Els Museus de Sitges llueixen l’arquitectura modernista de “Gaudí & trencadís”

Amb motiu de la conferència sobre el canvi climàtic celebrada a Glasgow, molts països han compartit per uns dies el desig d’unir forces per donar un futur millor al planeta. Una mirada cap al demà de la qual podríem fer partícips als museus, si reprenem el missatge emprat el Dia Internacional dels Museus 2021: “El futur dels museus: recuperar i reimaginar”.

Afrontar els enormes reptes mediambientals del planeta obliga a tots els seus habitants a contribuir al canvi en major o menor mesura. Sigui com a consumidors responsables o com a productors sostenibles. I encara que sembli complicat, n’hi ha prou amb mirar enrere en el temps per a trobar referents d’aquesta manera ‘singular’ de fer les coses dins del nostres país. I Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926) és un dels millors exemples.

Si la principal font d’inspiració d’Antoni Gaudí va ser la naturalesa, gràcies a la seva imaginació va poder fer-li un espai a tots els elements que la conformen en la seva obra. En mans del genial arquitecte, cada petita peça sorgida dels tallers artesans que produïen ceràmica, o vidre, maons o paviment, cobrava vida pròpia. Arribant a crear tècniques ornamentals que trobem en els seus edificis i que van caracteritzar l’arquitectura modernista, com l’ús del trencadís.

Raons prou importants perquè l’exposició “Gaudí & trencadís” s’instal·li a Sitges, bressol del modernisme, i permeti veure l’aplicació d’una tècnica arquitectònica universal en una vila que mira cap al futur sense perdre de vista el passat.

La mostra, que està oberta al públic a la planta baixa del Museu de Maricel del 6 de novembre de 2021 al 27 de març del 2022, compta amb el comissariat de Mireia Freixa i Marta Saliné en un projecte dirigit per Pablo Longoria.

Geni i tècnica traslladada als nostres dies

La posada en marxa duna exposició dedicada a una tècnica modernista, el trencadís, i al seu inventor, Antoni Gaudí, ens permet el caràcter universal d’aquesta solució decorativa i la plena actualitat de la seva proposta. Des de tres punts de vista.

Una exposició pensada per accessible i palpable. Diverses de les mostres de trencadís i dels seus materials originaris estan pensades per ser tocades i exploradores pel públic. Per copsar les formes, els colors o les textures exposades, els organitzadors han optat per fer que algunes d’elles puguin ser tocades seguint totes les mesures de prevenció de la Covid-19.

Una mostra per posar a prova la imaginació del públic. L’exposició permet fer un recorregut pels principals exemples de trencadís que trobem en l’obra Antoni Gaudí. Però també en d’altres molt lligats a Sitges, des dels mosaics mudèjars de l’Alhambra que van inspirar a Santiago Rusiñol a algunes mostres del trencadís que podem trobar a la Vila, com el Pinacle de la Casa Bartomeu Carbonell (torre del Rellotge) o diverses peces que conformen l’arquitectura del Palau de Maricel.

Una exposició per donar segona vida als materials arquitectònics. L’ús del trencadís permet donar solucions úniques i sostenibles a elements de construcció que han estat rebutjats. Fragments de ceràmica, retalls de marbre, objectes trencats de porcellana, trossos de vidre, pedres arenoses vitrificades.. tenen una nova oportunitat a partir d’aquesta tècnica. Una experiència de la que podem formar part activa les famílies a través del taller ‘Participa en el nostre Trencadís ‘, incorporat a la mostra del Museu de Maricel.

Exposició ‘Gaudí i Tencadís’ als Museus de Sitges

El trencadís ideat per Antoni Gaudí va sorgir com una solució arquitectònica a partir de l’ús del mosaic ceràmic que va evolucionar amb el pas dels anys. En un primer moment, Gaudí va emprar el trencadís com a tècnica de revestiment d’estructures. I posteriorment, en col·laboració amb altres arquitectes com Josep Maria Jujol i Gibert (1879-1949) o Domènec Sugrañes i Gras (1878-1938), responsables amb el geni reusenc, del seu desenvolupament i evolució com a tècnica artística i decorativa.

La mostra, promoguda pel Museo Nacional de Cerámica González Martí de València amb el patrocini de World Monuments Fund, s’exposa a la planta baixa del Museu de Maricel i està distribuïda en diferents àmbits que permeten repassar des dels fonaments del trencadís a la seva aplicació en l’obra d’Antoni Gaudí.

A la sala gòtica trobem un recorregut per l’univers d’aquesta singular tècnica arquitectònica, on s’estudien els orígens històrics del trencadís, les diferents tipologies de mosaic i els processos d’elaboració de peces emprades pel revestiment decoratiu de superfícies.

La visita continua amb un espai on el visitant pot descobrir els usos del trencadís en els principals projectes arquitectònics d’Antoni Gaudí i els col·laboradors. Des dels Pavellons de la porteria de la Torre Güell de Les Corts a la Casa Batlló, passant pel Palau dels Güell, la Torre Bellesguard, el Park Güell, la Casa Milà Segimon (la Pedrera) o l’Església de la Colònia Güell.

Edificis on es van fer servir materials que originàriament veien de lluny, com el vidre venecià, i que els arquitectes del país van acabar substituint per la rajola fabricada a Catalunya.

Una aposta pel producte proximitat, avançada al seu temps, que juntament amb el conjunt d’obres exposades es pot veure en l’audiovisual final de l’exposició que s’ha instal·lat a la sala Sert del Museu de Maricel.

Catàleg commemoratiu de la nova exposició

La mostra dels Museus de Sitges exhibeix nombrosos exemples de les peces creades per Gaudí a partir de l’ús del trencadís, algunes d’elles procedents de fons patrimonials, així com diverses reproduccions dels detalls arquitectònics dels edificis realitzades per Montse Agüero.

Autèntiques obres d’art que La Puntual permet que els visitants s’emportin a casa gràcies al catàleg de l’exposició “Gaudí & trencadís”.

Llibre d’acurada edició que constitueix una de les recopilacions més completes de les obres d’Antoni Gaudí durant tota la seva trajectòria com a arquitecte, des dels primers edificis de Gaudí a Barcelona fins a les obres que ho van consolidar com a arquitecte i ho van situar a l’avantguarda de la seva època.

Es tracta d’una publicació de gran format amb una gran quantitat de fotografies i informació detallada, que permeten apreciar cadascuna de les obres de l’arquitecte, així com l’origen, les tipologies i les aplicacions del trencadís en l’arquitectura modernista.

Un món on l’arquitecte explora el tractament dels colors i les formes. “Cal, sense violentar res, deixar les coses en lliure asimetria: edificis escalonats, volums desiguals, etc. “, Antoni Gaudí i Cornet.

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Xavier Garcia, bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d