Un estoig d’agulles de cosir de finals s. XIX a la Peça del Mes

Del caràcter heterogeni del fons d’art del Museu Romàntic Can de Sitges destaca el fet que comprengui una gran diversitat de peces, una part dels quals integrada dins de la col·lecció de Nines i Joguines de Lola Anglada.

Un inventari que inclou prop de 1.500 objectes on a banda de joguines i nines trobem nombroses peces complementàries dins l’univers dels jocs, moltes d’elles vinculades al món tèxtil, des de peces de roba a botons o part de les nines. Elements que gairebé permetrien concebre un hospital de nines on no podrien faltar ni el fil, ni les agulles.

Precisament amb aquest objectiu, la Peça del Mes de febrer dels Museus de Sitges treu a la llum un objecte singular: un estoig d’agulles de cosir, datat cap al 1878 i fabricat per W. Woodfield & Sons.

La ponència, que ha anat a càrrec de Montserrat Bargalló Sánchez, dissenyadora i investigadora de teixits així com especialista en gestió i conservació del patrimoni moble, ha estat presentada el 23 de febrer de 2024 al Museu de Maricel. Un esdeveniment que mereix ser recuperat tot fent atenció als nombrosos detalls exposats sobre aquesta magnífica peça.

“És un objecte d’ús quotidià, però que decorat d’una forma exquisida”, ha remarcat Pep Pasqual en l’acte de presentació de la ponència, “i guarnit amb uns personatges que criden l’atenció per esbrinar que hi ha dintre”.

“Aquest estoig d’agulles és un poliedre de cartó, però també és polièdrica forma en la qual el podem estudiar”, ha assenyalat la ponent només començar tot apuntant que “hi ha diverses perspectives des de les quals podem aprofundir en la història d’aquest objecte”. Punts de vista que són encara més visibles quan s’obre l’estoig i es despleguen les quatre seccions on es reparteixen les agulles de cosir.

Una d’elles és la seva rica decoració externa, molt de moda al segle XIX i anomenada cromolitografia, que va permetre la impressió de diverses successives litografies de colors sobre un suport determinat. Una tècnica de la qual se’n va fer ús amb diverses motivacions, com l’ús del cartell publicitari.

D’altra banda, és la perspectiva del fabricant: W. Woodfield & Sons. Empresa familiar britànica fundada a mitjan segle XIX que fabricava tota mena d’agulles i hams, entre altres objectes, que va patentar “millores en la confecció de paquets d’agulles per a la venda”. Una innovació de la qual aquesta peça n’és una mostra.

Estoig d’agulles de cosir, joc i joguina, de W. Woodfield & Sons (fàbrica de joguines)
(cap a 1878) Museu Romàntic Can Llopis, Sitges. Col·lecció de Joguines-Lola Anglada i altres donacions

Una tercera perspectiva és la del propietari, el pintor Lluís Maria Güell i Cortina (1909–2001) qui a més de treballar diverses tècniques artístiques segurament també tenia interès en el col·leccionisme i el disseny de determinades peces. Sent aquest un objecte que tan tècnica com estèticament resulta atractiu.

També mereix ser estudiada la presència d’un estoig d’agulles de cosir en una col·lecció de nines i joguines, que molt probablement s’associa a l’educació femenina d’aquella època. Un enfocament molt allunyat de l’actual perspectiva de gènere, però que obre la porta a l’estudi en profunditat d’una magnífica col·lecció de la qual aquí en tenim només un exemple.

Bibliografia bàsica

Ágreda Pino, Ana M. (2020). “Las artes textiles y el mundo femenino: el bordado” a: Las mujeres y el universo de las artes. Actas XV Coloquio de Arte Aragonés. Universidad de Zaragoza, p. 55-82.
Consultable en línia a: https://ifc.dpz.es/recursos/publicaciones/38/38/04agreda.pdf
Asimov, I. (2007). Historia y cronología de la ciencia y el descubrimiento. Barcelona: Editorial Ariel.
Beaudry, M. C. (2007). Findings: The Material Culture of Needlework and Sewing, London: Yale University.
Fagan, B. (2005). Los 70 grandes inventos y descubrimientos del mundo antiguo. Barcelona: Blume.
Larsen, E. (1975). Historia de los inventos. Madrid: Ediciones Zeus.
“William Woodfield & Sons (aka W. Woodfield & Sons): History” a: Avery Needle Case Resource Center.
Consultable en línia a: http://www.coulthart.com/avery/company-pages/Woodfield-history.htm
McLaren, Kate. “The Sewing Needle: A History through 16-19th Centuries”. Consultable en línia a: https://www.ngv.vic.gov.au/the-sewing-needle-a-history-through-16-19th-centuries/
“Lluís Maria Güell i Cortina” a: Enciclopèdia.cat. Consultable en línia a: https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/lluis-maria-guell-i-cortina

Crèdits fotogràfics
© Arxiu Fotogràfic del Consorci del Patrimoni de Sitges

Autor
Xavier Garcia, Bibliotecari dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d