Cinc museus i col·leccions de joguines a Catalunya

L’excepcional situació de contínua vigilància i prevenció de contagis arran de la Covid no ha de fer oblidar l’especial lligam que sempre ha existit entre museus i famílies.

El paper dels centres museístics en la divulgació del seu patrimoni i la necessitat d’estar a prop de tots els públics, des dels més joves als més grans, haurà de conviure amb les mesures de control sanitari i amb els grups reduïts de les visites. Diria més, els museus han de reforçar més que mai la seva programació familiar amb noves i fresques propostes per un ampli ventall d’edats.

I aquí ocupen un lloc destacat algunes de les col·leccions més apreciades i que millor connecten amb tota mena de públic: els museus de joguines i nines.

La tradició catalana envers aquest tipus de peces ha permès que el nostre país es conservin algunes de les col·leccions més remarcables de l’Estat i fins i tot d’Europa. I la propera reobertura al públic de la col·lecció de nines i joguines de Lola Anglada, dins del Museu Romàntic Can Llopis, és l’excusa perfecta per fer un repàs al patrimoni més lúdic dels museus. Si és que en necessiteu alguna per recuperar la criatura que tots portem dins…

Museu del Joguet de Catalunya
Hotel París – Carrer de Sant Pere 1
17600 Figueres (Girona)

Al centre de Figueres trobareu aquest museu que va ser inaugurat l’any 1982 i el 1999 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura.

El museu del joguet proposa un viatge a través de la història de la joguina amb més de 4.000 peces organitzades d’una forma exquisida representant el món de la joguina i de l’il·lusionisme.

Destaquen algunes peces de col·leccions particulars que van pertànyer a personalitats conegudes. Entre elles, Federico García Lorca Salvador Dalí, Joan Brossa, Joan Miró, Joan Brossa, Antoni Tàpies o Quim Monzó.

També criden l’atenció cuines, teatres en miniatura, joguines de llanda, trens, cavallets de cartó, mecanos, jocs de màgia, marionetes, ossets de peluix i com no podien faltar, nines. Des de cartó a porcellana, passant per les famoses Mariquita Pérez o les Barriguitas, que ens permeten passar una bona estona visitant les seves sales.

Museu d’Història de la Joguina
Rambla Vidal, 48-50
17220 St. Feliu de Guixols (Girona)

La col·lecció d’aquest museu històric està formada per més de 3.500 joguines, bàsicament de fabricació espanyola entre els anys 1875 i 1975.

La majoria de les peces exposades d’ells estan en perfecte estat de conservació i funcionament. I, en total, és poden comptar més de 1.100 joguines mostrades al públic de manera permanent.

En el museu, també podem trobar les emblemàtiques joguines de llauna de fabricació espanyola fets per Payá i Rico d’Ibi (ambdós d’Alacant), al costat de les joguines de fusta i les “Pepas” de la postguerra, els teatres de Seix & Barral (Barcelona), els jocs de taula de la casa Borràs (Mataró), les joguines de plàstic que daten des del 1952, o el cotxe “Bugatti” (també de la família Payà) que aparegué l’any 1929. Entre la col·lecció de nines hi podem trobar la Marieta Perez, la Gisela, la Güendolína, la Lenci o la Jumeau. Així com diverses joguines de llauna de fabricació alemanya, signades per Märklin, Bing i Carette.

Museu Frederic Marés (Col·lecció de joguines)
Plaça de Sant Iu, 5-6
08002 Barcelona

El Museu Marès és un singular espai que mostra les col·leccions i escultures pertanyents al col·leccionista català més destacat del segle XX: Frederic Marès. En la seva inauguració, l’any 1946, el museu comptava tan sols amb quatre sales que ben aviat van ser ampliades gràcies a l’afany col·leccionista de Marès.

Frederic Marès va convertir l’escultura en alguna cosa més que una vocació artística, reunint una extensa col·lecció d’escultura hispànica des de l’època antiga fins al segle XIX, al llarg de la seva vida. Mentre que el Gabinet del col·leccionista va exhibir desenes de milers d’objectes que formen una gran col·lecció de col·leccions i documenten unes formes de vida i uns costums passats, fonamentalment del segle XIX.

A la sala de les diversions s’exposen les col·leccions relacionades amb l’oci i la diversió barcelonins del segle XIX i principis del XX. Espai on el món de la joguina està present amb els sodalts de plom, teatres de paper, cavallets de cartó, retallables, “cromos”, nines i accessoris per cases de nines, baldufes, joguines de llauna i autòmats, jocs de taula i jocs d’enginy.

Museu d’Autòmats del Tibidabo
Parc d’Atraccions del Tibidabo, 3-4
08035 Barcelona

Els autòmats són màquines que imiten éssers o artefactes en moviment. Joguines on, en molts casos, el component sonor-musical acompanya de manera rellevant l’aparell mecànic. Tot i que els primers exemples –al marge d’alguns antecedents ja presents en la prehistòria- es troben a l’Egipte dels faraons, la seva època daurada va començar a principis del segle XVIII i es va estendre fins als anys vint del segle XX.

Al contrari que en altres països europeus, a Espanya són molt pocs els museus d’autòmats. A més d’alguns com el situat al Parc del Tibidabo, també trobem autòmats en algunes col·leccions més àmplies de joguines, marionetes i elements mecànics dedicats a l’oci, encara que de forma molt puntual.

El Museu d’Autòmats del Tibidabo, un dels més complets, es troba dins d’aquest parc d’atraccions construït a principis del segle XX. Dins del museu trobem peces realment excel·lents, la majoria de principis del segle XX, tot i que també hi ha una important mostra de teatrillos de joguina de finals del segle XIX. La joia de la col·lecció però és “El Pallasso Mandolinista”, datat en 1880. La peça més antiga de la col·lecció. A la que l’any 2005 es va sumar l’autòmat “Els germans Gaüs o l’equilibri del món”. Una peça realitzada pel conservador del museu Lluís Ribas.

Museu Romàntic Can Llopis de Sitges (Col·lecció Lola Anglada)
Carrer de Sant Gaudenci, 1
08870 Sitges (Barcelona)

El Museu Romàntic Can Llopis de Sitges està situat en un edifici neoclàssic construït l’any 1793. Dins s’exposen l’ambient, l’entorn, les obres i els costums de la vida d’una família noble sitgetana del segle XIX. El muse també acull una col·lecció del Romanticisme. Una experiència amb la qual es possible viatjar al passat per a conèixer com era la vida a Catalunya d’aquella època en un espai singular també acull una de les col·leccions de nines més important de tota Europa.

La Col·lecció de Nines i Joguines de Lola Anglada està situada en el segon pis de l’edifici on antigament estaven les dependències del servei domèstic. Són més de 400 peces de diversos estils i èpoques que van des dels segles XVII fins al XIX.

Hi ha nines de tota mena, realitzades en cartó, fusta, porcellana fina, paper maché… i fins i tot algunes estan dotades de mecanisme o música. Aquestes nines reflecteixen les classes socials de l’època, l’evolució de la moda i dels costums. Conjunt que completa una col·lecció de joguines antigues i on el nombre de nines ha anat creixent gràcies a donacions de tot tipus.

Crèdits fotogràfics

© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d