Els 25 anys de la Peça del Mes dels Museus de Sitges

Una de les seves activitats clàssiques en la recerca i la divulgació de l’ampli patrimoni artístic sitgetà assoleix un quart de segle d’història. Es tracta, no cal dir-ho, de la Peça del Mes dels Museus de Sitges. Un esdeveniment que al llarg de tots aquests anys ha comptat amb estudis a càrrec de nombrosos especialistes. Cadascun d’ells ens han ofert una conferència explicativa i un fitxa amb el seu treball en una fórmula que ha permès arribar a tothom, dins i fora del país, i romandre en la memòria col·lectiva d’un públic que ha anat creixent a cada nova peça.

Han estat vint-i-cinc anys gairebé ininterromputs amb una primera etapa que va arrencar l’any 1998 fins al 2010, i una segona etapa des del 2012 i fins als nostres dies. A través d’una activitat que ha donat a conèixer més de 250 peces artístiques de diversa tipologia, conservats majoritàriament pel Consorci del Patrimoni de Sitges. Des del Museu del Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Palau de Maricel, el Museu Romàntic Can Llopis i la Fundació Stämpfli d’art contemporani a la col·lecció de Can Falç de Mar, la col·lecció d’Art de la Vila de Sitges o els dipòsits de la Junta de Museus, sense passar per alt l’abundant patrimoni etnològic i immaterial sitgetà.

Aquest aniversari, assolit el passat mes de juny, ha estat remarcat a la secció de cultura de l’Eco de Sitges.

‘Acostant l’art al públic’ és el títol de l’article de l’Eco de Sitges dedicat a la Peça del Mes

L’article recorda aquell primer estudi dedicat a una pintura, La Maternitat, de Joaquim Sunyer (Sitges, 1908), i l’enllaça amb la darrera Peça del Mes, dedicada a un paravent titulat Flors i fruites, d’Olga Sacharoff (Barcelona, 1943). Dues obres amb tècniques, estils i caràcters totalment diferents, però amb una mateixa sensibilitat artística.

Entre els propòsits dels principals museus del món destaca l’impuls de la participació del públic sigui en persona o en línia. Destacant, al costat de noves visites guiades, activitats familiars i celebracions diverses, la visita d’experts que estudien les peces més singulars de les col·leccions de cada museu.

Treballs que, a la Peça del Mes dels Museus del Sitges, han consistit en una breu publicació de caràcter divulgatiu que contextualitza cada obra individual i la posa en valor dins de la col·lecció del museu al qual pertany.

Article dedicat a la ‘Peça del mes’ i publicat a La Xermada l’any 1998

La importància de cada nou estudi i la seva transcendència dins i fora de la institució ha fet de la conferència de presentació un acte que mereixia ser vist i escoltat per tot aquell que ho veiés necessari en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. Va ser així com a través de la xarxa i amb l’afany de ser accessible en el temps, la Peça del Mes va acabar tenint entitat pròpia als canals de Youtube on Facebook dels Museus de Sitges.

I d’aquesta manera han guanyat protagonisme, obres d’art amb una singularitat especial. Bé per ser peces emblemàtiques de la col·lecció permanent dels Museus de Sitges, per destacar dins d’una exposició temporal de la institució o per romandre habitualment oculta dins les reserves dels museus.

Amb aquestes més de dues-centes peces i històries s’ha donat a conèixer només una part del patrimoni artístic de Sitges. Però, a punt d’assolir els cent trenta anys del Cau Ferrat, qui sap quants altres milers d’històries quedaran per relatar?

Bibliografia

LLANES, Anna. ‘Peça del Mes’. La Xermada, núm. 7 (primavera 1998), p. 36.
RODRÍGUEZ, Mario. ‘Acostant l’art al públic’. Eco de Sitges, núm. 6.724 (4 d’agost de 2023), p. 38.

Crèdits fotogràfics
© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autor
Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d