del qual el Museu de Maricel compta amb diverses obres entre les seves col·leccions.
Podeu adquirir a La Puntual: Sangrà Boladeres, Toni. Agustí Ferrer Pino, un artista per descobrir. Sitges: Grup d’Estudis Sitgetans, 2020. 137 p.

La Fundació Stämpfli, impulsada per Pere i Anna Maria Stämpfli, ha permès reunir a Sitges una de les col·leccions d’art contemporani més destacables de Catalunya. A partir d’un fons de més de 130 obres, s’exposa la selecció d’una norantena d’elles signades per seixanta artistes de vint-i-dues nacionalitats diferents. Una fundació coneguda internacionalment que enguany celebra el seu 15è aniversari i de la qual hem de destacar el seu catàleg editat en quatre idiomes (català/anglès, castellà/francés).
Podeu adquirir a La Puntual: Le Thorel, Pascale. Fundació Stämpfli. Sitges: Ajuntament de Sitges, 2010. 133 p.

Vint llibres per descobrir els Museus de Sitges i fer que el seu patrimoni entri a casa de lectors i amants de l’art. Tots ells a la venda a La Puntual de Sitges.

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Xavier Garcia, bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d