Sitges, Vila del Llibre amb tradició artística i literària

Des que el llibreter britànic Richard Booth va impulsar Hay-on-Wye (Gal·les) com a primera vila del llibre, l’any 1963, la llista de ciutats, viles i pobles no ha deixat de créixer. També al nostre país, on la Xarxa de viles del llibre de Catalunya ha anat sumant destinacions: Bellprat (2008-2015), Cervera (2016-2019), Montblanc (2017-2019), La Pobla de Segur (2018-2019) i l’Escala (2020).

Enguany, després de dotze mesos marcats per la pandèmia, Sitges se suma a la xarxa de viles del llibre com a punt de trobada no només de llibreters i editors sinó també d’escriptors i artistes de l’obra impresa. Coincidint amb una gran exposició titulada ‘El llibre català en temps del modernisme‘ que es pot visitar al Museu de Maricel fins al 25 d’abril.

A pocs dies per Sant Jordi, la celebració de ‘Sitges Vila del Llibre‘ reuneix a peu de carrer els principals actors del món literari. Mentre els Museus de Sitges posen a punt els seus Espais Escrits, obren al públic les seves exposicions i donen a conèixer novetats editorials.

Mil i una activitats ‘sobre el paper’ per fer, tal com vetlla el lema de la campanya, ‘El llibre més gran del món‘.

Una vila del llibre amb Espais Escrits

Amb la promoció de les viles del llibre, Catalunya impulsa el desenvolupament d’un model de turisme sostenible i la celebració d’esdeveniments culturals arreu del país. D’origen europeu, les ciutats i viles del llibre van néixer principalment per iniciativa dels llibreters d’antics amb el suport de col·lectius locals als quals s’han anat sumant diverses institucions amb un ànim divulgatiu.

La International Organisation of Book Towns (Organització Internacional de Viles del Llibre) té com a objectiu sensibilitzar el públic entorn de les viles del llibre, estimulant el seu interès oferint-hi informació en línia i organitzant, l’International Book Town Festival (Festival Internacional de la Vila del Llibre) cada dos anys.

Enguany, però, i donades les limitacions a la mobilitat, Sitges prepara un festival de proximitat al qual se sumen diverses iniciatives per part dels seus museus. Com el nou Espai Literari de Santiago Rusiñol al Museu del Cau Ferrat i el futur Espai Lola Anglada al Museu Romàntic Can Llopis.

Primera edició de ‘Sitges Vila del Llibre’

Durant els dies 16, 17 i 18 d’abril, els lletraferits catalans tenen una cita obligada: la primera edició del festival literari “Sitges Vila del Llibre“. Esdeveniment que tindrà lloc entre el Passeig Marítim i la zona de Terramar, que aposta pel turisme literari i que inclou diverses activitats paral·leles. Des de presentacions de literàries a taules de debat, exposicions per tots els públics i diferents espectacles al voltant del món del llibre.

La trobada, que s’inaugura la tarda-nit del divendres 16 d’abril, té per comissari l’historiador i periodista Jordi Barrachina i compta amb la participació de diversos escriptors. Alguns vinguts de Sitges, com Joan Duran, Vinyet Panyella o Xavier Gimeno, i d’altres procedents de diversos racons del país, com David Caño, Mireia Vidal-Conte o Marius Serra.

Sitges Vila del Llibre‘ és el vuitè esdeveniment d’aquest tipus que neix amb el mateix objectiu de fa gairebé un quart de segle: descentralitzar la cultura, prendre distància respecte a les grans ciutats i connectar-la amb el territori i els seus habitants. Però, sent la Banca Subur l’escenari, aquest no havia de ser un festival literari més.

A Sitges farà un recorregut pel passat artístic sense deixar de mirar cap al futur cultural. Així, hi ha un espai per recordar la Bogeria Sitgetana dels anys vint del segle XX, o la història del Sitges Atrevit durant el darrer segle, o la Vila Canalla dels anys seixanta. Un gran repàs que permetrà a tots els assistents aturar-se allà on vulguin i redescobrir l’explosió creativa de Sitges de la mà d’alguns personatges il·lustres. Històries i anècdotes que millor descobriu per vosaltres mateixos.

Diada de Sant Jordi amb confinament comarcal

En contrast amb el confinament total del 2020, la Diada de Sant Jordi d’enguany tindrà limitació de moviments però permetrà moure’s dins l’àmbit comarcal. I tots aquells que s’apropin als Museus de Sitges no tindran temps per l’avorriment.

Sant Jordi, d’Arnulf de Bouché (S.XVI (original)/Últim quart S.XIX (reproducció), Munic)
Vitrall
Palau de Maricel, Sitges

Després d’una setmana santa de bon temps en què els visitants de tot Catalunya han pogut gaudir de l’exposició ‘El Llibre català en temps del modernisme‘, la mostra que ha encapçalat el calendari d’exposicions als Museus de Sitges s’acomiada del sdu públic.

Des d’octubre del 2020, ha passat pel Museu de Maricel un ampli ventall de visitants, des d’experts en el món del llibre a amants de l’art en tots els seus suports. Públic al qual se sumaran aquests dies lectors desitjosos de tornar a gaudir d’un Sant Jordi amb nous llibres per regalar i lectures per recordar.

Engany amb la Marató de lectura 2021 dedicada a Màximes i mals pensaments, de Santiago Rusiñol, tindrem una bona mostra.

Novetats editorials als Museus de Sitges

En aquest darrer anys, els Museus de Sitges han trobat el seu lloc a les llibreries a través de diverses monografies. Llibres que permeten fer un recorregut pels diversos espais i obres dels museus.

Catàlegs d’exposicions
El passat mes de setembre va aterrar a la Sala Rocamora José Segrelles, mestre de la fantasia. Una exposició amb obres de l’artista valencià i catàleg monogràfic que podreu visitar fins al 2 de maig. Mentre que octubre va ser el mes de la mostra ‘El Llibre català en temps del modernisme’, comissariada per Aitor Quiney. Una exposició de referència amb un acurat catàleg signat per Eliseu Trenc.

Els tresors del Cau Ferrat
Fa poc més d’un any va ser presentat al gran públic el ‘Catàleg de pintura i obra sobre paper del Cau Ferrat‘. Una obra magna, coordinada per Ignasi Domènech i editada pel Consorci del Patrimoni de Sitges, a la qual s’ha sumat recentment la guia ‘El Cau Ferrat: temple del modernisme‘ de Vinyet Panyella.

Cent anys recorrent Maricel
També Vinyet Panyella, hem de destacar la guia Un Passeig pel Maricel de Charles Deering i Miquel Utrillo (1909-1921). Un itinerari artístic integral que ha precedit la presentació de la gran obra editada per commemorar el centenari de Maricel. “Una de les obres arquitectòniques més singulars i rellevants del Noucentisme“.

Aquests són només alguns dels llibres que podreu adquirir a La Puntual aquest Sant Jordi i que us desvetllarem en detall durant aquesta Diada. Per què no us hi apropeu i descobriu molts d’altres? Us esperem!

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Xavier Garcia, bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d