La misteriosa història dels cellers d’en Charles Deering

Són prou conegudes les facetes de Charles Deering, com a col·leccionista d’art i filantrop que va fer construir Maricel. Una de les facetes potser menys conegudes és la de gran coneixedor de vins i destil·lats de qualitat. Deering, es va fer construir un celler en gairebé totes les seves residències, tant als Estats Units com a Maricel de Sitges, i com a mínim en dues de les residències americanes , la de Cutler (Florida) i la d’Evanston (Illinois), eren considerats uns dels millors cellers particulars.

El celler de Maricel, del que tenim poca documentació, en conservem l’estructura i les estanteries perquè estan fetes d’obra. També es menciona en alguna de les escriptures de la finca “Igualmente penetra en el subsuelo de dicha casa del señor Utrillo la bodega de propiedad del señor Deering que tiene entrada por dicho edificio “Maricel” construido sobre dicha casa de la calle Fonollar”.

De les cartes que Charles Deering enviava a Miquel Utrillo, sabem que des dels Estats Units havia fet diferents enviaments: cinc caixes de whisky, cent cinquanta caixes de champagne, vint-i-quatre caixes de claret i diverses caixes de Hennessy de 1895.

Detall del celler del Palau de Maricel, Sitges

A la seva residència del 2645 de Sheridan Road d’Evanston, Illinois tenim coneixement del seu important celler per un robatori que va haver-hi l’any 1931, tres anys després de morir. Deering s’havia fet construir un gran celler en el soterrani de la finca i contenia una important col·lecció de vins i licors d’abans de la primera guerra mundial. El botí del robatori va ser de vint caixes de whisky i, segons els diaris que en van fer ressò, consistia en ampolles de valor incalculable de John Dewar, Black & White, Old Drow i Old Smuggler.

La residència de Deering al sud de la Florida és la Deering Estate, una finca històrica a Cutler. La “Stone House” és un dels edificis que configuren la finca i que també té un celler en el soterrani i darrere d’aquest hi ha història molt peculiar.

Detall de la notícia del robatori a ‘The Herald Tribune ‘(1931)

Charles Deering va construir la casa durant la llei seca americana. Una prestatgeria falsa ocultava l’entrada del celler, que estava protegit per una porta cuirassada de tres tones de pes. Deering clarament desitjava protecció per a la seva col·lecció d’aiguardents. Darrere de la porta, el celler ocultava una extensa col·lecció d’aproximadament sis mil ampolles de xampany, vi i licors de diferents països, arribant a ser unes de les bodegues més grans del sud dels Estats Units.

Charles Deering va morir l’any 1927. L’any 1945, el celler es va inundar per un huracà i la combinació per obrir la porta cuirassada es va perdre. Va romandre segellat fins a 1985. Durant trenta anys va ser un espai oblidat, la porta va quedar segellada i no es tenien detalls de com era ni que hi ha via darrera de la porta .

Com es va poder obrir la porta i qui la va obrir? La Deering Estate està directament connectada amb Rocky McGiboney, perquè va ser ell qui va obrir la porta del celler ocult.

 Fotografia de Rocky McGiboney obrint la porta del celler

En 1985, la família Deering va vendre la finca a l’Estat de Florida però abans, la família va sol·licitar a Rocky McGiboney que obrís la porta segellada del celler.

Rocky McGiboney és un especialista en obrir caixes fortes que va ser entrenat a l’edat de dinou anys per Virgilio González, famós agent de la CIA i implicat al Watergate. McGiboney va viure una vida de pel·lícula durant tres dècades:  obrint caixes fortes, les incursions en la DEA i en els casos d’homicidi més salvatges de Miami que van tenir lloc en la dècada de 1980 amb els anomenats “Cowboys de la Cocaïna”.

Ben d’hora, en un calorós matí d’agost, McGiboney i el seu assistent, José Carminate, es van trobar a la Stone House, junts van baixar l’estreta escala i van trobar la porta enginyosament amagada darrere d’una prestatgeria. Il·luminat per una sola bombeta, McGiboney i el seu assistent van començar el que es va convertir en tres dies d’intens treball tractant de resoldre més d’un milió de combinacions possibles.

Malauradament, el que van trobar dins va ser un celler totalment destruït i fa uns anys va estar restaurat per a incloure centenars d’ampolles vintage que és el que actualment es veu quan es visita la casa.

El celler de la Stone House restaurat

Per acabar de rematar la història, des de fa uns anys, Deering Estate és també coneguda pels seus fenòmens paranormals. Molts visitants, sense saber res de l’amagatall d’en Deering, senten una forta presència en entrar al celler, com si alguna cosa no volgués que la gent entrés. Arran de tot això, la Deering Estate organitza activitats conduïdes per equips de professionals per detectar activitats paranormals tant a porta tancada com pel públic en general, algunes d’aquestes han estat part del contingut de programes de misteri molt coneguts als Estats Units.

Crèdits fotogràfics

© Arxiu personal Anna Viadel

© The Herald Tribune

Bibliografia

Clouatre, D. (2013): Presidential Upsets: Dark Horses, Underdogs, and Corrupt Bargains. Santa Barbara , California: Praeger.

Coll, I. (2012); Charles Deering and Ramon Casas. A Friendship in Art. Evanston, Illinois: Northwester University Press. 

Matthews, J.S. (1992): The Charles Deering Estate At Cutler. Miami, Florida: Metro-Dade County Parks and Recreation Department.

McGiboney; R.; Caplan, B. (2017): Selected stories from “The International Safecracker” a tribute to the Deering Estate at Cutler. Doral, Florida: Alta Graphics.

Anna Viadel, Mediació Cultural dels Museus de Sitges

Ajuda’ns a difondre-ho

Publicada

a

,

per

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d